Szekeres Viktor

The Fighter - A harcos - 2010 legjobb színészeivel

Mark Wahlberg esélytelenül bunyózik, de a film igazi sztárja Christian Bale, aki ismét megmutatta, hogy mennyire képes azonosulni egy szereppel.

Majdnem minden évben van egy olyan film az Oscarra jelöltek között, amivel kapcsolatban az ember nem érti, hogy mit keres az illusztris társaságban - ez a kakukktojás persze minden filmrajongónál más és más. Idén a "majdnem" kitétel tűnik érvényesülni, hiszen bár a The Fighter - A harcos lóg ki leginkább a sorból, de szerencsére nem azért, mert annyira rossz lenne, hanem mert nem érti az ember a többi, említésre érdemes, de nem jelölt alkotás elé emelését.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A The Fighter - A harcos, mint film ugyanis semmi, de semmi, de semmi, de semmi olyan pillanattal nem bír, ami miatt rá lehetne sütni a "kiemelkedő" vagy akár az "eredeti" jelzőt. Valós eseményeken alapuló filmről van szó, mint másik két Oscar-jelölt társa esetében, ezúttal azonban nem egy számítógépes zsenit vagy egy hegymászót ismerhetünk meg, hanem egy profi bokszolót, bizonyos Micky Wardot.

Ward ír származású, van vagy féltucat lánytestvére, valamint egy bátyja (Dicky Eklund), aki egyben az edzője is, s rajta éli ki egykori bunyós álmait, hiszen ő csak odáig jutott, hogy Sugar Ray Leonardöt a "padlóra küldje". A gond az, hogy hiába lenne ambiciózus Mickey, egyre-másra csak kikap, s idővel kapizsgálni kezdi, hogy menedzser anyja és drogos, tróger bátyja csak gátat szab a fejlődésének.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A The Fighter - A harcos a felszínen egy tipikus underdog sportfilm, ahol az esélytelen kisember a csúcsra tör, illetve megpróbál csúcsra törni. A különbség annyi, hogy ezúttal a forgatókönyv fő csapásait a való élet írta, a 90-es évek végén és az ezredfordulón valóban lezajlottak azok a bokszmeccsek, amiket úgy sikerült kivételesen hűen rekreálni (zseniális, eredeti kommentátor hangokkal), hogy közben az ökölvívós jelenetek és meccsek mindvégig a háttérben maradnak, s sokszor csak vázlatosak, így téve lehetővé, hogy a The Fighter - A harcos egy percig se váljon sportfilmmé.

Hogy tetszett a The Fighter - A harcos?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A történetben egyértelműen a családi dráma, valamint az útkeresés dominál, a The Fighter - A harcos ebben erős, s hála az eredeti helyszíneknek, valamint a veszett jó színészválasztásnak, illetve az abszolút hiteles arcoknak (a ronda lánytestvérek zseniálisak), minden egyes momentum hihetőnek tűnik - amúgy hollywoodi módra. Bár kritikánk tárgya kifejezetten kis film, főleg költségvetésileg, az efféle műfaj mégiscsak jobban áll a független filmeknek. És az is jobban állt volna, ha nem folyamatosan a "család kontra Micky" és az "anyuka kontra Micky" meglehetősen kapcsolatokat szajkózták volna újra meg újra, hanem a sokkal érdekesebbnek tűnő "Charlene - Micky" viszonyt tárták volna fel behatóbban.


A film egyértelműen a mellékszereplő, mégis az egész történet katalizátorát jelentő Dicky-t zseniálisan alakító Christian Bale miatt marad emlékezetes, bár természetesen a többieknek sem kell szégyenkezniük, főleg a Micky csaját játszó Amy Adamsnek. (Külön kiemelendő, hogy a cameózó Sugar Ray Leonard mellett az igazi Micky Ward edzője, Mickey O'Keefe is magát alakítja.) A rendezést pedig azért érdemes dicsérni, mert a tipikus történet ellenére a The Fighter - A harcosban nincsenek nagy győzelmeket kísérő fanfárok, nincsenek nagymonológok, David O. Russell furamód egészen visszafogottan tálalja a témát, ami nagyon jól áll a filmnek. Ezt persze páran nehezményezni fogják, hiszen elmaradnak a katartikus pillanatok, de olykor jó eltérni a fősodortól.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A The Fighter - A harcos nem rossz film, csak helyenként, főleg eleinte unalmas, és semmi kiemelkedő nincs benne - cserébe rettentő tudatos. Valószínűleg igazán csak azokat fogja elkapni, akik ritkán néznek független filmeket, vagy akik nem látták a Legyőzhetetlent, melyben Mark Wahlberg egyszer már megérezhette az esélytelenek nyugalmával érkezők diadalának ízét. Az pedig külön szomorú, hogy bár a filmben nagy feneket kerítenek annak, hogy valaki bokszvilágbajnok lehet, pontosan tudjuk, hogy a számtalan ökölvívó sufniszervezet titulusai mennyit érnek. Természetesen a The Fighter - A harcosban nem a világbajnokság a hangsúlyos, de a hazai példából is megtanulhattuk, hogy a cím igazából csak az adott öklöző marketingje szempontjából fontos.


