Hunter

A cukor az első számú közellenség

Az elmúlt három évtizedben megduplázódott a világ túlsúlyos embereinek a száma. Ugyanezen időszak alatt étkezési szokásaink is jelentős változásokon mentek keresztül.

Megnőtt az otthonokon kívüli étkezés aránya, ami így egyre inkább a fogyasztásra kész, feldolgozott ételekre szorítkozik, emellett a cukorfogyasztás is minden korábbinál magasabb szintre emelkedett. Aligha meglepő, hogy ezek egyike sem kedvez az egészségi állapotunknak, összegez Robert Lustig, a San Diego-i Kalifornia Egyetem (UCSD) endokrinológus professzora.

A fogyás nehézkés, a diéta sokszor lelkileg fájdalmas, abban azonban a szakértők is egyetértenek, hogy az elhízás nem csak a falánkság, vagy a lustaság számlájára írandó. Enyhe, az esetek többségében fel nem ismert neuroendokrin rendellenességek is szerepet játszhatnak. Lustig most megjelent könyvében azt igyekszik bizonyítani, hogy az elhízási ráta emelkedése a vérben levő inzulin magas koncentrációjának eredménye, amihez hozzájárul a leptinnel - a test zsírsejtjei által kiválasztott hormonnal szembeni ellenállás, ami normál esetben a túlzott táplálékbevitelkor jelez az agynak.

Elmélete szerint a gondok akkor kezdődnek, amikor az étellel bevitt cukor elkezdi stimulálni az inzulin kiválasztást, elősegítve a táplálékból nyert energia zsírsejtekben történő tárolódását, kirekesztve a többi sejt, melyek energia nélkül maradnak, ezáltal nem kapcsol ki az evésre ösztönző jelzés. Ekkor kellene belépnie a leptinnek a képbe, utasítva az agyat a táplálékbevitel redukálására, azoknál a túlsúlyos embereknél azonban, akikben kialakult egy inzulin ellenállás, az agy a leptin hatásaival szemben is ellenállóvá válik.

Lustig szerint ez annak köszönhető, hogy a magas inzulin szintek blokkolják a leptinek jelzéseit, azt azonban még nem sikerült kiderítenie, hogy milyen mechanizmus áll a folyamat mögött, illetve azt sem sikerült egyértelművé tennie, hogy a leptin-ellenállás a cukorfogyasztás közvetlen következménye-e. Amennyiben tényleg ezek a tényezők munkálkodnak, az segítene megmagyarázni a féktelen túltáplálkozást.

Lustig igyekezett kielemezni az átlagos modern étrendet is, melyből arra a megállapításra jutott, hogy négy tápanyag járul hozzá az elhízás kialakulásához. A lista csúcsán a "cukrok" szerepelnek, különös tekintettel a gyümölcscukorra. Ezt a monoszacharidot általában akkor fogyasztjuk el, ha az adott étel hozzáadott cukrot tartalmaz - legyen az nád- vagy répacukor, vagy magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup. A fruktózt, amit Lustig méregnek nevez, a máj zsírrá alakíthatja, ezért közvetlenül hozzájárulhat az elhízással kapcsolatos rendellenességek kialakulásához, például a szívbetegséghez és a májmegnagyobbodáshoz. A listán szerepel még az alkohol, az elágazó láncú aminosavak és a transzzsírok.

