SG.hu

75 éves a Samsung

1938. március 1-én alapította meg Taegu városában a Samsungot egy 28 éves fiatalember, Byung-Chull Lee, mindössze 30 000 von, azaz 300 zsák rizs árának megfelelő alaptőkével.

A név jelentése három csillag, amellyel azt kívánta jelezni, hogy „a vállalkozás nagy és erős lesz, és örökké fényesen fog tündökölni”. A Samsung ma a világ egyik leggyakrabban emlegetett márkája. Mobiltelefonok, okostévék, hűtőszekrények, mosógépek, blu-ray lejátszók, Hi-Fi tornyok, monitorok, notebookok, táblagépek, nyomtatók, robotok, autók és hajók százmilliói, sőt mi több, milliárdjai viselik ezt a nevet. A mára oly népszerűvé vált vállalatóriás története – sok más vetélytársához hasonlóan – igen szerény körülmények közül indult.

A kezdetben szatócsboltként üzemelő vállalkozás csillaga – nevének jelentéséhez méltóan – hamar magasra emelkedett. A cég 1953-tól a hagyományos kiskereskedelem helyett az export-import tevékenységre koncentrált, saját malmokat és cukorgyárakat épített. A vállalat ma ismert profilja 1969-ben kezdett formálódni – ekkor született meg a Samsung Electronics, és indult be az oly sokat ígérő televízió gyártás. Egy évvel később debütált az első, fekete-fehér modell, a 12 hüvelykes (kb. 30 cm) képátlójú P-3202.


Samsung P-3202 kiállítási tárgyként

Négy évvel később tovább erősödött az elektronikai részleg a Korea Semiconductor Company felvásárlásával – a félvezetőgyártás a mai napig kulcsfontosságú a Samsung számtalan modelljének sikerében. 1979-től pedig a Samsung már semmiben sem emlékeztet az egykor volt szatócsboltra, viszont annál jobban napjaink globális vállalatára: a tévék mellett már hűtőszekrényeket, magnókat, Hi-Fi-ket, mosogatógépeket, pénztárgépeket, mikrosütőket és ventillátorokat is gyárt. A félvezetőgyártás 1983-ra válik igazán hasznossá – ekkor mutatkozik be a nagyközönségnek az SPC-1000, a cég első személyi számítógépe, amely 4 MHz-es processzorral és 64 kB memóriával érkezett – ezen értékek sokszázszorosai váltak napjainkra megszokottá.


Samsung SPC-1000

Mostanság a tévék mellett feltehetően a telefonokról ismerik a legtöbben a Samsung nevét. Az első mobil 24 évvel ezelőtt, 1989-ben jelent meg, és kizárólag Koreában volt megvásárolható, míg a világ első tömeggyártásba kerülő digitális tévéjét 1998-ban készítette el a cég. Mára hazánkban is teljesen megszokottá vált a tömegközlekedési eszközökön mobiljukon zenét hallgató fiatalok látványa – pedig az első MP3-lejátszásra alkalmas mobil mindössze 14 éve, 1999-ben jelent meg, a gyártó pedig természetesen a Samsung volt.

A 100 milliós összesített értékesítési darabszámot a színes tévék 2000-ben, míg a mobilok 2002-ben érték el – a közel két évtizeddel később debütáló eszköz ekkor már majdnem utolérte testvérét. A folyamatos innováció egyik termékcsoportnál sem állt le azóta sem. A világ első LED TV-jét 2009-ben, az első 3D HD LED TV-t pedig 2010-ben dobta piacra a vállalat. Az okostelefonok körében fogalommá vált Galaxy S sorozatból pedig 2013 januárjában, mindössze 2,5 évvel az első példány megjelenése után kel el a 100 millimodik darab.