(Zárójelben érdemes megemlíteni, hogy Christian Bale nem az első választás volt Dicky szerepére, de sem Brad Pitt, sem Matt Damon nem tudta vállalni a szereplést egyeztetési problémák miatt - ma már nehezen lennének elképzelhetőek az edző tesó szerepében. Mark Wahlberg elhivatottságát pedig az jelzi, hogy már több éve erre a szerepre készült, még más filmjeinek forgatásain is testét alakította Micky Ward figuájához, s amikor megteremtették a lehetőséget a forgatásra, természetesen még szokásos gázsijáról is lemondott.)

A mellékelt videókon egyébként meg lehet nézni a filmben bemutatott bokszmeccsek egyikét-másikát, hogy miképp is zajlottak le valójában, s a YouTube-on a többi részletük is fellelhető. A híres-neves Sugar Ray Leonard - Dicky Ecklund összecsapás padlózós jelenete pedig itt látható.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
The Fighter - A harcos (The Fighter)
színes, feliratos, amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2010
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: David O. Russell
forgatókönyvíró: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson
zeneszerző: Michael Brook
operatőr: Hoyte Van Hoytema
producer: Dorothy Aufiero, David Hoberman, Todd Lieberman, Paul Tamasy

szereplők:
Mark Wahlberg (Mickey Ward)
Christian Bale (Dicky Eklund)
Amy Adams (Charlene Fleming)
Melissa Leo (Alice Ward)
Mickey O'Keefe (saját maga)
Jack McGee (George Ward)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BigBone #34
    Wahlberg a minap azt nyilatkozna, hogy szívesen folytatná a történetet a felejthetetlen Gatti-Ward trilógiával. Az ötletben hatalmas potenciál van, ugyanis a két ökölvívó az egyre vadabb ütésváltások következtében került egyre közelebb egymáshoz, és a csata hevében alakult ki egy rendkívül szoros barátság. Emellett pedig van mit a meccsek fizikai hatásairól is mesélni, kórház, vérveszteség, nyílt sebek és hegek, törések, memóriaveszteség, romló beszédkészség és egyéb hatások, Arturo és Mickey talán túl sokat is otthogyatak a ringben... Gatti pár évvel később tragikus és vitatott körülmények között elhunyt, állítólag öngyilkos lett, és bizony sok ökölvívó szenved a karrier során beszedett ütések hatásaitól.
  • BigBone #33
    Szívesen ajánlok párat, ha kíváncsi vagy a kedvenceimre.

    Bosszú-trilógia, Bin-jip, Tavasz, nyár stb., Il Mare, Joint Security Area, My Sassy Girl, Failan (Min-sikkel), The Quiet Family (szintén Min-sik), Save the Green Planet, Welcome to Dongmakgol, Mother, The Good the Bad and the Weird, A Bittersweet Life. A Chasert ugyebár már említettem, és állítólag a Moment to Remember is a Poetry is nagyon jó, napok kérdése és betömöm ezeket a hiányosságokat.
  • opeca #32
    Valóban elég brutális az I Saw The Devil, viszont(!) ahogy Choi Min Shik eljátssza a kényszeres sorozatgyilkost, az nálam mindent vitt 2010-ben. Ilyen beteg gyilkos-szerepet nem igen láttam még, és ehhez egy nagyon jó alakítás kellett, amit tökéletesen hozott. Amit ott eljátszott..., nah az olyanokért kéne Oscart osztogatni egyből lenne egy publikus renoméja a díjnak.

    Sort fogok keríteni szépen lassan a többi Koreai filmre is. Azt hiszem, hogy jelenleg nálam többet nyújtanak egy hálivúdi rebootnál meg tucatfilmnél. Sajnálom, hogy így van, de ez az igazság. Már jó ideje előnyben részesítem az ázsiai alkotásokat és ahogy nézem, ez egy darabig még nem fog megváltozni.
  • BigBone #31
    Mondtam, hogy jó kis film! :) Hát igen, Choi érti a dolgát, örülök, hogy ismét forgat pár év önkéntes pihenő után, igaz az I Saw the Devilt ki kellett volna hagynia, a film saját kárára billen át a kényes szépség-erőszak tengelyről az önkényes, értelmetlen brutalitásba. Pedig ez az egyensúly tette olyan naggyá a koreai bosszúfilmeket (Oldboy, The Chaser).