Lustig megoldásként a már megszokott intézkedéseket sorolja, a cukor bevitel drasztikus csökkentését, a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának növelését - például gyümölcslevek helyett egész gyümölcsöket együnk - valamint a testmozgás fokozását. Mindez azonban nem csak, és nem elsősorban az egyén feladata, sokkal inkább az élelmiszeriparé és a kormányzatoké, akik jóval komolyabb gyakorlati lépéseket tehetnek az étrend minőségének javítása érdekében, mint a fogyasztók. Mindez egy olyan ingoványos terület, ami tele van ellentmondásokkal, amihez jönnek Lustig elméletei, melyek többségét nem sikerült még bizonyítani, és sok esetben igen gyenge tudományos lábakon állnak, mégis nagyon valószerűek és nem utolsó sorban aggasztók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #33
    Nem értek egyet.
    Aki bevág pl napi 3-4 liter kólát (pláne ha éhgyomorra), az igen hirtelen inzulinválaszt vált ki, ráadásul a máját is károsítja.
    Egyszóval edzhet az illető mellette heti 2-3 alkalommal, súlyát képes lesz megtartani, de rombolja az inzulintermelését és máját, azaz tönkreteszi a szervezetét. Szépen kialakul nála az inzulinrez, majd ha nem kezeli és vált életmódot, akkor kiürülnek az inzulintermelők, és szúrhatja magát napi 2-3x.
  • Lack #32
    Szerintem, ahelyett, hogy számolgatjuk a szénhidrátot, cukrot, zsírt, menjünk mozogni, tornázni. Ez a kulcsa mindennek, a mozgás (illetve annak hiánya).
  • Palinko #31
    de vastagabb a farkunk mint a te karod :D
  • Narxis #30
    Kövérek vagytok.
  • Vol Jin #29
    Bingo.
  • Palinko #28
    barnarizst kell enni krumplit nem tudom ritkán eszem, de az is fényévekkel jobb mint a kenyér.
  • Ferrer #27
    link
  • Ferrer #26
    Ennek szerintem nézz utána. Pont hogy a rizstől meg a krumplitól megy az egekbe a vércukorszinted, ha önmagukban eszed.
    Narancs: 40, barack: 28(!), alma: 34, szőlő: 43.. egyik se magas. A banán is csak 40-60.
  • Palinko #25
    én is hasonlóan vagyok már több mint 1 hónapja, csak annyival nekem akkor gyorsabb az anyagcserém, ha napi 1 szer eszek, azt is este. délelőtt eddig max ilyen tortilla hallal, bár azt sem nagyon kéne, vagy sárgarépa turmix volt :D

    le is ment 4% zsír, de még így is messze vagyok tőletek majd jövőre már talán elégedett leszek :D
  • Darth Sith #24
    Ezek nem újdonságok. A sportolók, köztük kifejezetten a testépítők, legyen szó profiról és amatőr naturálokról, ezeket már a 60as évek óta tudják.

    Én hasonlóképpen étkezem mostmár évek óta, plusz lejárok mozogni heti 4-5xör, legyen az bármi, futás, úszás, edzőterem, csak legyen meg a mozgás. Eszem napi 6-7xer keveset, rendesen összeválogatott, minőségi alapanyagokból, rost, zöldség és fehérje dúsan pl. zabpehely, főleg nyers vagy max párolt zöldségek, csirke/pulyka mell, sok hal és főleg barna rizs. Ezt még megfejelem egy elég erős multivitamin pakkal, mely eredménye képpen 3 éve még náthás sem voltam, fél évente járok rendes vérvételre meg ellenőrzésekre, az összes értékem az abszolút optimális értéken van, vérnyomásom/pulzusom normális, sőt még talán alacsonyabb is mint másoknak. Azokról a tényezőkről meg már nem is beszélek, hogy mivel alacsony a testzsír indexem, így a szervezet alig raktároz méreganyagot a szervezetemben, sokkal tisztább a bőröm, jobb a közérzetem és kevésbé vagyok fáradékony mint régebben. Ezek számomra is meglepő változások voltak, de ahogy átálltam erre az étrendre és az aktív sportolásra, jött vele együtt.

    Ezt azért írtam le így, hogy a saját példámon is látom, hogy ha elhagyja az ember a finomított cukrot és a sok szemetet, csak profitálhat belőle. Nyilván, heti 1-2xer meglehet enni egy csokit, 1-1 tésztát, nem lesz tőle bajod, ha a hét 80%-ban minőségi ételeket eszel, tisztán. Mindent lehet, csak mértékkel. A fő probléma szerintem az, hogy az emberek nagy része rendszertelenül eszik mértéktelen nagy mennyiségű szemét kaját, aminek ez lesz az eredménye. Persze tudom én, hogy sokkal könnyebb este a tv előtt betolni még 2 tiramisut egy sör mellett mint vizet inni és csinálni egy tonhal salátát, de meg is lehet nézni az eredményét, és most nem a külsőről beszélek. A mai 20-30 évesek között is nagyon sok a cukorbeteg, magasvérnyomásos stb.. ezek mind ennek a hozadéka.