Szekeres Viktor

Sanctum - ilyen lesz az Avatar 2?

James Cameron tudja, mi a dörgés. Idén a Sanctummal az utolsó olyan mozifilmet is bemutattak, amiért a 3D miatt érdemes több pénzt fizetni.

Hogy tetszett a Sanctum?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Érdekes, hogy a Féktelen harag és a Sanctum bemutatása itthon nagyjából egyszerre történt, s épp ez az a két film, melyek miatt idén érdemes drágább, 3D-s előadásra szóló mozijegyet venni. Előbbire azért, mert a rendező minden pillanatban pajkosan játszadozott a 3D-kompatibilis beállításokkal és ócska, de hatásos trükkökkel, utóbbira pedig azért, mert egy új környezetben figyelhetjük meg, hogy mire képes a térhatású technológia. A Sanctum ugyanis zömében vízben és víz alatt játszódik.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Persze látvány ide vagy oda, a Sanctum nagy bukás lett, még a produkció mellett dolgozó, a víz alatti felvételekkel talán az Avatar 2-re készülő James Cameron nevére sem vonultak a nézők tömött sorokban a mozikba. Ennek pedig az az oka, hogy bár a Sanctum alapfelállása hellyel-közzel érdekesnek tűnhet, a film mégiscsak egy ausztrál produkció, tele az amerikai (és magyar) szemnek ismeretlen színészekkel.

A valódi történeten alapuló Sanctum egy katasztrófafilm, afféle barlangász thriller egy expedícióról, amely a világ egyik legnagyobb víz alatti barlangrendszerének feltárását tűzte ki célul maga elé. Azonban egy nap, amikor a legalsó szinten a főbarlangászt meglátogatja fia, az expedíció mecénása és annak hegymászó barátnője, olyasmi történik, ami nem csak az egész küldetést, de még a legalsó szinten lévők életét is veszélybe sodorja.

Érdemes előre leszögezni, hogy a Sanctum nem valami titokzatos lényhorror, a film során nem fognak a sötétből Gollam-szerű lényeg előbújni, hogy terrorizálják és egyesével levadásszák a bajbajutottakat - a küzdelem egész egyszerűen a természet, mondhatjuk, hogy a természet szépségei ellen folyik. Persze idővel, jóféle horrorkliséként az emberi tényező is fontos szerephez fog jutni, de mindez eltörpül amellett, amit a gigászi barlangnak és a szűk járatoknak köszönhetően kell kiállnia a főhősöknek.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Sanctum elején egy infógrafika segítségével láthatjuk, hogy milyen brutális meló iszonyatos mélységekbe leereszkedni. Persze a jutalom sem semmi, hiszen a Föld gyomrában olyasmiket láthat az ember, amiket előtte még senki más. Ezt a környezetet a látványtervezők segítségével sikerült is jól megjeleníteni, a nagyobb gondok a rendezéssel adódtak. Ugyanis már a Sanctum első snittjén látszik, hogy olyasvalaki forgat, aki ért a 3D-hez, hiszen rögtön több szintes beállítással indít, azonban mindez úgy veszi ki magát, mintha egy nagycsoportos óvodás adná elő a bemagolt versikéjét. A későbbiekben is nem egyszer öncélú marad a film, nem a történethez igazodnak a képsorok, hanem a technikához próbálják igazítani a történet bemutatását.

