Szekeres Viktor

Arany Málna-díj: 2018 legpocsékabb mozis teljesítményei

Komédia lett a tavalyi leghitványabb, az amerikai elnök és a szóvivője színészi díjakat kapott, és egy trilógia záró epizódja is díjazásra került.

Láttad a Holmes & Watsont?
  • Igen.
  • Nem. És most már nem is nézem meg.
  • Nem, de most már mindenképp megnézem, mert ami a kritikusok szerint rossz, az mindig jó.
Az idei Oscar-gála előtt 39. alkalommal került kiosztásra a legrosszabb filmeknek és legpocsékabb filmes teljesítményeknek járó The Golden Raspberry Awards (röviden: Razzies), azaz az Arany Málna-díj. Természetesen nem egy komoly díjról van szó, hiszen míg az Oscart az amerikai filmes akadémia tagja ítélik oda az általuk arra érdemesnek tartottaknak (a szervezet tagságát rengeteg színész, rendező és egyéb filmes alkotja), addig az Arany Málnára jóformán az szavaz, aki akar (a tagság olcsón megvásárolható bárki számára), a filmeket még megnézni sem kötelező ehhez.


Korábban többször is előfordult, hogy az Arany Málna egyetlen filmet "pécézett ki" magának és szórta meg díjakkal, de öt éve fordult a trend, és annak ellenére, hogy akadt "nagyobb" nyertes, több film is kiemelésre került. Tavalyelőtt és tavaly ismét egy-egy mindent vivő nyertes, vagyis vesztes volt, és ekkortól kerültek fókuszba a politikai propagandafilmek is, így idén nem lepődtünk meg, hogy ismét csak egy film tarolt - és megint csak szerepet kapott a politika a díjátadón.

Az estét a kritikusok által is kegyetlenül lehúzott Holmes & Watson vitte haza, hiszen amellett, hogy a legrosszabb film (és előzménnyel rendelkező alkotás) lett, még egy rendezői és egy színészi díjat is kapott, míg 2-2 elismeréssel gazdagodott a Death of a Nation és a Fahrenheit 11/9. Előbbit jellege miatt nem érdemes kommentálni, utóbbi esetében az az érdekes, hogy mindez nem Michael Moore dokumentumfilmjének ekézése, hiszen az kifejezetten szórakoztató volt (bár nem egy nagy volumenű darab), a jelölést az abban ábrázolt politikai szereplők kapták. A Sherlock Holmes-komédia egyébként 42 milliós költségvetésből készült és Amerikában 31, a világ többi részén pedig 10 millió dollárt termelt.

Melissa McCarthy díjának a pikantériája, hogy idén az Arany Málna-jelölés mellett Oscar-jelölést is kapott (természetesen másik filmért), és erről a Razzie is megemlékezett egy ún. Redeemer Awarddal, azaz afféle megváltó díjjal, melyet a színész a Megbocsátasz valaha? (Can You Ever Forgive Me?) című alkotásért kapott. Még egy díj, a Barry L. Bumstead Award került kiosztásra, amit a Milliárdos fiúk klubja (Billionaire Boy's Club) kapott, miután nagyjából 30-an nézték meg a nyitóhétvégéjén, és az amerikai összbevétele 1349 dollár volt. Világszerte idővel azért befolyt további 2,5 millió a vetítéseiből.

A jelöltek teljes névsorát itt tettük közzé, íme a díjazottak.

Legrosszabb film: Holmes & Watson
Legrosszabb színész főszerepben: Donald J. Trump (Death of a Nation és Fahrenheit 11/9)
Legrosszabb színésznő főszerepben: Melissa McCarthy (Haláli bábjáték és A Partiállat)
Legrosszabb színész mellékszerepben: John C. Reilly (Holmes & Watson)
Legrosszabb színésznő mellékszerepben: Kellyanne Conway (Fahrenheit 11/9)
Legrosszabb rendező: Etan Cohen (Holmes & Watson)
Legrosszabb forgatókönyv: A szabadság ötven árnyalata
Legrosszabb párosítás: Donald J. Trump és öröklött kicsinyessége - Death of a Nation és Fahrenheit 11/9
Legrosszabb előzményfilm, feldolgozás, koppintás vagy folytatás: Holmes & Watson

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!