Szekeres Viktor

2011 legjobb és legpocsékabb filmjei az SG olvasói szerint

Több ezer szavazat összesítését követően kiderült, hogy az SG olvasói a 2011-es év mozifilmjeit jónak tartották. De vajon a sok jó filmből melyik lett a legjobb?

A toplistákkal továbbra sem lehet betelni: már volt szó arról, hogy mely filmek jöttek be a közönségnek leginkább, s arról is, hogy mik voltak a hozzáértők kedvencei. Persze legszívesebben a saját háza táján vizsgálódik az ember, szóval lássuk, hogy az SG olvasói miképpen látták 2011 filmjeit. Ezt a kérdést rettentő tudományos módszerrel közelítettük meg: szokás szerint filmkritikáinknál az olvasók szavazhattak, hogy egy film jól vagy rosszul sikerült, esetleg totális közönyt váltott-e ki belőlük.


Természetesen nem minden premierfilmről írtunk, mint ahogy az olvasók sem látták az összeset, de azért jól látszik, hogy mely filmek jöttek be nektek nagyon, s melyek kevésbé. Azt ismét nem kell sokszor leírnunk, hogy "melyek nem jöttek be", mert az olvasói vélemények alapján 2010 után ismét csak azt állapíthatjuk meg, hogy a legtöbb 2011-ben itthon bemutatott film bejött a szavazóknak. Lehet, hogy mindez annak is köszönhető, hogy a kritikusokkal ellentétben a nézők csakis olyan filmeket néznek meg, amik mindenképp érdeklik őket, amikről feltételezik, hogy jók, s kerülik a rossz kritikákat kapó produkciókat.

Akkor most melyik a legrosszabb mozifilm 2011-ből?
  • Testcsere
  • Rio
  • Elhurcolva
Írd és mondd, az általunk véleményezett filmek közül csak négy esetében nem a "Tetszett, jó film" volt a többségi vélemény: a szégyenpadra tavalyról a Testcsere, a Rio, az Elhurcolva és a Sanctum került - mint kritikáinkból is látható, előbbi három szerintünk is rettenetesen rossz volt, viszont a Sanctumot sokakkal ellentétben élvezhetőnek és nagyon látványosnak találtuk. A közepes föld alatti thrillersztoritt ugyanis szuperlátványos 3D-vel támogatta meg James Cameron jobbkeze. (Valószínűleg az újdonság varázsa is sokat számított, hiszen ilyen barlangos, illetve víz alatti felvételeket eddig nem nagyon láttunk térhatásban, s a Sanctum szinte csak ezekre a snittekre koncentrált, nem volt nehéz beleélnünk magunkat a történetbe.)


Szavazataitok alapján az Elhurcolva című Taylor Lautner-akciófilm nem tetszett a nézők legnagyobb részének (az olvasók 53%-a szerint sikerült gyengén, míg 26%-nak tetszett a film), de a Testcsere sem büszkélkedhetett (42% gyenge, 36% jó), valamint a Rio sem (38% gyenge, 37% jó) - a már említett Sanctum pedig az egyetlen olyan film volt, ahol a "közepes lett" opció kapta a legtöbb szavazatot (33% jó, 33% gyenge, 34% közepes). A szavazók többsége ugyan jónak tartotta a tovább filmeket, de a gyenge minősítések aránya még igen magas volt a következő alkotásoknál is: A gondozoo (33% gyenge) Gnómeó és Júlia (31% gyenge), A pap - Háború a vámpírok ellen (31% gyenge), Álomháború (30% gyenge), de az SG-olvasók legalább negyede 25%-a rossz filmnek vélte a Fertőzést, a Rossz tanárt és a Micimackót is.


Akkor most melyik a legjobb mozifilm 2011-ből?
  • Fekete hattyú
  • 127 óra
  • X-Men: Az elsők
  • Förtelmes főnökök
2011-ben kevesebb volt a színtiszta gyenge minősítést kapó film, mint 2010-ben, azonban míg 2010-ben hat film produkált 80%-nál magasabb tetszési indexet, addig tavaly mindössze egy: a Fekete hattyú, mely a szavazók 83%-a szerint jó lett, s mindössze 7% vélte úgy, hogy Darren Aronofsky Oscarokra is bőven jelölt filmje bénán sikerült. Három alkotás dicsekedhetett SG-s körökben 78%-os tetszési indexszel: a 127 óra (csak 6% szerint lett gyenge), az X-Men: Az elsők, valamint a Förtelmes főnökök - utóbbi két film 7%-nyi "gyenge" szavazatot gyűjtött be.

