Berta Sándor

Ismert műveket elemeztek ki a Wolfram Alpha segítségével

A keresőt fejlesztő csapat William Shakespeare néhány drámájának (Rómeó és Júlia, Macbeth, Othello) és ismertebb regényeknek az elemezésével bízta meg a programot, amely kiválóan teljesítette a feladatot.

Bebizonyosodott, hogy a Wolfram Alpha akár irodalmi elemezések elkészítésében is segíthet a felhasználóknak. A szoftver adatai szerint Herman Melville regénye, a Moby Dick összesen 215 517 szót tartalmaz, míg Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai című műve 112 080 szót. De vannak egyéb érdekességek is;a regényírók különböző hosszúságú mondatokat használtak. Mark Twain átlagosan 18,23 szót alkalmazott egy mondatban, míg Herman Melville 23,2 szót. William Shakespeare azonban a Macbeth című alkotásában beérte mondatonként átlagosan 13,1 szóval.


Mindez csak néhány példa arra, hogy a Wolfram Alpha ilyen célokra is tökéletesen használható, s ezt a jövőben bárki megteheti. Kikutatható például, hogy egyes drámákban vagy regényekben átlagosan milyen hosszúak az egyes szavak, melyek a leghosszabb szavak, továbbá az is, hogy bizonyos szavak hányszor szerepelnek, így megtudható az is, hogy mely szereplőknek jut fontos szerep egy műben és melyeknek nem. A program még a Shakespeare drámáiban fellelhető párbeszédeket is kielemezte.

"Amennyiben például valaki a Julius Caesarban előforduló párbeszédek áttekintését nézi meg, akkor megállapíthatja, hogy Brutus és Cassius párbeszédei teljesen különböznek Caesar dialógusaitól. Vajon miért?" - tették fel a kérdést a Wolfram Alpha készítői. Ez a teszt megmutatta, hogy milyen lehetőségek rejlenek a keresőben, amit 2009 májusában mutattak be. A fejlesztők célja az volt, hogy az internetezők közvetlenebb információkat nyerhessenek a világhálóról. A hagyományos keresőkkel szemben a Wolfram Alpha megpróbálja megérteni a feltett kérdéseket és precízen feleletet adni rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #9
    Most beugrott a sztori a mesterséges intelligenciáról, amit hírek elemzésére csináltak.
    Az általa leírt esemény:
    Olaszországban földrengés volt, egy ember meghalt.
    A valós hír:
    A pápa halála egész Olaszországot megrázta.

    Persze a Wolfram Alpha azért nem csak szavak megszámolására képes.
  • Zombee #8
    Szavak gyakoriságából még nem következtethetünk a szereplők fontosságára, szerintem. Pusztán matematikai alapon sose fogunk megtudni ezekről a művekről, a szavak, betűk, mondatok száma, hossza önmagában szerintem semmit sem mond. Ez olyan, mint egy másik mai hír, ahol matematikusok újraelemezték a Viking szonda közel 40 éves marsi eredményeit, és pusztán matematikai számításokkal megtalálták az életet a Marson.
  • Turmoil #7
    "Még kérdezni is tudni kell" - maximálisan egyetértek, sok embernek még a gugli is sok, a WA biztos, hogy nem nekik készült.
  • ipipipipip #6
    Ezek végre intelligens hozzászólások, nagy ritkaság. Talán olyan ez a kereső, mint a kis intellektuális meg mindenféle zöld pártok. Kevesen értik őket, nehezen terjednek el széles körben. Mert kérdezni is tudni kell. Ezt kifejezetten az alábbi keresési példák hatására írom.
  • IhiXO #5
    Így van, a WA baromi jó cucc. Én még nem tudtam neki olyan matematikai kifejezést adni, amit ne oldott volna meg.

    Ez a része, amiről a cikk szól kevésbé érdekes és még kevésbé hasznos, de jó látni, hogy szépen fejlesztik és foglalkoznak a jobbá tételével.
  • FoodLFG #4
    wolframalpha az jó. Régebben integrálásra meg ilyesmikre használtam matekból.
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=Integrate%5B1%2F%28x%5E3+%2B+1%29%2C+x%5D
  • Büdös Bohóc #3
    igen, szóvötezés alapján szavak számolása az kurvára triviális dolog ám :) Amúgy ez elég szar példa, a wolfram alpha más dolgokban kurvaerős
  • NEXUS6 #2
    Ez egy egész értelmes kereső.

    Pl: Titanic elsüllyedése
  • gombabácsi #1
    ööö... szavak számolása, mondatokban a szavak számának megszámolása, átlagolása stb néhány soros programok egy fejlettebb programnyelvben

    vagy a cikk szörnyű, vagy ez a cucc