Hunter

Pizza a nyomtatóból

A NASA létrehozott egy kutatási alapot, melynek célja egy ételek előállítására alkalmas 3D-s nyomtató, hogy az űrhajósok egy nap akár kedvenc pizzájukat is élvezhessék a világűrben, vagy akár a Marson.

A 125.000 dolláros összeget Anjan Contractor, a texasi Systems and Materials Research Corporation (SMRC) egyik gépészmérnöke nyerte el az "ételszintetizáló" prototípusának elkészítésére. A NASA reményei szerint a technológia egy nap besegíthet a hosszú űrexpedíciókra, például egy nagyjából 500 napos Mars-utazásra induló asztronauták élelmezésébe.


Az SMRC 3D étel-nyomtatója a RepRap projekt nyílt forrású hardverén fog alapulni

A Naprendszer távolabbi területeire irányuló küldetések esetében az élelemnek még ennél hosszabb időn át is meg kellene őriznie a szavatosságát. "A hosszú távú űrutazások 15 évnél is hosszabb szavatossági időt igényelnek" - nyilatkozott Contractor a Quartz magazinnak. "A jelenlegi megoldással az összes szénhidrát, fehérje, makro- és mikro tápanyag por formájában van. Kivonjuk a nedvességet és ebben a formájában az élelem akár 30 évig is eláll." A fehérjék nem csak a húsokból nyerhetők ki, hanem rovarokból is, ezáltal új élelmezési forrást lehetne találni az emberiség számára. br>
A különböző összetevők por-patronokba történő szétválogatásával elméletileg lehetővé válik a felhasználók számára a tetszés szerinti keverés, ugyanúgy, mint a receptek hozzávalói esetében, amivel egészen változatos étkezés valósítható meg. Az elv bizonyítására Contractor csokoládét késztett az egyre nagyobb teret hódító háromdimenziós nyomtatási technológia alkalmazásával. Contractor az ételnyomtatót nyílt forráskódú termékké tenné, a jövőképe alapján a felhasználók így szabadon módosíthatják és megoszthatják egymással az egyes recepteket, s a NASA is mindig új ételekkel láthatná el az űrhajósokat. A következő lépcsőfok egy fejlettebb prototípus megépítése lesz, amivel pizzát fog nyomtatni.


Megvalósulhat a molekuláris gasztonómia

A rendszer értelemszerűen a tésztát nyomtatja ki elsőként, majd egy réteg paradicsom "szósz" következik, ami paradicsomporból, vízből és olajból áll össze. A hagyományos feltétek helyett a 3D-nyomtatású pizza egy protein réteget kap, ami származhat húsból, tejből, vagy lehet növényi eredetű is, magyarázta Contractor, aki szerint nem csupán a jövő űrexpedíciói vehetnék hasznát találmányának, de a népesség gyors növekedésével felmerülő élelmiszerhiány problémájára is hatékony megoldást jelentene. "Úgy vélem, és sok közgazdász is ugyanígy gondolja, hogy a jelenlegi élelmezési rendszer nem képes ellátni 12 milliárd embert, így idővel kénytelenek leszünk átértékelni az ételről alkotott képet" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #50
    HACCP ;)
  • Meridian #49
    a kutya, mint ragadozó, az szőröstűl-bőröstűl eszi meg azt amit elkap...

    a macskánkat sem láttam még elővenni a svájcibicskáját, hogy megnyúzza a frissen elkapott és már jóideig szadizott háziegeret... (megeszi egyben, úgy ahogyan van.)

    ez csak nekünk gusztustalan, de az élővilágban ez a bevált gyakorlat.
  • Inquisitor #48
    Az emberiség jelentős része EDDIG IS kinyerte a fehérjéket a rovarokból. :D
    What's the problem?
  • Marteen21 #47
    chooseveg.com? most komolyan egy radikális elvakult állatvédőbanda propagandafilmjét hozod fel forrásként? ez úgy kamu ahogy van :D
  • teddybear #46
    Tőled nem is vártam értelmesebbet.

    Ugye te még sohasem hallottál az élelmiszer-higiéniai előírásokról? Viszont egy interneten terjesztett hazugságot mindig elhiszel. Persze soha semminek nem nézel utána, még egy igazi szakácsot, vagy élelmiszer-technikust sem kérdezel meg a témában.

    Ami pedig az itteni kutyákat illeti, azoknak mielőtt megfőznék a kiscsirkéket, előtte megnyúzzák és kibelezik az összest.
  • NEXUS6 #45
    Tökre igazad van! Hiszen kutyatápnak darálják őket, az meg teljesen normális, hiszen a kutyáknak szüksége van a csontra/ tollra, béltartalomra, hogy szép fényes és egészséges maradjon a szőre!
  • teddybear #44
    Te tényleg ilyen hülye vagy, hogy elhiszed ezt a baromságot?

    Ezeket a filmeket, egy olyan hazug vegetáriánus bagázs forgatta, mint a Négymancs.

    Egybedarált kiscsirke emberi fogyasztásra!! Te hülye, a tollal, béltartalommal együtt, mi?!
  • kvp #43
    "Francokat. Itt a szomszédos keltetőből egyenesen mennek a fölös kiskakasok a kutyamenhelyre mint táp."
    http://www.youtube.com/watch?v=JJ--faib7to
    Kovetkezo lepes:
    http://www.youtube.com/watch?v=T67DvoH2H3E

  • Sajátvéleményem #42
    Nekem sokkal jobb ötletem van...
    A nyomtatót kell elküldeni a Marsra, az nem nyavalyog kajáért, akár 500 évig is elvan. és ott az űrhajóst kell kinyomtatni.
  • Katalizátor #41
    Ez nagyon finom lehet!
    "Mama! Te tudsz a legjobban pizzát hidratálni!"