Berta Sándor

Két év múlva jelenhet meg az Ubuntu a mobil eszközökön

A Slashdot vendégül látta Mark Shuttleworth üzletembert, a Canonical alapítóját és első emberét, aki készséggel válaszolt a felhasználók kérdéseire.

Shuttleworth a felhasználók kérdéseire válaszul elmondta: érdekes lehetőségek rejlenek abban, hogy a Linux szerver operációs rendszerként szerzett sikereit más platformokra is kiterjesszék és a számítógép-használat különböző módjait egyesítsék. "Hagyjátok, hogy csináljunk egy olyan operációs rendszert, amely a telefonon és a hagyományos PC-n is fut. Közel vagyunk ehhez. Tudjuk, hogy az Ubuntu egy nagyszerű felhő-, szerver- és asztali operációs rendszer. A cél most az, hogy a beágyazott rendszerekkel kapcsolatos meglévő tapasztalatokat a számítási felhőbe integráljuk" - jelentette ki a menedzser.

Az okostelefonok és a táblagépek ugródeszkát jelenthetnek a disztribúció számára ahhoz, hogy az asztali konfigurációkon is jobban elterjedjen. A 14.04-es LTS-verzió kiadásakor, vagyis 2014 áprilisában jelenhet meg az Ubuntu a mobil eszközökön. Ehhez többek között az kell, hogy a Unity-felületet tovább fejlesszék és optimalizálják. Shuttleworth dicsérte a Linux atyját, mert szerinte Linus Torvalds rendkívül toleránsan viszonyul az olyan meghajtóprogramokhoz, mint amilyeneket az Nvidia és a Broadcom is szállít. "Ő még mindig visszaszólhat egy cégnek ha az nem elég együttműködő, de szeretném megjegyezni, hogy ő sosem ítélt ideológiai alapon a licenckérdésekben. Mindig a minőségre koncentrált és az volt a célja, hogy a dolgokat működésre bírja" - emelte ki a Canonical alapítója.

Shuttleworth tavaly májusban közölte: négy esztendőn belül szeretnék az Ubuntu-felhasználók számát 200 millióra növelni, majd bejelentette, hogy a jövőben nem csak az asztali számítógépeket és a notebookokat, illetve netbookokat célozzák meg, hanem egyéb készülékeket is. Tehát hamarosan a táblagépeken, az okostelefonokon, a Smart TV-ken és más eszközökön is megjelenik majd a Linux-disztribúció. Februárban már beszámoltunk az Ubuntu for Android nevű dual-boot megoldásról, majd májusban kiderült, hogy az Ubuntu az idén akár 5 százalékos részesedést is elérhet a PC-k piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)