Berta Sándor

Nexus 10 - a méltó iPad kihívó

Gyorsabb a vetélytársainál, ráadásul nagyobb felbontású képernyővel is rendelkezik, s kevesebbe is kerül. A kérdés már csak az, hogy elegendő-e az iPad 4 legyőzéséhez.

A Nexus 10 tervezésekor aligha a szép dizájn volt a fő szempont, inkább régimódinak és unalmasnak tűnik. A kijelzőt körülölelő keret kifejezetten széles. Amennyiben nem lehetne látni a videochat-kamera apró nyílását akkor szinte nem lehetne megkülönböztetni egymástól a felső és az alsó részt. A műanyagház nem tűnik túl masszívnak, de ez csak a látszat. A beépített képernyő 10,1 hüvelykes, felbontása pedig 2560 x 1600 képpont, ezzel jócskán túlszárnyalja a legújabb iPad készülékek 9,7 hüvelykes, 2048 x 1536 pixeles felbontású retinakijelzőit. Mindez meglátszik a képminőségen i: még a legapróbb méretű betűket is kiválóan lehet olvasni. A magas pixelsűrűségnek köszönhetően a készülék elektronikus könyvolvasóként is kitűnően megállja a helyét, továbbá a képek, a filmek és a játékok is tökéletes minőségben jelennek meg rajta. A tesztek alapján a megjelenítés gyakorlatilag zökkenőmentes, akadások egyáltalán nem tapasztalhatók, ez alól csak a böngésző jelent néha kivételt. De ez a jelenség is alig vehető észre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A következő lényeges pont az üzemidő. A Nexus 10-et általában 1-2 naponta kell feltölteni; természetesen sok függ attól, hogy épp filmet nézünk, böngészünk vagy játékokat futtatunk. A mobil eszközökkel kapcsolatos örök igazság itt is áll: a fényerő csökkentésével jelentős mértékben meghosszabbítható a használhatóság. A Nexus 10 operációs rendszere az Android 4.2. A tesztkészüléken nem a végleges verzió volt megtalálható, így számos funkció még hiányzott, de a végleges verzióban lehetőség lesz például arra, hogy valaki a fotóját megérintve létrehozza és betöltse saját személyre szabott profilját, így akár az család összes tagja kialakíthatja saját környezetét. Emellett lehetőség lesz a Daydream nevű képernyővédő kipróbálására, vagy a Photo-Sphere funkció használatára, amelynek segítségével különleges panorámaképeket készíthetünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Nexus 10 jelenleg kiemelkedik az Android-táblák mezőnyéből. Gyorsabb náluk, a 2 gigabájt RAM és a 16 vagy 32 gigabájt flashmemória, illetve Samsung Exynos 5 processzor teljesítménye bőven elegendő, a képernyő pedig kiváló. A Nexus 10 az iPad 4 méltó kihívója, különösen, ha valakinek fontos az ár és a dizájn nem elsődleges szempont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #54
    Mint mondtam, más eszközön ez a fajta működés nem igazán tűnt fel, ráadásul a Desire-t ki is emeltem (csak, hogy ne köss bele a számodra nem szimpatikus cégek OS-einek említésébe). (Amúgy elsőre benne volt a memóriában az alkalmazás sok egyébbel együtt, utána nyomtam egy "free up memory"-t vagy mifenét, kezelőfelület folyamatosabb lett, de nem ezzel volt a fő gondom...)
  • narumon #53
    Ez már csak a te hülyeséged :)
  • sanyicks #52
    Csak az a különbség hogy az apple egy BMW-nek próbálni kinéző suzuki ;)
  • narumon #51
    "Az Apple meg nem rég tett olyan kijewlentést, hogy számukra a konkurencia nem létezik, és köszi, jól megvannak, nem félnek semmitől, pedig szerintem volna mitől."

    Hát ha valamitől félniük kell az a felső kategóriában is erősítő konkurencia de semmi képen nem az alsó kategóriás termékek. A BMW-nek sem kell félnie a Szuzuki tömegtől - semmilyen szinten nincsenek befolyással az ő köreikre/termékeikre.
  • ProgServ #50
    Érdekes szempontokat mondtatok. Az meg még érdekesebb, hogy megveszitek a gyengébb tableteket.
    USB HDD a 808-nál működik.
    802-nél nem volt hardveres 1080p támogatás, 808-nál már van.

    A Mali 400 GPU meg nem volt vicc, rengeteg felsőkategóriás telóba és tabletbe ezt teszik bele...5-6 dolcsis cucc.

    Hát jellemzően néha pár dolgot tényleg túlértékelnek, pl igen a Rassberry Pi-t is.
    Én csak azt mondom, hogy ez egy olcsó hardver, amin jól fut az Android 4.1, és az Android előnye, és fölénye mindent el fog söpörni.

