Berta Sándor

Elősegíti az egoizmust a nyílt forráskódú programok koncepciója

Shinya Yamanaka tudóssal megosztva Linus Torvalds kapta az idei Millennium Technology Prize díjat és az azzal járó 600 000 eurót. A szakember ezúttal sem hazudtolta meg önmagát és számos érdekes kijelentést tett.

A Millennium Technology Prize-t odaítélő zsűri idén úgy döntött, hogy két szakember megosztva kapja meg az elismerést és az azzal járó összesen 1,2 millió eurót. A két díjazott Shinya Yamanaka és Linus Torvalds. Utóbbi esetében a testület azt emelte ki, hogy a munkájával befolyásolta a szoftverágazatot és hozzájárult ahhoz, hogy az internet nyitottá váljon.

A szakember a BBC-nek adott hosszabb interjút és ebben számos területre kitért. Többek között hangsúlyozta, hogy a nyílt forráskódú szoftverek sikere a saját célú felhasználásnak és a bizalomnak köszönhető. E programok koncepciója lehetővé teszi az emberek számára, hogy egoista módon cselekedjenek, vagyis nem arról van szó, hogy mindenkit rá kell venni arra, hogy hozzájáruljon a társadalmi jóléthez. Az egoista felhasználás ugyanakkor nem pénzügyi érdekekből történik és elsősorban azt jelenti, hogy a felhasználóknak megmarad az a lehetőségük, hogy egy operációs rendszert vagy egy hardvert fáradságos és aprólékos munkával megváltoztassanak.


Shinya Yamanaka és Linus Torvalds a Helsinkiben tartott díjátadón

Torvalds emellett kiemelte, hogy a cégeknek is hozzá kellene járulniuk a Linux fejlesztéséhez, ilyen módon ugyanis befolyásolhatnák a projektek irányát és ráadásul olyan ismereteket szerezhetnének, amellyel előnybe kerülhetnének a vetélytársaikkal szemben. Szerinte már megfigyelhető némi változás ezen a területen, ami annak köszönhető, hogy a vállalatok is rájöttek: a nyílt forráskódú projektek nem jelentenek gazdaságellenes törekvéseket.

Végül a fejlesztő kitért arra is, hogy a Linux csak akkor terjedhetne el szélesebb körben az asztali számítógépeken, ha előre feltelepítenék a konfigurációkra. A Google Chromebox és Chromebook programja reményteli és hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön a Linux részesedése az asztali operációs rendszerek piacán. Ezenkívül azonban szükség van az olyan kezdeményezésekre is, mint a Raspberry Pi, ami lehetővé teszi, hogy azok a gyerekek is kapcsolatba kerüljenek a számítógépekkel és a programozással, akiknek erre egyébként nem lett volna lehetőségük.

Torvalds 2007-ben úgy nyilatkozott, hogy a Linux fő előnye még mindig nyitottságában és rugalmasságában rejlik. Nagyon is lehetségesnek tartotta, hogy a kernel egy idő után idejétmúlttá válhat - ez az összképet tekintve kedvező is lehet. Abban is teljesen biztos volt, hogy a szabadalmak rendszere valóságos katasztrófa, ami továbbra is megöli az igazi versenyt, és egyáltalán nem könnyíti meg az innovációt. Tavaly már úgy vélte, hogy a Linux túl bonyolult lett, éppen ezért változtatni kell a rendszeren és sokkal egyszerűbbé kell válnia. Idén márciusban pedig elismerte, hogy Steve Jobs tíz évvel ezelőtt megpróbálta a cégéhez csábítani, de ő végül nem lett az Apple munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ferrer #7
  Nem a Windows a lényeg az iskolákban, hanem az Office, aminél kimondva vagy kimondatlanul, de jelenleg nem létezik jobb. Bár abban egyetértek, hogy ha középiskolában valaki nem infó "szakra" megy, teljesen elég lenne az Open/Liber office megtanulása is. Apró reményt adott télen az állam lehetséges szakítása az M$-el, de a bürokrácia (vagy más) ismét győzött.
 • Ferrer #6
  Azért anno az első Eee PC-féle megoldás elég népszerű volt. Gyak. az határozta meg az egész gép arculatát. Azokról a gépekről meg nem érdemes szólni, amiket csak úgy árultak/árulnak a teszkóban, hogy a leírásnál oda volt dobva, hogy "Operációs rendszer: linux" - a rendszer támogatottsága, integráltsága is pont ennyi volt.
 • Szefmester #5
  Ha egyszer az egyszeri ember pl az ECDL oktatáson WinXP-t tanul meg MS Office-t, miközben a linuxról csak egy két mondat esik ne lepődjünk meg. Az iskolákban sem informatika óra van hanem windows óra.

  Sajnos a windows meg lett szokva, az ott használt programok alternatívái hiába tudnak olykor többet ha a megjelenésük gyakran fapados és még az 1.0 verziószámot sem sikerült elérniük. Nagyobb kompatibilitással simán feltörne, de mivel az WINE nélkül közel lehetetlen...
 • Inquisitor #4
  Egy rakat gépen volt már linux gyárilag, és akkor az Asus gépekbe épített mikro linuxot nem is említettük. Jellemzően mérhetetlenül kicsi volt azok száma, akik azt használták.
 • bobi64 #3
  A szokásos "cím és tartalom közt köszönőviszony sincs" féle bulvár SG.hu cikk.
 • Ravkin #2
  " Végül a fejlesztő kitért arra is, hogy a Linux csak akkor terjedhetne el szélesebb körben az asztali számítógépeken, ha előre feltelepítenék a konfigurációkra. "

  Ezzel nem értek egyet.

  " Nagyon is lehetségesnek tartotta, hogy a kernel egy idő után idejétmúlttá válhat "

  Ezzel egyetértek.
 • Ferrer #1
  A mester!