Szekeres Viktor

Rango - George Lucas cégének zseniális bemutatkozása

A George Lucas által alapított Industrial Light & Magic is megjelent az animációs filmek piacán, ráadásul egy igen elvetemült és szörnyen élvezetes filmmel.

Hogy tetszett a Rango?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Az az igazság, hogy a Rango bár nem lesz olyan sikeres, mint lehetne, de sokak szemében minden marketinges nyomulásnál többet jelentett az a tény, hogy nem konvertálták feleslegesen 3D-sre. Pedig a Beowulf, majd a Volt után szinte mindegyik 2D-sre tervezett animációs mozi megkapta a kamu harmadik dimenzióját, mellyel egy-két utólagosan a filmbe ékelt jelenetet látványossá tudtak ugyan tenni, de egyébként csak a bevétel növelésére volt jó a trükközés, pluszt már nem kapott az animációk zöme.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Nem hiányzott volna például a 3D az idei meglepetés animáció, a Gnómeó és Júlia esetében sem, mégis térhatásúvá tették. A Rangónál azonban fel sem merült a 3D-sítés, pedig fura mód Gore Verbinski animációs filmjében akadt nem egy olyan jelenetet, mely akár jól is nézett volna ki szemüvegen át. Úgy tűnik, hogy nem minden stúdiónál elsődleges a bevétel, vagy csak a Lucasfilm cége, az ILM akart egyenes gerinccel tovább létezni.

A Rango története egy gyíkszerű állatkáról szól, aki (ami?) kényelmes otthonából a nagyvilág országútjára pottyan. Névtelen hősünk, mivel mást nem tud tenni, elkezdi felfedezni környezetét, ahol természetesen halálos veszedelmek lesnek rá, majd pedig kisvártatva betéved a sivatagos puszta egy városkájába, Por-ba. Itt azt a mesét hinti el, hogy ő Rango, a rettenthetetlen pisztolyhős. Meséjének folyományaképp gyíkunk nemsokára a fenyegető vízhiányban szenvedő Por kisállat polgárainak seriffjeként bizonyíthat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Rango műfaja egyértelműen western, s bár más filmekre is történik pár kikacsintás, az írók szinte az elejétől a legvégéig jópofa western-kliséket és westernekre jellemző megoldásokat és történeti elemeket vagdosnak hozzánk. A poros városkába érkező névtelen idegen történetét természetesen italozás, pisztolypárbaj, banditák és pár kellemetlenkedő főellenség is megnehezíti, Rango azonban azért hős, hogy mindebből kivágja magát. Illetve nem hős, hiszen mindent csak kitalált, de előbb vagy utóbb a "kivágásra" azért sor kerül. (Igaz, a szörnyű vég fenyegető árnya ráborul a történetre, hiszen már az elején megtudjuk a történet kulcspontjain felbukkanó bagoly mariachi kórustól, hogy Rango meg fog halni.)

Botcsinálta hősként Rango először még nagyobb veszedelembe sodorja Por városát, hogy aztán némi pörgős és látványos akciójelenet segítségével elhárítsa (ideiglenesen) a bajokat. Mi pedig eközben szurkolunk Por-nak, hiszen remek animációval bíró, nagyszerű mellékkarakterekkel népesítették be. A Rango nem nagyon követi a Disney-mesék filozófiáját, itt nincsenek zabálnivaló és vicces mellékszereplők (bár mind zabálnivaló, mind vicces akad, csak épp más funkciót töltenek be), a karakterek sem túl szép állatok, viszont részletesen kidolgozottak és életszerűek, élettel telik. És épp ezért működik ennyire a Rango, mert hiába 100%-os technikailag egy animációs film, ha egyébként steril és élettelen (volt példa ilyesmire nem is olyan rég) - esetünkben azonban szó sincs ilyesmiről.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Nincs rá más szó, a Rango zseniális lett - elvetemült, de zseniális. Az pedig külön öröm, hogy a magyar verzió is kifejezetten jóra sikeredett, eltalált mellékszereplő hangokkal és élő mondatokkal. A film szinte biztos, hogy nem szól mindenkinek, de ezúttal nem egyszerű meghatározni, hogy kinek is ajánlható. Mondjuk azoknak, akik szeretik az egyes határokat átlépő, nem mindennapi animációkat, vagy, akik ínyencnek hiszik magukat. Egy biztos: a gyerekeket érdemes otthon hagyni, mert a Rango nagyon nem nekik szól. Bár lehet, hogy élveznék a filmet, de annak sem nyelvezete, sem egyes megoldásai nem szolgálják fejlődésben lévő szervezetet .

