Berta Sándor

Extrém felbontású táblagépen dolgozik a Samsung

Az Apple és a Samsung közötti legújabb jogi vita közben váltak ismertté azok az információk, amelyek a dél-koreai gyártó legújabb tábla PC-jére vonatkoznak.

A The Verge amerikai IT-blog birtokába jutott információk szerint a dél-koreai cég egy olyan tábla PC-t tervez, amit az előzetes tervek alapján 11,8 collos kijelzővel látnak majd el. A képernyő felbontása WQXGA (2560 x 1600 képpont), pixelsűrűsége pedig 256 ppi lesz. A belső iratokban csak P10-nek nevezett készülék ezzel gyakorlatilag az új iPad készüléknek, az Acer és az Asus FullHD tábláinak, valamint a Nexus 7-nek a közvetlen ellenfele lehet. Az új termék LTE-támogatással is rendelkezni fog. A hírt később a Cnet is megerősítette.


Ugyanakkor számos kérdés tisztázatlan: nem lehet tudni, hogy az operációs rendszere az Android vagy a Windows 8 lesz, miként azt sem, hogy az ARM vagy az Intel processzorára épül-e majd. Mindenesetre amennyiben a P10 valóban megjelenik a piacon, akkor ez azt jelentené, hogy már nem csak az Apple alkalmaz "retina kijelzőt". Az Apple egyébként azért nevezi ezt a technikát így, mert a magas pixelsűrűség miatt az emberek szabad szemmel már gyakorlatilag képtelenek felismerni az önálló képpontokat. A retina kijelzők képminősége kiváló, a megjelenített kép tűéles. Jelenleg az új iPad készülékben és a MacBook Pro eszközökben van ilyen megjelenítő.

A Samsung új tábla PC-jét várhatóan az augusztus közepén New Yorkban megrendezendő Samsung Event rendezvényen vagy a berlini Híradástechnikai Kiállításon (IFA) mutathatják be, méghozzá a Galaxy Note 2 és a Galaxy Note 10.1 készülékek mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #30
    "Na és most hol vannak azok az Apple haterek akik 1-2 napja egy másik cikknél megmagyarázták, hogy mekkora baromság az Ipad nagy felbontása. Hm Hm merre jártok? Most, hogy nem csak az apple csinálja már nem is baromság??? "

    Bár a mentalitása és egyéb dolgai (akár a tecnikai megoldásaik között bőven fellelhető igencsak középszerű dolgok indokolatlan felmagasztalása) miatt nem kedvelem az Apple-t és mivel ezt már hangoztattam, ezért a TE és hasonszőrű elvakult Applefan-ek szemében "Apple hater" vagyok.
    Ez persze téged, titeket minősít, de legyen. Nem vagyok hater, egyszerűen a fals ’igazságot’ nem fogadom el, mert még nem tértem meg. ;o)
    (Mára sajnos már szerelnem is kellett terméküket, így igazolódott az, amit több kollégám is mondott: idióta megoldások a néha igenis tetszetős, ötletes, de sokszor még így is kifogásolható elemekkel tarkítva, amely dolgok miatt az egyébként igenis elvitathatatlanul nagyszerű termékeik messze vannak az 'ultimate' kategóriától. Ezt persze csak az veheti észre, aki egyrészt szakmai szemmel is képes látni, másrészt a tárgyilagosságát nem hagyta a szekrényben, vagy ahol szokta.

    Csak egyetlen példa: állítólag, és én hiszek annak, aki mondta, nem tud még az Apple szerviz sem kiszerelni úgy MacBook Pro kijelzőt, hogy az visszaszerelhető maradjon, tehát a - bevallom, nekem eddig is unszimpatikus Apple logó miatt elkoszolódó és foltossá váló kijelző nem takarítható, hanem csere... Mint írtam, ez egyetlen példa, tudok sorolni még párat, ami nem jelenti azt, hogy más gyártó nem csinál állatságot, hú, dehogynem! De az Apple húzásai, amiket a halandó nem lát, nagyon durvák, ebben igenis élen járnak, no meg árban is és emiatt ellenszenvesek.)
    Persze, vannak Apple haterek, ez igaz, sokszor a tájékozatlanságuk miatt nem is osztom a véleményüket, de így is legtöbbször igazuk van és a gyűlöletük éppen az Apple fan kategória kőagyúsága és az általuk tolt kamu és butaság alapú mantra eredménye, hozománya.
    Igazság viszont csak egy van, az pedig messze nem az Apple hitrendszerét támasztja alá.
    Újra elmondom, hatalmas szerepe van az Apple-nek a mai IT világ kialakulásában, de ha a ’Gonosz’ parfümjét kívánná valaki kikeverni, akkor pár alkatrészét az Apple szagából kellene kölcsönöznie bele, például az aljas, a hazug, a megtévesztő, a hatalomvágytól túlfűtött és azért mindent megtevő illatkomponenseket, még akkor is, ha bőven van jelentkező ezekre a kétes érdemekre.

    No, vissza a témára: a retina kijelző bár hangzatos elnevezés, igenis baromság, mert teljesen szükségtelen, akár Apple, akár Samsung készülékben van. Arról nem is beszélve, hogy az Apple kicsit kamuzott is, hiszen nem éri el a szem által valóban nem látható pixelsűrűséget, de ez már részletkérdés.