    Koreánál és bokszfilmnél maradva, érdemes lehet megnézni a Champion c. életrajzi darabot, ami a tragikus körülmények között elhunyt Kim Deuk-guról szól, aki Ray Mancini elleni világbajnoki meccsén szenvedett halálos kimenetelű sérüléseket. Ez az incidens rövidítette le a bajnoki meccseket 15 menetről 12-re - mint mindig, sajnos a tragédia UTÁN történt változtatás. A filmet egyébként még nem láttam, de már be van ütemezve pár másik koreai darab (Poetry, A Moment to Remember, Man of Vendetta, The Man From Nowhere). Ebből az első kettő nem tűr haladékot. :D
  • opeca #30
    Megnéztem, korrekt kis film volt! Már vagy a hálivúd iránti elfogultságom miatt, vagy nem tudom de nekem sokkal jobban átjött a Crying Fist, mint a The Fighter. Valahogy sokkal jobban átjött a "lecsúszott bokszoló érzés" mint a The Fighter-ben.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Az, hogy kiáll az elején a térre egy szakadt melegítőben, ziláltan, az olimpiai ezüsttel a nyakában és fizetni lehet, hogy üssék, az nagyon el volt találva. 1 perc elég volt, hogy átjöjjön az egész lecsúszott életérzés, amit a Fighterben sehogy nem jött át nekem. Persze hozzá kell tenni, hogy Choi Min Shik megint nagyot alakított.

    Persze más típusú karaktert alakított ő, meg Bale is, de nekem sokkal meggyőzőbb volt Choi Min Shik alakítása. Valahogy sokkal jobban átéreztem, hogy ő valaha tényleg eredményes bokszoló volt.

    Az egyetlen ami nekem űrt hagyott az az, hogy én azt hittem, hogy a srác meg a lecsúzott bokszoló valahogy összefutnak, és mondjuk az edzője lesz vagy ilyesmi. De nem ez volt a forgatókönyvíró terve. Csak vártam mindig mindig, hogy mikor hogy fognak összetalálkozni az útjaik, de aztán nem történt meg. Csak ugye a legutolsó pár percben. De így is tetszett, csak félrevezetve éreztem magamat egy kicsit, de annyi baj legyen:) Simán 7.5-öt érdemel a Crying Fist.
  • kalapos01 #29
    Csak kíváncsi voltam, hogy mennyire komoly ez a kamunak tűnő hiszti: "részemről itt a vége" - De akkor megnyugodtam. Csak hangember.
  • BigBone #28
    Mindenkit a maga érdemei szerint. Két hozzászólásod a The Fighter c. filmhez a) idiótának nevezni valakit, és b) kísérletet tenni a vita folytatására. Mégis miféle kommunikációt vársz? Fogsz egyébként a filmről is írni? Láttad egyáltalán?

    Más: más is nézi a Treme c. sorozatot, ahol Melissa Leo hasonlóan lehengerlő? A stílus szintén doku-realista, viszont Leo karaktere igen más. Nemrégiben befejezve a Drótot, és persze látva és kedvelve a The Fightert, izgatottan vártam, hogy David Simon mit tud mondani a katasztrófa sújtotta New Orleans-ről, és a végeredmény nagyon pozitív, élveztem az elejétől végéig, pedig nem egy könnyű darab. Elképesztő viszont, hogy a Dróthoz hasonlóan ezt is teljesen elkerülte a díjeső, "not cool" a Baltimore-i drogkereskedelemről vagy a New Orleans-ban magukra hagyott zenészekről sorozatot forgatni. De akinek bejött a The Fighter, annak meleg szívvel ajánlom.
  • kalapos01 #27
    "Nem ad több nyomatékot vagy intelligenciát a mondandódnak, ha lehülyézel valakit, sőt, leleplezi retorikai és iskolázottságbeli hiányosságaidat"

    Hogy is mondtad korábban, amikor valaki ellent merészelt mondani az ostobaságaidnak? "Kalapszar01: te meg mit pattogsz?" Köszönöm, visszamehet ketteske.
  • BigBone #26
    Nem ad több nyomatékot vagy intelligenciát a mondandódnak, ha lehülyézel valakit, sőt, leleplezi retorikai és iskolázottságbeli hiányosságaidat, de részemről itt a vége. Készen állok a filmről beszélni, amit megtettem számos hozzászólásban, de látom páran csak a címről szóló részre fogékonyak. Ha pedig az a rész "hülyeség", akkor ezek szerint páran csak a hülyeségre fogékonyak. :)
  • cateran #25
    Ahh te kis ugyes...Olyasmirol lathatolag meg sosem hallottal,hogy a cim tobb dologra is utaljon? (jo pelda erre a The Dark Knight, ami eleg jopofa kis szojatek kiejtes szerint)
    A nyelvet nem angolnak nevezik,sorry..a nyelvet (jelen esetben) amerikai angolnak nevezik (ha mar szorszalhasogatas..)es sok dologban kulonbozik mind a klasszikus,mind a jelenkori brit angoltol...
    Amugy a brit tudos az sg-n talalhato cikkekre utalt,amelyeknek a szereploi a korszakalkoto felfedezeikrol hires brit tudosok...
    Meg 1x megrpobalom lebetuzni:a cim tobb dologra utal a Fighter nevvel,nem csak arra hogy szoritoban bokszol..de mint mondtam,aki hulye az ilyesmihez...