• llax
    #19
    Ne a 4, hanem, hanem korábbi, mondjuk a kb. 10 évvel ezelőtti helyzetet nézd, amikor errefelé is teríteni kezdték a FullHD tv-ket:
    Blu-ray és HD-DVD még csak a tervezőasztalon, de már ismerten közel a bevezetéshez, digitális HD tartalom Európában főleg műholdról (a csatornák műsoridejének nagy részében csak interpolált), a FullHD tv készülékek aranyárban.
    De amikor itt Európában megjelentek a FullHD tv-k az üzletekben, már volt rájuk némi tartalom is! Viszont pl. HDMI csatlakozó még nem volt, ezzel együtt HDCP támogatás sem, így a később vásárolt BD lejátszódat kenhetted a hajadra, vagy vehettél új tv-t...

    A fentiek miatt a 4k jelenleg a FullHD 10 évvel ezelőtti helyzetéhez sem hasonlítható, sőt, semmilyen korszakához sem: a világ fejlettebb részein valamilyen FullHD műsor ellátással kb. egy időben jelent meg.

    Igaz, nagy méretben egy 4k-ra interpolált FullHD is szebben mutat, így cikkben említett 85"-os típus esetében már lenne némi értelme a 4k felbontásnak. Még akkor is csak kb. harmad áron lehetne "versenyképes", ha már kezdene szállingózni a 4k tartalom. A jelenlegi áron, műsorforrás nélkül még jó ideig csak státusszimbólum marad, vagy valamilyen célra (pl. bemutató) méretes és nagy felbontású monitorként jöhet számításba.