Berta Sándor

61 millió euróba került München Linuxra váltása

Egy új tanulmány alapján közel sem nevezhető sikertörténetnek a müncheni LiMux projekt, amelynek keretében a közintézmények számítógépeire Linux került.

A Hewlett-Packard munkatársai az általuk készített dokumentumban teljesen más eredményre jutottak, mint korábban a müncheni városháza szakértői. Az új anyag szerint a Microsoft, illetve a Linux szoftverek (Windows XP és Office 2003 kontra Ubuntu és OpenOffice.org) viszonylatában gyakorlatilag nem lehet beszélni megtakarításról. A licencdíjak nélkül a tíz évre kiszámított üzemeltetési költségek a Microsoft esetében 17 millió eurót, míg a Linuxnál 60,7 millió eurót tesznek ki. A kiadások között vannak a felhasználók képzésével, a terméktámogatással és a bevezetéssel kapcsolatos költségek. Az utóbbiak a Linux kapcsán különösen szembetűnőek, aminek oka, hogy a tíz év alatt összesen három disztribúció is megfordult a közintézmények számítógépein.

Jan-Jürgen Eden, a tanulmány felelőse elmondta, hogy a korábbi dokumentum készítésekor számos szempontot nem vettek figyelembe, így érthető, hogy a Linux végzett az első helyen. Fontos továbbá, hogy minden negyedik PC-n továbbra is Windows operációs rendszerek működnek, mert nem minden feladatot lehetett a Linuxot futtató számítógépeken elvégezni.

"A megadott 11 millió eurós megtakarítás így egész egyszerűen nem jöhet ki" - jegyezte meg végül Eden. A tanulmányt a Hewlett-Packard a Microsoft megbízásából végezte el. Münchenben jelenleg a közigazgatásban használt 11 000 számítógépen fut Linux és összesen 15 000 PC-t láttak el ingyenes irodai programcsomaggal. A korábbi vélemény az volt, hogy a 2006-ban megkezdett átállással 10 millió eurót takarított meg a város.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #61
    Életedben nem próbáltál még ki semmilyen linux változatot csak azt állítod. Mondom ezt Win8 alól :)
  • Meridian #60
    "Mondják itt a dokumentum kezelést. Na az egy vicc. Lehet, hogy könnyen lehet dolgozni az MS Offical de meg is van az ára. A Userek lusták megtanúlni a szövegszerkesztést és gányolnak."

    A dokumentum kezelés nem ebből áll. Azaz nemcsak annyi, hogy elindítod a szövegszerkesztőt és nyitsz benne egy új file-t.

    A dokumentum kezelés ennél sokkal több. Össze van kötve egy adatbáziskezelő rendszerrel.
    Pl a beérkező levelek, faxok, postailevelek automatikus iktatása, ügyfélhez rendelése, korábbi ügymenethez (ha van ilyen) való csatolása, visszaigazolás a küldő felé hoyg rendben megérkezett a levele, és egy felelős csoporthoz vagy userhez való hozzárendelése és eljutattása, majd a munkafolyamatok regisztrálása (azaz miot tettek ez után a beérkezett üzenettel), rögzítése - mind-mind a visszakeresési, nyomonkövethetőségi és szabályozási célok megvalósítása végett. Ugyanígy a kimenőknél is... és ezt hosszasan lehetne ragozni.
    Vagy pl a nyugdíjjárulék és folyósítása sem csak annyiből áll hoyg kinyomtatunk egy papírt róla... ahhoz kell sok-sok kapcsolódó információ és adat.
    Maga az adatbázis persze ugyanaz platformfüggetlenül, de az ehhez való hozzáférést biztosító kliens oldali program, vagy ha úgy tetszik a GUI már nem.

    Azt bizony el kell készíteni, mintahogyan windows alatt is el kellett korábban azt készíteni. Csakhoyg a windows alapúnak már sok-sok ideje volt arra hogy kiforrjopn, a hibákat úgy ahogy kiszűrjék, addig mindezt szinte a nulláról kell megvalósítani linux alatt, ráadásul úgy, hogy közben a felület nem is egységes, mert 3x is lecserélődött a disztibució... (szvsz ebben az esetben legjobban úgy járnának, ha Ubuntu-ra alapoznának mindent, elviekben az most a jelenleg a legtöbbet fejlesztett disztrib, és kőkeményen próbálják a windows minnél jobb konkurrensévé tenni)

    Az, hogy a kimenő eredmény egy csúnyán formázott .docx vagy .odf file, az (majdnem) lényegtelen... Egyébként aki wordben nem tud rendesen formázni, az ugyanúgy nem tud open office-ban sem és vica versa.
  • gothmog #59
    még jó hogy nem mindenki osztja a véleményedet

  • Yv@n #58
    Azért ez elég "logikusan" hangzik, hogy a 11milliós megtakarítás nem jöhet ki mert csak, viszont azt rezzenéstelen arccal odaírják, hogy üzemeltetésben simán 43millióval többe kerül a cucc hisz az miért ne lehetne. :D
  • csimmasz #57
    Lehet, bár sok csaj kéri, hogy beszljek Olaszul, ilyenkor egy pillanatra olyan, hülyén érzem magam,nem tudom mi a fenét mondjak így hirtelen rendelésre, de aztán eszembe jut, hogy amit Magyarul mondanék neki, hogy leénekeljem a bugyiját azt mondhatom Olaszul is, abból baj nem lehet! :)



  • Papichulo #56
    "Én Oroszra voltam kötelezve"

    En is... utaltam is.

    "A csajok is imádják, már az Olasz is enyhe afrodiziákum de a Spanyol az az igazi!"

    Erzesem szerint Magyarorszagon az olasz az menobbnek szamit, mint a spanyol, melyet maximum a kozelmultban nepszeruve valo salsa-klubok kozonsege preferal... Mindazonaltal az ketsegtelen, hogy vilagszinten a spanyol az sokkal hasznosabb. Sajnos miota visszajottem Europaba nagyon keveset hasznalom... itt szinte csak a nemetre es az angolra van szuksegem.
  • csimmasz #55
    Ja meg a gyerekkori Angol beszéd!

    Én Oroszra voltam kötelezve, fogalmad sincs mennyire gyűlöltük, én épp hogy átmentem egy kettessel, arra azért mindíg ügyeltem.

    Vissza gondolva, most nem jönne rosszul.
    A csinos csajok közül akik itt megcsíphetőek sok az Orosz, nagyon szimpi lennék valami Orosz tudással.
  • csimmasz #54
    A csajok is imádják, már az Olasz is enyhe afrodiziákum de a Spanyol az az igazi! :)
  • Papichulo #53
    "Az Angol és Spanyol miatt irigyellek"

    Angolt gyerekkorom ota beszelem, viszont a spanyolt csak kenyszerbol tanultam meg, amikor Latin-Amerikaban eltem... arrafele senki sem beszelt idegen nyelveket. Viszont nem bantam meg, sok hasznat vettem az "atmulatott ejszakak" alatt ;)
  • csimmasz #52
    Valaha szerintem én is tudtam, de persze nem biztos.

    Most f*sza Olaszul még, Magyarul már nem tudok!

    A szép az egészben, hogy valaha Németül is beszéltem, igaz csak minimálisan mikor Bécsben éltem, mára már csak pár szóra emlékszem, pedig de sajnálom!