    A Samsung ezen termékébe ilyen kijelző azoknak készül inkább, akiket az Apple hadjárata tett oly korlátozottá, hogy üdvözlik az ilyen nagy felbontást. Én egy fillérrel többet nem fizetnék azért, hogy elmondhassam, nekem ekkora pixelsűrűségű kütyüm van. Hogy érthető legyen, nem azt mondom, hogy nem kéne, hanem, hogy ez nem olyan tulajdonság, amit előnyként értékelnék.
    Sok ilyen van és pont ezeken megy a vita állandóan. Ezeket Apple hiánylistaként ezerszer vitattuk, persze soha nem volt megegyezés velük kapcsolatban, így nem fogom elkezdeni, se folytatni.

    A cikk lényege tehát az, hogy bemutasson egy terméket, ami nem Apple logo alatt érkezik (mint a MacBook Pro-ban lévő Fujitsu-Siemens HDD, amin csak mosolyogni tudtam), mégis ad extrém (felesleges) specifikációt, amiben mellette nem hemzsegnek hiányok.

    Hogy segítsek, ezt írja a cikk:
    „Mindenesetre amennyiben a P10 valóban megjelenik a piacon, akkor ez azt jelentené, hogy már nem csak az Apple alkalmaz "retina kijelzőt".
    Tehát, akinek ez számít, már elő is rendelheti, jó birka módjára.
    Azt is tudni kell, jó birkának tartottam és tartom azokat is, akik a Samsung Galaxy S3-at rendelték elő és így biztosították nagy esélyét annak, hogy az első szériás betegségekből szerezzenek ízelítőt, még akkor is, ha végül annyira nem is lett rossz a helyzet, mint jövendöltem.
    Én például inkább vettem még egy S2-t és élvezem az újdonságok, pl. a JB rizikó nélküli tesztelgetését, minthogy kihasználatlan processzormagokkal henceghetnék, amiket csak szintetikus tesztekkel tudok meglevőnek érezni. Persze, ha mindenképp vennem kéne okostelefont, az Apple képbe se kerülne, akkor már inkább a Note2, persze nem előrendelve…
    Ahogy nem kerülne képbe az Apple akkor sem, ha TV-t, notebook-ot kellene vennem.
    Egyedül a még meglevő valódi előnyökkel és az Apple termékpalettán az egyedüli – viszonylag – ésszerű árú iPad, amit elfogadok, de az a kategória meg egyszerűen hidegen hagy, nem használnám, ha lenne, ezért nincs. Nem másért.

  • Sir Ny #29
    Látom az olvasás ma nem megy neked. Mihez képest helytelen? Ha helytelen, jelöld meg, hogy mihez képest. A köznyelv a köznyelvhez képest nem lehet helytelen, ez ugye nyilvánvaló.

    Az akadémiához, a szakmai nyelvhez képest lehet, de csak szakmai szándékú szöveg esetén, jelen esetben tehát nem játszik.
  • Sir Ny #28
    Nem helytelen.
  • cateran #27
    A sugarfertozes szo udvozol(csak 1 pelda)A koznyelvben elterjedt -helytelen- kifejezes.
  • lordsithlord #26
    És akkor a cikkhez: 11,8"-os kijelző? Ez azért mér kicsit soknak tűnik, bár az új technológiákkal a súlya nem lesz olyan vészes. Mégis egy ekkora kijelzőnél már nagyobb a sérülés veszélye, ráadásul ekkora méretben már nehézkesebbnek tűnik a készülék hordozása és kezelése is.
  • lordsithlord #25
    Bizisten nem hiszem el, hogy egy informatikai fórumon nyelvészeti vita indul...
    Tök mindegy, hogy hogyan fogalmaz az illető cikkíró, míg a közlése szakmailag megfelelő. Egy infortmatikai cikk nem a nyelvtantólé lesz szabatosa, hanerm attól, hogy szakmailag megfelelő-e vagy sem. Ha falsh dolokat írtnak le, akkor valóban, nem szabatos. Ha tele van helyesírási hibával, akkor már elgondolkodtató, de még mindig szakmailag lehet megfelelő. De nehogy már az döntse el egy cikk szabatosságát, hogy egy a hétköznapi nyelvben elterjedt kifejezés mennyire szabatos...
    Erről ennyit.
  • xyl #24
    Ugyan az angol nyelvről van igazán szó benne, de azért vannak benne megszívlelendő dolgok... Érdemes elolvasni. http://www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?tid=1614

    Egyébként pedig: A felbontásnak és a betűk, ikonok méretének egymástól függetlennek kellene lennie. 15 collos monitoron számomra a legkellemesebb a 800x600-as felbontás (a betűk, ikonok mérete miatt) (CRT monitor), de ugyanakkora betűket, ikonokat szívesebben néznék 4x akkora felbontásban.

    Mielőtt meg valaki azt mondaná, hogy vegyek szemüveget: van.
  • Sir Ny #23
    Hogy lehetne a köznyelv helytelen? Mihez képest helytelen? Az akadémiához? A köznyelv mindig helyes, lévén a szabályrendszer a köznyelv.
  • narumon #22
    Meg az LG nem?
  • narumon #21
    Na és most hol vannak azok az Apple haterek akik 1-2 napja egy másik cikknél megmagyarázták, hogy mekkora baromság az Ipad nagy felbontása. Hm Hm merre jártok? Most, hogy nem csak az apple csinálja már nem is baromság???