Az elektronikai ipar mellett azonban a Samsung márka számos olyan területen is jelen van, amelyre senki sem gondolna. Nem sokan tudják például, hogy a kapuit 2010 januárjában megnyitó 829 méteres Burj Kalifát, a világ legmagasabb felhőkarcolója építkezésén a Samsung C&T volt a fővállalkozó, a Samsung Techwin helikoptereket és vadászgépeket is gyárt, a Samsung Everland pedig Dél-Korea legrégebbi vidámparkját, az Everland Resortot üzemelteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #32
    Ha nagyon akarna vehetne egy komplett tartályhajó gyárat és még nagyon sok pénze maradna anyahajóra is, de minek vegyen?
    Persze egy család - mint ahogy az autómárkák jó része is, vagy ugye amikor egyik áruházban nem vásárol az ember mert utálja, de a másikban is ugyanazoknak adja a pénzt :) Mint vicces haverom a Converse cipővel - ő nem gazdagít gyerekmunkát alkalmazó NIKE-ot... (persze azt már elfelejtette megnézni, hogy a Converse a Nike tulajdona.).

    No mindegy én csak arra reagáltam, hogy az apple-nek nem konkurenciája a Samsung építész divíziója mert az apple nem is indul ezen a fronton. Az apple-nek kizárólag a Samsung Electronics a konkurenciája. Pont.
  • caius marius #31
    Az előző válasz erre.
  • caius marius #30
    Koreában mindenki testvér nem? :-) Az Apple akkor sem gyárthatna tartályhajót ha akarna. Nincs hozzá semmije. Cégcsoportnak ugyan lehet nevezni, de azért ettől még egy családé marad nem?
    Porszívót meg már használtam tőlük és jó volt. Sőt most is az van. Kb. egy órát válogattam a boltban, az eladónak kihullott a haja. :) Aztán hosszas mérlegelés után ár érték arányban a legjobbat vettem, Samsungot. :) Samsung monitorom volt azzal is elégedett voltam sok évig működött. A minap egy kicsit meginogtam mert a Note 2-et a Telemax nem akarta gariban javítani, de aztán még ajcsit is kaptam a garis javítás mellé, miután kijöttek a házamba szervizelni. Nem bánnám, ha lenne alternatíva, de egyenlőre még nem találtam. A minap vettem egy 10.1 Note-t kipróbáltam a mellette lévőket is Asust, Ipadot, Sonyt, stb. aztán itt is az ár érték arány döntött. Ergo maradtam a Samsungnál. :)
  • narumon #29
    Samsung monitornak szintén egy nagy pont, nekem nagyon beváltak, csakúgy mint az LG.
  • acsroli #28
    Hát nem tudom, nekem jó ideje Samsung monitorom van, eddig semmi probléma nem volt vele. Azzal elégedett vagyok.
    Tv-ről nem tudok nyilatkozni...bár most a FB oldalukon van egy nyereményjáték, ahol lehet nyerni smart TV-t. Ha megnyertem, majd megírom, mik a tapasztalatok :)
  • narumon #27
    Hát ezzel én sem értek feltétlenül egyet. Samsung háztartási elektronika még mindig messze van a megbízhatótól és a jótól is egyaránt. Nulla pozitív tapasztalatom van ezzel kapcsolatban a céggel. Mosógépet soha nem veszek még egyszer tőlük mint ahogy mikrót sem, más forumokban meg a porszívóit is szidják mint atom. Szóval kinek mi. Tévéből bármikor jöhet Samung, normális hifit nem gyártanak tehát abból nem, és háztartási eszközből sem...
  • narumon #26
    Azt ne felejtsük el, hogy ez egy cégcsoport azt meg hülyeség egyben nézni (elég sok ilyen van egyébként a világban), az applenek a konkurenciája a Samsung Electronics ami nem gyárt tartályhajót nem üzemeltet vidámparkot, stb. Csak, hogy tényszerűek maradjunk.
  • coolbboy83 #25
    Samu TV-nk volt 2 is.... (LCD) .... nem is lesz több :-)
  • coolbboy83 #24
    Te viszont meg egy gyökér vagy, ha már személyeskedünk!
  • zola2000 #23
    Ma már azt sem lehet mondani, hogy gagyi kínai szint:
    http://mobilarena.hu/teszt/xiaomi_mi-2/bevezeto_tartozekok.html