SG.hu

Tízmillió forint a Samsung 4K tévéje

Budapesten is bemutatta a Samsung eddigi legnagyobb felbontású tévéjét, ami közelsége ellenére is az elérhetetlen kategóriában van. Más kérdés, hogy úgyse lenne tartalom hozzá.

A cég valószínűleg eddigi legrövidebb sajtótájékoztatóját tartotta, nettó 8 perc alatt lezavarták az egészet. A Király utcai VAM Design Centerben állították ki a készüléket, ahol a dél-koreaiak által szponzorált Vincent Van Gogh álmai kiállítással kötötték össze a bemutatót. A 85 collos, azaz 216 centis képátlójú S9 UHD TV-n előre elkészített demóvideókat csodálhattunk meg, melyek a várható módon gyönyörűen néztek ki a 3840 x 2160 pixeles LED kijelzőn. (Egyéb tartalom nincs is rá, hiszen még a Távol-Keleten is csupán egy kisérleti csatorna sugároz ilyen felbontásban.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A klasszikus és minimalista dizájn önmagáért beszél, ami nem megy a funkcionalitás rovására. A kijelző a keretben fel-le mozgatható és ez tartalmazza a hangrendszert is, de akár falra is szerelhető." - mondta Rózsa Márton, a barnaáru osztály vezetője. Több algoritmust is tartalmaz a gyenge minőségű adások felkonvertálására, illetve szoftveres zajcsökkentésre, mivel a kijelző egyébként az összes hibát felnagyítva mutatná meg.

A gyártó tévéinél nagy újítás volt tavaly a fejleszthetőség lehetővé tétele. Ezt az indokolja, hogy míg a tévéket az emberek sok évig használják, addig az elektronika fejlődése ennél sokkal rövidebb ciklusokat indokolna. Ezért találták ki a hátulján lévő "evolúciós dobozt", amit lecserélve mindig a legújabb chiphez és szoftverháttérhez juthatunk. Tehát a jövőben bármely irányba megy az UHD szabvány fejlődése, a mostani vásárlóknak nem kell aggódnia hogy elavult készüléke lesz. A százkilónál is nehezebb tévé hátulja egyébként teljesen sima, 4 HDMI bemenete van.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezt követően tárlatvezetést tartottak a VAM Design Centerben, ahol a 2010-es Andy Warhol kiállításhoz hasonlóan most Van Gogh alkotásait mutatták be 3D tévék segítségével. A posztimpresszionista festészet legnagyobb alakjának több mint 200, digitálisan felújított alkotását tették közzé. Mivel a korábbi múzeumi alkalom nem volt túl meggyőző, tisztán reklámcélúnak tűnt, most is szkeptikusan álltam hozzá, de tévedtem, sikerült értelmesen felhaszálni a modern technikát. Mivel a festő több művénél előtte sok grafikát készített ezeket a tévéken egymás után vagy egymásra vetítve bemutatva tisztán látszott az alkotás folyamata. Az elmegyógyintézet labirintusszerűen végtelenített folyosói, a krumplievők vagy a napraforgós vázák egymásra vetítése másképp megcsodálhatatlan megoldások voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #25
    Majdnem vettem egy ilyen tv-t, csak 7 számon múlt! :D
  • Tetsuo #24
    :)
  • EmpZoooli #23
    Neked egy jó utazási irodát ajánlok, ennyi pénzért ott valódi "retina" felbontást kapsz Organic Stereo 3D™-ben...
    (az élmény egyénenként változhat)
  • Tetsuo #22
    Én már a 8K-t várom, ugyanis a Barakát szeretném már megfelelő minőségben látni. :-D
  • neszeneked20 #21
    lg-t láttam kiállítva, és leesett az állam
  • Tetsuo #20
    Aki ennyi pénzért vásárol tévét, az nem nézi. ;)
  • llax #19
    Ne a 4, hanem, hanem korábbi, mondjuk a kb. 10 évvel ezelőtti helyzetet nézd, amikor errefelé is teríteni kezdték a FullHD tv-ket:
    Blu-ray és HD-DVD még csak a tervezőasztalon, de már ismerten közel a bevezetéshez, digitális HD tartalom Európában főleg műholdról (a csatornák műsoridejének nagy részében csak interpolált), a FullHD tv készülékek aranyárban.
    De amikor itt Európában megjelentek a FullHD tv-k az üzletekben, már volt rájuk némi tartalom is! Viszont pl. HDMI csatlakozó még nem volt, ezzel együtt HDCP támogatás sem, így a később vásárolt BD lejátszódat kenhetted a hajadra, vagy vehettél új tv-t...

    A fentiek miatt a 4k jelenleg a FullHD 10 évvel ezelőtti helyzetéhez sem hasonlítható, sőt, semmilyen korszakához sem: a világ fejlettebb részein valamilyen FullHD műsor ellátással kb. egy időben jelent meg.

    Igaz, nagy méretben egy 4k-ra interpolált FullHD is szebben mutat, így cikkben említett 85"-os típus esetében már lenne némi értelme a 4k felbontásnak. Még akkor is csak kb. harmad áron lehetne "versenyképes", ha már kezdene szállingózni a 4k tartalom. A jelenlegi áron, műsorforrás nélkül még jó ideig csak státusszimbólum marad, vagy valamilyen célra (pl. bemutató) méretes és nagy felbontású monitorként jöhet számításba.
  • boond #18
    Múltkor néztem a Click c. műsort, ott is épp ezekről volt szó, több tv vezetője kijelentette, hogy bár vannak/léteznek 4k-s/8k(kísérleti) kamerák, legközelebb majd csak a 8k nál fognak váltani/teljes eszközparkot cserélni. Így könnyen lehet, hogy a 4k tvre nem is nagyon lesz tartalom.
  • cloud.strife #17
    A végére a smile lemaradt! :D

  • cloud.strife #16
    Basszátokmeg, ha 4 éve mindenki egyhangon üvöltötte volna hogy felesleges a FullHD, még mindig a VHS magnót néznénk.

    Kell a 4K, kell a 8K, szépen jöjjenek csak, a gazdag megveszi, nem kell sírni meg féltékenykedni hogy más megveheti. Örülni kell neki. Csak így jön majd az olcsóbb kategóriákba.