Hunter
Csoki, bor és tea, a jótékony ünnepi kellékek
Jótékony hatással vannak az agyra az év végi ünnepek egyes kellékei, mint a csokoládé, a bor és a tea. Az Oxfordi Egyetem kutatói és norvég kollégáik szerint ezek a finomságok mind fokozzák kognitív teljesítményünket, így például a megismeréssel, a leképezéssel, az információfeldolgozással kapcsolatos folyamatainkat.
Az egyetem élettani, anatómiai és genetikai tanszékének csapata 2031 idős, 70 és 74 év közötti ember esetében vizsgálta a három gyakori, flavonoidtartalmú élelmiszer bevitele és a kognitív teljesítmény közötti összefüggést. A flavonoidok a növényvilág gyógyhatású vegyületcsoportjai, a gyógynövények is ezeknek köszönhetik előnyös tulajdonságaikat.
A kísérletsorozatban résztvevőket étkezési szokásaikról faggatták, és kognitív tesztek garmadáját töltették ki velük. Az eredmény nem hozott túl nagy meglepetést, akik rendszeresen fogyasztanak csokoládét, bort, vagy teát, jelentősen jobb eredményeket értek el a teszteken és kevésbé jellemezte őket az időskorral együtt járó csökkenő kognitív teljesítmény, mint azokat, akik nem élnek ezekkel az élelmiszerekkel.
A kutatók fokozott figyelmet szenteltek a mikrotápanyagoknak a korral járó kognitív teljesítmény csökkenésében játszott szerepének. A gyümölcsök mellett az italok, mint a tea, a vörös bor, a kakaó és a kávé a polifenolok, a növényi mikrotápanyagok legfőbb étrendből származó forrásai. Ezeknek az étrendi polifenoloknak a legnagyobb alcsoportja a flavonoidok, melyekről a korábbi kutatások már bebizonyították, hogy fogyasztásuk csökkenti a demencia, egyfajta - főként időskorban jellemző - szellemi leépülés előfordulását.
A most kapott eredmények ugyanezt támasztják alá, bár a brit és norvég kutatók figyelmeztetnek, további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a flavonoidok és nem a vizsgált élelmiszerek egyéb összetevői idézték elő a különbségeket. A hatás egyébként a bornál volt a legszembetűnőbb.
A kutatók ezúttal sem felejtettek el figyelmeztetni, hogy a jótékony hatások eléréséhez tudni kell mértéket tartani, ami különösen igaz a borra. A mérsékelt alkoholfogyasztás javítja a kognitív funkciókat és csökkenti az Alzheimer-kór, valamint a demencia kialakulásának kockázatát, a túlzott alkoholizálás azonban éppen ez utóbbi kór egyik kiváltója lehet, nem is szólva számos egyéb egészségügyi problémáról.
Ugyanakkor a csokoládéknál is a fekete csokoládét ajánlják, ami a kutatások szerint sokkal jobban eltelít, mint a tejcsokoládé, csökkentve az édességek, illetve a sós és zsíros ételek utáni vágyunkat, míg a teáknál szintén nem okoz meglepetést a zöld teák favorizálása.
Az egyetem élettani, anatómiai és genetikai tanszékének csapata 2031 idős, 70 és 74 év közötti ember esetében vizsgálta a három gyakori, flavonoidtartalmú élelmiszer bevitele és a kognitív teljesítmény közötti összefüggést. A flavonoidok a növényvilág gyógyhatású vegyületcsoportjai, a gyógynövények is ezeknek köszönhetik előnyös tulajdonságaikat.
A kísérletsorozatban résztvevőket étkezési szokásaikról faggatták, és kognitív tesztek garmadáját töltették ki velük. Az eredmény nem hozott túl nagy meglepetést, akik rendszeresen fogyasztanak csokoládét, bort, vagy teát, jelentősen jobb eredményeket értek el a teszteken és kevésbé jellemezte őket az időskorral együtt járó csökkenő kognitív teljesítmény, mint azokat, akik nem élnek ezekkel az élelmiszerekkel.
A kutatók fokozott figyelmet szenteltek a mikrotápanyagoknak a korral járó kognitív teljesítmény csökkenésében játszott szerepének. A gyümölcsök mellett az italok, mint a tea, a vörös bor, a kakaó és a kávé a polifenolok, a növényi mikrotápanyagok legfőbb étrendből származó forrásai. Ezeknek az étrendi polifenoloknak a legnagyobb alcsoportja a flavonoidok, melyekről a korábbi kutatások már bebizonyították, hogy fogyasztásuk csökkenti a demencia, egyfajta - főként időskorban jellemző - szellemi leépülés előfordulását.
A most kapott eredmények ugyanezt támasztják alá, bár a brit és norvég kutatók figyelmeztetnek, további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a flavonoidok és nem a vizsgált élelmiszerek egyéb összetevői idézték elő a különbségeket. A hatás egyébként a bornál volt a legszembetűnőbb.
A kutatók ezúttal sem felejtettek el figyelmeztetni, hogy a jótékony hatások eléréséhez tudni kell mértéket tartani, ami különösen igaz a borra. A mérsékelt alkoholfogyasztás javítja a kognitív funkciókat és csökkenti az Alzheimer-kór, valamint a demencia kialakulásának kockázatát, a túlzott alkoholizálás azonban éppen ez utóbbi kór egyik kiváltója lehet, nem is szólva számos egyéb egészségügyi problémáról.
Ugyanakkor a csokoládéknál is a fekete csokoládét ajánlják, ami a kutatások szerint sokkal jobban eltelít, mint a tejcsokoládé, csökkentve az édességek, illetve a sós és zsíros ételek utáni vágyunkat, míg a teáknál szintén nem okoz meglepetést a zöld teák favorizálása.