Szekeres Viktor

Elhurcolva - Az idei legjobb tiniakciófilm

Az idei csajfelszedős akciófilmet mindenkinek ajánljuk, akit elhagyott a babája és vigasztalódna, hiszen a vetítések dugig lesznek fiatal lányokkal.

Hogy tetszett az Elhurcolva?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Világpremierben részesülhettünk múlt héten, hiszen Amerikával egy időben (sőt, egy nappal hamarabb) láthattuk Taylor Lautner első kiemelt főszerepét. Az Alkonyat sztárja vérfarkaskodásai között és után meglehetősen sztahanovista módon dolgozott, hiszen valamiért jó pár stúdió gondolta úgy, hogy rá építi következő filmjeinek egyikét, aminek köszönhetően az elkövetkező két évben 6-7 alkalommal is láthatjuk őt a moziban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egyet is lehetne érteni a stúdiók lelkesedésével, hiszen adja magát, hogy az Alkonyat sztárjait a rajongók további filmjeikbe is kövessék, azonban a példák azt mutatják, hogy a sokszor engedelmes birkáknak hitt tiniknek igenis van szabad akarata. Legalábbis ez tűnik ki abból, hogy az Alkonyatos trió (egyelőre) közös filmjeiken kívül nem volt túl sikeres. Kristen Stewart (mindenki Bellája) tavalyi három filmje Amerikában összesen 4 millió dollár bevételt hozott, miközben az Alkonyatnak csak a harmadik része 300 millió dollárt. (Sőt, az ugyancsak az Alkonyat sikere után bemutatott, Adventureland - Kalandpark, mely egyenesen 2009 legjobb filmje volt (bizonyíték, dettó csalódást okozott a jegypénztáraknál, mindössze 16 millió dollárra volt jó.)

Persze mindez magyarázható azzal, hogy nem feltétlenül Stewartért lelkesednek a lányhordák, hanem Robert Pattinson holdvilág arcáért és Taylor Lautner hasizmaiért. Nos, előbbi sem mozgatott meg tömegeket poszt-Twilight filmjeivel, bár teljesítménye javuló tendenciát mutat. A Lorca és Dali még csak pár százezer dollárra volt jó, de utána a jól sikerült Emlékezz rám! 8 millió dolláros nyitóhétvégéjét egy másik igen jó film, a Vizet az elefántnak 17 milliós kezdése követte - igaz utóbbiban nagy szerepe volt Reese Witherspoon-nak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Taylor Lautner első filmjéért a nyitóhétvégén 11 millió dollárt fizettek az amerikaiak, ami nem rossz, igaz nem is shialabeoufi (ld. Sasszem) magasság, de sokkal nevesebb színészek nem képesek ennyi nézőt egyszemélyes filmmel moziba vinni. Az Elhurcolva pedig tipikus egyszemélyes, a plakátja sem túl beszédes a nagy Lautner-fejjel, a célcsoport egyértelmű volt - a Team Jacobös Alkonyat-jányok, akik ismét hűtlennek bizonyultak. Meg talán az akciófilmek rajongói. Nos, őket már most jobb is lehűteni: az Elhurcolva csak nagy jóindulattal nevezhető akciófilmnek.

Egy-két verekedéstől, egy vonattól, némi autózástól és egymás után való szaladgálástól, valamint némi lövöldözéstől még nem lesz valami akciófilm. Márpedig az Elhurcolva rendelkezik annyi negatívummal, hogy nonstop pörgés kellett volna ahhoz, hogy mindet elfeledjük, s csak a jóra emlékezzünk. Az "akciók" egyetlen pozitívuma Lautner volt, akit keményen megdolgoztattak egyes jelenetekben, nem nagyon kellett neki dublőr, s a komolyabb színészi feladatoktól is próbálták óvni, nehogy megsérüljenek az arcizmai. (A történet szerint karaktere rádöbben arra, hogy gyerekkorában elrabolták és szülei nem azok, akiknek mondják magukat.)

A korábban említett Sasszem jó példa arra, hogy lehet nem feltétlenül magasröptű, de a nézőt lekötő filmet készíteni. Az Elhurcolva (melyben egyébként a kutyát nem hurcolnak el) azonban semmi izgalmat nem hordoz magában. Nem azzal van a gond, hogy 30-40 percen át építik az alapszituációt és a karaktereket, mielőtt történik valami, hanem azzal, hogy ez az építkezés mit sem ér, mert jellemrajz nincs (nem is kell, de akkor minek építkezni?), a történet meg roppant ostoba és lyukakkal teli - ennél már az is jobb lett volna, ha a főhőst minden indoklás nélkül menekülni küldik.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Elhurcolva mélypontjáig azonban még mindig csak most érkezünk el: a párbeszédek olykor döbbenetesen nevetségesek, a főhős pedig kapott maga mellé egy lányt is, aki egyrészt rettentő felesleges, csak a röhejes szerelmi szálhoz kell, másrészt pedig még Jason Statham A szállító-filmekbéli női partnereinél is idegesítőbb. Ha mindehhez hozzávesszük a teljesen zombi, a nézőt hülyének néző rendezést (John Singleton a bűnös, aki anno a Fekete vidékért két Oscar-jelölést is kapott. Nem ma.) is, akkor lesz teljes a kép. (A csúcs, amikor az egyik szereplő utal egy másik szereplőre és egy snittben felvillantják a kérdéses karaktert, hogy minden néző tudja, kiről van szó.)

Hiába volt meg benne egy pörgős akciófilm ígérete, az Elhurcolva egy rémisztően bukta tiniakciózás lett romantikus nyáladzással, meglepetések és mindenfajta emlékezetesebb momentum nélkül.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Elhurcolva (Abduction)
színes, feliratos, amerikai tini-akciókrimi, 110 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: John Singleton
forgatókönyvíró: Shawn Christensen
operatőr: Peter Menzies Jr.
producer: Doug Davison, Ellen Goldsmith-Vein, Dan Lautner, Roy Lee, Lee Stollman

szereplők:
Taylor Lautner (Nathan)
Lily Collins (Karen)
Alfred Molina (Frank Burton)
Jason Isaacs (Kevin)
Maria Bello (Mara)
Michael Nyqvist (Kozlow)
Sigourney Weaver (Dr. Bennett)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)