Érdekes, hogy akadt két olyan film, mely a már említetteknél ugyan alacsonyabb arányban kapott "jó" címkét, viszont ezeket kevesebben vélték gyengének: a The Fighter - A harcos csak az olvasók 5%-a szerint lett rossz (77% jó), míg Az ismeretlen férfi mindössze 3%-nyi gyenge minősítést kapott 75% "jó" mellett. Az említettek mellett még igen jól szerepelt a szavazásokon a Csúcshatás (76% jó, 7% gyenge), a Mission: Impossible - Fantom protokoll (75% jó, 7% gyenge), A majmok bolygója - Lázadás (75% jó, 9% gyenge), valamint a Vasököl (75% jó, 11% gyenge). 70%-os tetszési index fölött még az alábbi filmek produkáltak: Rango, Forráskód és A Dolog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #19
    Ki az a hülye, aki filmes szereplőkkel azonosul. Elég beteg dolog lehet. Tény, hogy kell egy bizonyos IQ a filmhez, de hogy ilyesmire maszturbálsz...
  • nlght #18
    A fekete hattyú egy rakás fos volt, egy film akkor jó, ha azonosulni tudsz egy szereplővel vagy legalább az értékrendje egy részével, de ebben a filmben egy hisztis, hülye, b*szatlan picsát kellett nézni, aki önmagát csonkítja és teljesen bedilizik a film végére. Remélem jókat maszturbált rá a sok abnormális kritikus, akik erre izgulnak fel és éltetik a netes fórumokon. Ettől függetlenül a színészek jók voltak, de a film ettől még mindig egy rakás fos marad.

    A Rio és a Testcsere is mérföldekkel több élményt nyújtott...

    Az álomháborúban meg megvolt a lehetőség csak muszáj volt elkúrnia a rendezőnek/forgatókönyvírónak a végét...
  • Aldo Moro #17
    A Sanctum nekem tetszett, a Rossz tanár is, meg a Förtelmes Főnökök is. Az Elhurcolva tényleg elég "érdekes" volt.
  • winnie #16
    "legalább annyival tiszteljétek meg az alkotókat, hogy nem fikázzátok őket"

    azaz nehogy már véleménye legyen valakinek. még szerencse, hogy nem ennyire zombik az emberek. épp az az érdekes, hogy ahány ember, annyi vélemény.
  • szekrény #15
    majd ha a "nézők" 90%-a nem ingyen nézi a filmeket , akkor lesz hiteles felmérés melyik milyen mű lett, de így hogy gyakorlatilag naponta néznek az emberek mozifilmeket , mert menő ha ha már a fullszar moziskamerás fost látod premier napon és ezekután fikázod, ha már ingyen nézitek legalább annyival tiszteljétek meg az alkotókat, hogy nem fikázzátok őket "kibicnek semmi sem drága..."
  • sempron07 #14
    Nekem a Testcsere határozottan tetszett, elcsépelt sztori, de a kategóriáján belül jó volt, kellemes kikapcsolódást nyújtott.
    Az Elhurcolva film pont az ellenkezője. Szintén elcsépelt sztori, de a kategóriáján belül tényleg a legrosszabb. Ezt leszámítva én szeretem ezt a tipikus "egy senki vagyok, majd hirtelen az életemre törnek" műfajt, ezért ezt is élveztem. :)

    - Ízlések és pofonok! -
    Nekem az ízlés, neked a pofon! :D
  • hungi #13
    Aki ezért fizet, az megérdemli hogy leszarják ;)

    A fekete hattyú egy közepes skizó film, minden évtizedben van ilyen vagy 2.

    A Drive-ban van három olyan szám, ami miatt érdemes megnézni (meghallgatni), amúgy iszonyat vontatott és kiszámítható. A hangulatát a mai felvágom-az-ereim-mert-a-hajamtól-nem-látok tinik tudják max. értékelni.

    Nekem az év legszarabb filmje mindenféle szempontból a Király! - Your highness volt.
  • Zoli007 #12
    És ezért fizettem a VIP tagságért? Akkor legalább PRIVÁTBAN írd meg mi volt a gond.
  • Skynet #11
    A fekete hattyú mint az egyik legjobb? Pfffffff......
  • kalapos01 #10
    Ennyire nem tetszett? Törődj bele, Edward már másé.