Berta Sándor

Minden tizedik európai tinédzser internetfüggő

Közel minden tizedik fiatal túl gyakran és problémás módon használja a világhálót, s gyakorlatilag az európai fiatalok 1,2 százaléka függőnek nevezhető.

Európai szakemberek felmérést készítettek a 14 és 17 éves korosztály tagjai körében az internetezési szokásokról. Összesen 13 300 német, görög, holland, spanyol, román, lengyel és izlandi tinédzsert kérdeztek meg. Az anyagot a Mainzi Egyetem és a Rheinland-Pfalz Tartományi Médiaközpont munkatársai mutatták be. A kutatók internetfüggőnek minősítenek minden olyan fiatalt, akik állandó késztetést éreznek a világhálón való szörfölés iránt, és a virtuális világban töltött idő miatt elhanyagolják a kapcsolataikat és a hobbijaikat. Kiderült, hogy a függőség leginkább a spanyol, a román és a lengyel felhasználókat veszélyezteti, míg a németek és az izlandiak esetében ez kevésbé áll fenn.

"Lenyűgöző, hogy milyen sokféle és kreatív módon használják az európai fiatalok az internetet, ezzel párhuzamosan viszont riasztó, hogy ilyen sok tinédzser viselkedik problémásan vagy nevezhető függőnek" - jelentette ki Michael Dreier, a Mainzi Egyetemi Klinika Játékfüggőségi Ambulanciájának munkatársa. Az internetfüggőség elsősorban a közösségi hálózatokat gyakran látogatóknál és az online számítógépes játékosoknál alakul ki. Az érintetteknek romlik az iskolai teljesítményük és kevésbé tudnak kommunikálni az emberekkel. Kai Müller pszichológus szerint riasztóan magas, 4 százalék azoknak az aránya, akik az internetes szerencsejátékok függői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #10
    Nem de ha rendszeresen hívnak valahova és te inkább a kockulást választod akkor igen vagy ha suliban nem tanulsz másnapra mert inkább kockulsz vagy ha munka/suliból hazatérve is estig gépezel. Szerencsésebb lett volna időtartamot megadni, hogy mennyi számít függőségnek úgy hogy a munkaidő vagy suli nem számít bele.
  • Vaszilij Artyom #9
    Na és ezt ki állapítja meg?

    összeveszek valakivel, akkor az a függőségem miatt volt? lol.
  • Lollerka #8
    az meg a masik, h hol maradnak az ukran gyerekek meg az oroszok:D
  • Lollerka #7
    itt inkabb az a kerdes, h az internet most vlmi tobb mint ami jarna az embereknek, vagy a szerves resze lett az eletnek, termeszetesen internetfuggok vagyunk, csak ugy, mint ahogy fuggunk az autoktol, boltoktol es midnen mas extratol amit a technologia adott, ez a fuggoseg akkor lesz veszelyes, ha nem informacioszerzesre vagy munkara van ahsznalva, hanem facebookra meg iylen hulyesegekre...
  • Lollerka #6
    teenagernek a 14-17et vettek viszont szerintem fiatalnak szamit meg a 24 is
  • Cat #5
    csak akkor vagy függő, ha az internet egyéb tevékenységeid, a munkád, a szociális kapcsolataid (családi vagy baráti) rovására megy.
  • hunwhite #4
    Minden reggel itt ülök a kv-val és olvasom a híreket, hírleveleket...
    Igaz nem vagyok gyerek, de ezek szerint függő vagyok....
    Az őseink is ezt tették reggel csak a nyomtatott sajtóval.
    Akkor ők meg nyomtatott sajtó függőek voltak? Vagy amikor minden délután a lecke írást követően a groundon fociztunk akkor meg foci függőek voltunk?
    Mert napi rendszerességgel étkezünk (mi még a szerencsések közé tartozunk) akkor kaja függőek vagyunk....
    OMG! Mennyi nyomorék noob akik próbálnak valami okosat mondani, de csak még nagyobb sületlenséget sikerül kihozniuk a témából....
  • Tetsuo #3
    "Minden tizedik európai tinédzser internetfüggő"
    "...az európai fiatalok 1,2 százaléka függőnek nevezhető."
    ??
  • smv #2
    "viszont riasztó, hogy ilyen sok tinédzser viselkedik problémásan vagy nevezhető függőnek"

    Ajaj. Bizony a netfüggők igen riasztóak. Beszívva, betépve vonulnak végig a városon, lopnak csalnak és hazudnak, hogy anyaghoz jussanak, mindenféle nemibetegséget terjesztenek, és még kitudja mire képesek :(
  • Vaszilij Artyom #1
    "elhanyagolják a kapcsolataikat és a hobbijaikat."

    Hogyan hanyagolnák el, ha nekik a netezés a hobbijuk? Semmivel nem másabb hobbi a neten minden szir szart olvasni, mint könyvet.