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Rango
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 107 perc, 2011
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Gore Verbinski
forgatókönyvíró: John Logan
zeneszerző: Hans Zimmer
producer: John B. Carls, Graham King, Gore Verbinski

szereplők:
Johnny Depp - Nagy Ervin (Rango)
Isla Fisher - Haumann Petra (Babszem)
James Ward Byrkit - Elek Ferenc (Waffles)
Bill Nighy - Harsányi Gábor (Csörgőkígyó Jake)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mózsi bá #41
    "Úgy tűnik, hogy nem minden stúdiónál elsődleges a bevétel, vagy csak a Lucasfilm cége, az ILM akart egyenes gerinccel tovább létezni." - Jahh. Annyira egyenes az a gerinc, hogy konvertálgatják a Star Wars rtészeket 3d-be. Ugye jól emlékszem, hogy anno nem 3D-ben forgatták le őket és csak azért vártak pár évtizedet az Avatar bemutatásáig, hogy aztán szemérmesen mondogathassák, hogy nem ők voltak az elsők?
    Kedves cikkíró, gondolkozzon, mielőtt ostobaságokat tákol össze. Köszi.
  • adampierson #40
    Legyen igazad. Én megyek vissza golfozni. :)
  • bippo #39
    "Mindazon által rohadtul gyerekes a film"
    he? utána pont megmagyarázod, hogy miért nem gyerekes.
    Az más kérdés, hogy a sok szülő elviszi a gyereket rá, mert rajzfilm.
    De hát a legtöbbel így van (főleg a Pixarosokkal), hogy a gyerekek élvezik (nekik mindegy, mi történik, csak színes legyen meg aranyos :)) ), de a szülő se unatkozzon.

  • adampierson #38
    Ahaaa! Így már értem miért támasztotta Jabba a bárpultot. XD Mindazon által rohadtul gyerekes a film, ami azért nem jó, mert tényleg nagyon sok benne az olyan utalás amit azok nem is érthetnek/ismerhetnek, akikkel a moziterem volt tele. :S Ez egy ilyen, nem tudom hova tenni film. Mondjuk egy biztos, ez egy, a DVDim közé nem fogom kitenni, film.
  • lcee #37
    Ennek pont hogy kunkorodik a farka
    De persze nem négykézláb jár és nem csak fákon kapaszkodik... :D
    Aki olyat akar nézze az Animal Planetet...
    Ez egy animációs film és nem dokumentum...
    Ilyen hülyeségekbe belekötni....

    Elolvasom a hozzászólásokat, és ....
    ilyen hülyeségeket ritkán olvasok :) (a fikázókéra gondolok)
  • BigBone #36
    Ez a film western- és úgy általában filmrajongóknak készült, gyakorlatilag jelenetről jelenetre tisztelgés egy elfeledett de talán újjáéledő műfajnak. Ha nem jön át a sok idézet, talán nem akkora élmény, számomra viszont lenyűgöző mozi volt, és lefogadom angol eredetiben még több utalást azonosítani tudok. Az animáció Pixar, sőt egészen pontosan WALL-E színvonalú, rendkívül élethű, a karakterek jól sikerültek, a történet kiszámítható mégis képes a klisékből jó kis filmet összehozni, és elkerüli az egyszerű paródiát.

    Tény hogy nem széles közönségnek készült, sőt, nem is igazán fiataloknak, bár szerintem a fiatalok legalább annyira megtalálják benne az értéket és élvezetet, mint pl. a játékipar nagysikerű western-próbálkozásában, a Red Dead Redemptionben (mikor jön már PC-re?!).

    Klasszikus westernfilm, modern/anti-western, posztmodern/"neoklasszikus" western - hosszú műfajtörténeti évtizedek után talán pont a legkevésbé érintett fiatal generáció lehel majd új életet ebbe a rendkívül látványos műfajba, én pedig szívesen megnéznék egy 3D-s próbálkozást. Monument Valley, száguldó lovak és szekerek, ágyútűz, pisztolypárbaj és lélegzetelállító tájak - a western mindig is látványorientált műfaj volt, és adott ma a technikai háttér a látványosság új rangra emeléséhez.

    10/8
  • Murder3 #35
    jó egy anime azért ás tészta, japán seiyukik sokkal élvezetesebb szinkront produkálnak az angolokhoz képest, pl én az iylen animációs filmek eredeti szinkronjait utálom mert nem túl jól lehet beleélni magadat.
    sok színésznek am sztem szar hangja van és a magyar hangjaik sokkal élvezetesebben visszadják, pl sok ilyen bealvós fa attól független h az eredeti ahngal vagy szinkronnal nézi az ember előbb.
  • nadam #34
    Csak engem emlékeztetett egy jó pár dolog a Star Wars-ra?
  • knightbali #33
    Nem estem hanyatt tőle, de nem volt rossz.
  • bippo #32
    Nem, legalább ketten vagyunk. Szerintem is úgy lett volna igazán poén, de hát ez van. (mondjuk szinkronosan láttam, így moziban ez a kérdés tárgytalan volt :) )