    Apple fejlesztő vagyok. Ez a zöldrobotos cucc kiváló debugger eszköz, egy tablet árának a feléért.
    Az Apple-t kéne fennhangon dícsérnem, de nincs hozzá gyomrom.

    A MS gyaníthat valamit az Android térhódításából, mert próbálják leszorítani az árakat, lesznek olcsó RT-t gépek is
    Valamint az ARM-os platformok rámogatása is jelenthet valamit.

    Az Apple meg nem rég tett olyan kijewlentést, hogy számukra a konkurencia nem létezik, és köszi, jól megvannak, nem félnek semmitől, pedig szerintem volna mitől.
  • lordsithlord #49
    Informatikus berkekben az ilyen gépeknek van egy szép beceneve: kínai lufi.

    Mikor felfújják, szép és jó, meg nagynak is tűnik, de igen hamar elpukkan és akkor kiderül, hogy milyen kicsike is a dolog.

    Érdemes megnézni, milyen elvárások voltak anno a Rassbery Pi vagy az MK802 esetében: mindkettőnek meg kellett volna váltania a világot. És mi lett belőlük? Szép nagy felhajtás (bár ez is csak bizonyos körökben), majd még nagyobb bukta, mikor kiderült, hogy nem bírják még az előrendeléseket se teljesíteni. Ráadásul ezek a gépek, bár tény, hogy elég erősek, de pontosan az Androidból adódóan igazából csak célhardvernek megfelelőek (már csak a csekély szoftvertámogatásuk miatt is). Nem tagadom, egy média vagy egy fájl szerver megfelelő lenne ilyenből (már ha végre kijönne egy olyan verzió, ami nem akad meg azon, hogy egy külső HDD egységet kellene lekezelnie), de ez mindennapos használatra még mindig nagyon kevés.

    Ráadásul ahogy azt itt már valaki említette, ezek a "gépek" szó szerint eldobhatóak, ha meghibásodnak, zéró támogatásuk van (vagy ha van is, nem éri meg velük foglalkozni, mert többe kerülne az intézkedés, mint egy új gép.

    Ez pedig így minden, csak nem gazdaságos.
  • ReTeK #48
    MK808 nem fog megváltani semmit ahogy az elődje a 802 se tette, van külön topikja a ph-n nem mondanám hogy itthon nem ismerik (a fészbukkozó 'pórnép' biztos nem)
  • Ferrer #47
    Spéci cucc, az átlagfelhasználónak szerintem egyáltalán nem praktikus. Vicces lenne vonaton elővenni a mini pc-t, mellé a monitort, billt, egeret.. :D Ezen kívül nyilvános helyen nem húzogatjuk ki a monitort, otthoni asztali PC-n meg csak nem használunk Androidot. Szóval tényleg nem tudom elképzelni, hol lehetne ennek hasznát venni.
  • narumon #46
    "3 hét múlva egy videón mutatok majd be egy eztközt ami 15 000 Ft"

    15e forint itthon bruttó garanciával, vagy 15e forint kínában "garancia nélkül" vám és áfa nélkül. Mert nagyon nem mindegy. Az utolsó mondatod meg nagyon vicces - legalábbis gondolom annak szántad :)
  • llax #45
    Az egy dolog, hogy az általad írt összeget messze megéri egy ilyen ARM alapú mini PC, de ezzel semmilyen módon nem veszélyezteti a táblák és telefonok világát... A médialejátszók és HTPC-k számára lehet vetélytárs, néhány esetben desktop PC-t is kiválthat, de aki "kész" készülékre vágyik adott funkciókkal (mert nem tud és/vagy nem akar a rengeteg kész megoldás mellett tákolgatni), az úgysem ezt fogja megvenni... A Raspberry PI és követőik piaca sokkal inkább egy új szegmens, a bevált dolgok kiváltása csak másodlagos (némi irónia ON): ha tudsz, ezek után oda is ARM alapú PC-t teszel ahová eddig semmit nem tettél...

    Építsd össze egy minőségi érintésérzékeny kijelzővel, tegyél alá olyan akkut, ami több nap készenlétet / sok óra használatot biztosít, no meg 2 kamerát is. Legyen az egész csak egy telefon méretű (ahhoz még GSM/3G modul is kell). Hol vagyunk a 15.000-hez (ahogy ezen az "alaplapon", úgy a többi alkatrészen is legyen ugyanakkora haszonkulcs!)???
    Lehet, hogy a vége brand nélkül (vmi. kínai márkanéven) 50-70 körül is lesz, ha nem is csúcs, de minőségi komponensekből építkezel, szigorúan milliós sorozatban gyártva. Ezt nagyobb névvel, vele járó garanciákkal, supporttal kb. 100-130 körüli áron kiteheted a boltok polcaira (minden szám csak durva közelítés).