Berta Sándor

Egyre inkább a Google vetélytársa lehet a Samsung

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a dél-koreai konszern a Google egyik legkomolyabb partnere, azonban az elmúlt években ez némileg megváltozott, mivel a Samsung komoly konkurenssé vált.

A Samsung az Androidnak köszönhetően lett meghatározó szereplője a mobil piacnak, míg a Google szintén profitál a kapcsolatból. A két társaság a hardverek területén is együttműködik, az eddig megjelent Nexus készülékek felét (Nexus S, Galaxy Nexus, Nexus 10) a Samsung építette. A The Wall Street Journal cikkében azonban kiemelte, hogy a két fél között közel sem olyan zökkenőmentes a kapcsolat, mint az első látszatra tűnik. Andy Rubin, a Google Android-részlegének vezetője tavaly ősszel egy belső egyeztetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Samsung túl erőssé válhat és ezzel a hatalommal visszaélhet az Android és a Google hátrányára.

A webes cégnél attól tartanak, hogy a dél-koreai vállalat a befolyását és az erejét arra használhatja fel, hogy nagyobb szeletet próbáljon meg kihasítani magának az online reklámpiacon, részesedést követelve a haszonból. Ugyanakkor a Google is ezen a területen számíthat a legnagyobb bevételre az Android kapcsán. E félelmek tükrében teljesen megvilágításba kerül a Motorola Mobility felvásárlása, a Google ugyanis így biztosíthatta be magát arra az esetre, ha egyik partnere túlzottan meghatározó pozícióba kerülne a piacon. (Még kérdéses, hogy az amerikaiaknak mik a hosszú távú tervei a Motorolával.)

A Samsung már tavaly decemberben jelezte, hogy az idén 500 millió mobilt, ezen belül 350 millió okostelefont szállítana le, majd ismertté vált az is, hogy új területekre nyomulna be, többek között a háztartási eszközöknél erősítene. Hosszú távon érdekessé válhat a Google-Samsung viszony az Android kapcsán is, hiszen a dél-koreai társaságnál a Badát a Tizen váltja. Amennyiben az operációs rendszer sikeres lesz, új megvilágításba kerülhet az Android szerepe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • a_n_d_r_e_w #16
  Mint mondottam nem teheti meg, mert a forrás nyílt, de ezekszerint nem vagy teljesen tisztában a dolgokkal. A hardverhez igazítást eddig is a gyártok csinálták, a googlenek ehhez köze nem sok volt. De a kedvedért vonatkoztassunk el a hardvertől, és nézzük az androidot magát, akkor sem tehet a google semmit, mivel az android kezelését anno az OHAra bízta, aminek a Samsung az egyik legbefolyásosabb tagja. Kicsit úgy érzem, hogy valódi tudás nélkül csak a Samsung iránti ellenérzés sarkall ilyen kitalálmányokra, ami a valóságtól olyan messze van mint az a bizonyos lovag Jeruzsálemtől....
 • G_ArchAngel #15
  Mondjuk en, aki 4 evente vesz iPhone-t, nem a legjobb minta vagyok ebben az esetben, de biztos, hogy az OS utan mennek es nem a hardver utan.
  Nem hinnem, hogy a Google szamara nagy kaland lenne megoldani, hogy a Samsung hardvereket ne tamogassa az Android innentol.
 • a_n_d_r_e_w #14
  Egyrészt ilyen nem történhet, hogy nem kap csúcs droidot, mert egyszerűen letölti, mint akár én. Másrészt kicsit túlbecsülöd az oprendszer szerepét. Ha a galaxy SV tizennel jönne ki ugyanazzal a touchwizzel amivel majdnem az összes samsung, a vásárlók fele észre sem venné. Pont a te szádból érdekes ezt hallani, ha a következő iPhone nem iOSsal jönne, akkor szerintem te lennél az elsők között, aki szerint az apple jól döntött.
 • Myers #13
  Ez fordítva is elsülhet. Lebegtesse meg a Samu, hogy nem ad ki több droidos telefont. De akkor többet telefont sem ad el (persze ez túlzás).
 • caius marius #12
  Hát ez ott volt. :D
 • G_ArchAngel #11
  Alapvetoen az nyer, aki elobb lep.
  Ha Google bejelenti, hogy innentol a Samsung nem kap teljes tamogatast, hanem akinek csucsDroid kell, az vegyen HTC-t, akkor a Samsung leterdelhet golyot nyalogatni, mert a Tizen, nulla haterrel senkit nem fog erdekelni.
 • asgh #10
  Még csak meg sem kell lépniük, elég ha valamelyik Samsung vezér kétértelmű nyilatkozatot tesz a droid jövőjét illetően, a tőzsde máris kiolvassa belőle a fenyegetést és be is árazza.
 • Cat #9
  Kizárt, hogy hirtelen lépnének ilyet, hanem csak szimplán növelnék a Tizenes készülékek arányát. (Most is van Windowsra épülő telefonjuk.)
 • asgh #8
  Ez attól függ, hogy mekkora részesedést ér el a droidos telefonok között a Samsung, illetve akik Samsung telefont vesznek, azok inkább az Android, vagy a Samsung hardver miatt döntöttek a márka mellett. Ha a Samsung eléri a kritikus mennyiséget, akkor elég belengetni a hírt, hogy a közeljövőben nem adnak ki több droidos telefont és a Google részvényei máris a felüket érik. Hosszabb távon persze kiderülne, hogy melyik rendszer az életképesebb, de ha a legnagyobb gyártó egyszer csak kihátrál a droid mögül, az egész biztosan több kárt okozna a Google-nek, mint amennyi reklámbevételt veszítenének, ha engednek a Samsungnak.
  Csakhogy ha engednek, akkor hol a határ? Minél többet húz le róluk a Samsung, annál jobban nő a zsarolási potenciálja, így a végén még a Google-nek kell licencdíjat fizetni minden telepített droid után.
  A Google számára tehát nem nagyon van más lehetőség, mint megelőzni, hogy a Samsung egyáltalán zsaroló helyzetbe kerülhessen.
 • G_ArchAngel #7
  Szerinted mit valasztananak az emberek?
  - Samsung telefont Tizen-nel
  - HTC vagy mas Androidos telefont

  A Samsung azert van nyero helyzetben, mert jo koreaikent zerg taktikat alkalmaznak, elarasztanak mindent. De ha a zerg-eket egy szigetre tesszuk asvanyok nelkul es mindenki mas bazisat korbevesszuk eroforrasokkal, akkor a zerg-ekkel senki nem akar majd jatszani.