Fel lehet róni a Sanctumnak, hogy túl sok időt szán a teljesen papírvékony karakterek felesleges bemutatására, hogy megalapozzon pár konfliktusforrást, de mindez csak azokat zavarhatja, akik tudják, miről fog szólni a film. A többiek elmerülhetnek a természet csodáiban gyönyörködésben, utazhatnak együtt a barlangászokkal, miközben tudják, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet A Baj. Utána pedig elindul a túlélésért való küzdelem, ami a zárt helyszínnek és a sok víz alatti megoldásnak, azaz a látványnak köszönhetően kellőképpen feszült. (Ráadásul a laikusok még a búvárkodásról is tanulhatnak, többek között az újralégzős technikáról.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Sanctum egyáltalán nem rossz, bár az is igaz, hogy sok újdonságot nem hoz. Ha valahol elcsúszik a film, akkor színészi fronton, hiszen amellett, hogy jó pár ismeretlen, nehezen megjegyezhető arcot látunk (ráadásul sötétben), a játékuk sem olyan, amihez hozzászokhattunk. És hiába hozza a film olykor a feszült hangulatot és remek látványt, hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a történet bármi újdonságot tartalmaz, hogy nem kiszámítható. Ettől még érdekes élmény a Sanctum, az ember nem bánja meg, ha jegyet vált rá, de közepesnél csak alig jobb osztályzatot érdemel. (A műfajt ismerőket minden bizonnyal jobban le fogja kötni a magyar feliratok olykor ötletes, a filmbéli akadályokat ügyesen kerülő elhelyezése.)

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Sanctum
színes, feliratos, amerikai-ausztrál katasztrófafilm, 108 perc, 2010
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Alister Grierson
forgatókönyvíró: John Garvin, Andrew Wight
operatőr: Jules O'Loughlin
producer: Ben Browning, James Cameron, Ryan Kavanaugh

szereplők:
Rhys Wakefield (Josh)
Allison Cratchley (Judes)
Alice Parkinson (Victoria)
Christopher Baker (J.D.)
Daniel Wyllie (George)
Richard Roxburgh (Frank)
Ioan Gruffudd (Carl)
Cramer Cain (Luko)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #25
    "az ilyen katasztrófa filmek egytől egyig unalmas semmitmondó baromságok..."

    Inkább csöndben maradtál volna...
  • kalapos01 #24
    Sok értelme nincs megnézni gépen. A 3D az egyetlen benne, ami odabasz.
  • DontKillMe #23
    ..megjegyzem, elég vicces az SG oldalán seed szerver hirdetést látni..:)).
  • DontKillMe #22
    Ha azt mondom, hogy jobb lett, mint amit vártam, azzal nem azt akarom mondani, hogy nem szar..:))). Jegyet nem vennék rá, az biztos. Ha azt mondanák, vagy fizetek érte, vagy nem nézhetem meg, nem fakadnék sírva. ez az a kateg, amit ne féltsenek a torrenttől, mert legalább így eljut pár emberhez a film. Amúgy biztos nem fog.
  • Laza #21
    Még mindig jobbak vagyunk, mint Te, akinek a hozzászólása nem csak fika, de még a témához sincs köze :)
  • NEXUS6 #20
    Elég ha csukott szemmel tudok írni.
  • kalapos01 #19
    Te se nyitott szemmel olvasol, az biztos. :)
  • NEXUS6 #18
    És persze tegyük hozzá, ami azért a cikkből sem derül ki, hogy ez NEM egy Cameron film! Nem ő volt a rendező, hanem csak a producer. A felelősség viszont annyiban az övé, hogy a végén valszeg ő bólintott rá, hogy vihetik a mozikba.
  • NEXUS6 #16
    FF látom magasabb szintre emelted a fikázást, hiszen a fikázókat fikázod.;)
    Mellesleg ez egy fórum, nem pedig Cameron seggnyalók csak regelés után megnyíló portálja.

    A magam részéről szerintem láttam a Nagy Cé ősszes művét, talán a P2 kivételével, bár szeretem a trashmúvikat is.:D

    Van kb 2-3 olyan filmje, ahol a nagyszuper látvány mellett a színész teljesítmény is tényleg labdába rúgott, ezt el kell ismerni. Nos az Avatár nem tartozik eszek közé, de ezt sem vitatja talán senki, legalább is senki akinek egy dobozban tartott tengerimalacét meghaladja az intelligenciája.

    Amúgy érdekelne a film, de ez jellemzően olyan sztori, ahol kellenének a hiteles karakterek, a jól felépített konfliktusok. A Mester munkássága azonban alapvetően nem erről szól, még ha néha megmutatja, hogy mégiscsak van ehhez is érzéke (Abyss, True Lies).
  • Murder3 #15
    az ilyen katasztrófa filmek egytől egyig unalmas semmitmondó baromságok...