Szekeres Viktor

Testcsere

Mivel testcserés komédia csak pár évente akad egy, még örülhetnénk is a legújabbnak. Kár, hogy ezúttal a pisi-kaki vonal, valamint érzelmek erőltetése volt hangsúlyos.

Hogy tetszett a Testcsere?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A testcserés filmek általában viccesek a koncepciójuk miatt - főleg akkor, ha jó, vagy kedvelhető, illetve remekül parodizálható színészek által alakított karakterek cserélnek egymással testet. A hátrányuk az, hogy aki már látott pár testcserés filmet, az mondhatni látta az összeset, hiszen a történetek felépítése hasonló, a dramaturgia, az adódó konfliktusok előre sejthetőek a múltbéli tapasztalatok alapján, egyszerűen nehéz újat mutatni a témában. Így, ha egy testcserés film ki akar tűnni a tömegből, akkor vagy műfajt kell váltania és nem a poénok, hanem a dráma oldaláról közelíteni, vagy pedig kell egy csavar, egy, csak az adott filmre jellemző dolog, amivel definiálni lehet a "másságot".

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ha testcsere, akkor eszünkbe juthat a Segítség, felnőttem! Tom Hanks-szel, mely még, ha nem is klasszikus testcsere, de máig a legsikeresebb a műfajból, s el is indította a 80-as évek végén az efféle komédiák sorát. A zsáner ezután majd egy évtizedig tetszhalál állapotába került, melyből előbb a Tökös csaj (Rob Schneider és Anna Faris), majd a nagy sikerű Nem férek a bőrödbe (Lindsay Lohan és Jamie Lee Curtis) rángatta ki, hogy egy kvázi testcserés filmet, a Hirtelen 30-at (Jennifer Garner) követően ismét egy ideig ne lássunk hasonlót. A műfaj rajongói tehát nincsenek túlzottan elkényeztetve, bár egy sokadvirágzás talán beindult a 2009-es Megint 17-tel (Matthew Perry), hiszen idén Jason Bateman és Ryan Reynolds cserélhetett. De minek?

A Testcsere történetére nem érdemes sok szót vesztegetni, a film címében is benne, s ezúttal az ördög nem lakozik a részletekben. Adott egy jómunkásember, akinek családja van, gyerekei, felesége, plusz heti 180 órát dolgozik: Mellette pedig egy jóbarát, aki nagyon tróger, de legalább tud csajozni. Innen már csak egy kis közös szökőkútba pisilés kell, s kész is a csere, a két pasi élheti tovább a másik, a sajátjától gyökeresen eltérő életét.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Meglepetés nincs egy csepp sem, de ahogy az ember a plakátra néz, máris érzi, hogy nem biztos, hogy jól átgondolták az ötletet, hiszen sem Jason Bateman, sem Ryan Reynolds nem olyan karakteres színész, akiket rohannánk megnézni a moziba, hogy miképp próbálják a másik figuráját adni. Az meg pláne nem működik, hogy két, hiányosan felvázolt karakterként cserélnek testet, mert jóformán még azt sem tűnik fel a nézőnek, amikor másikat alakítják. Mivel az egyik fő poénforrás így oda lett, megpróbáltak előásni egy másikat, ami a pisi-kaki humor lett. A klasszikus rotyogó vécéhumorról van szó, mely a Testcserében az "ürülék a szájban" határig megy el. Nagy szerencse, hogy a pisi-kaki vonal viszonylag hamar belövésre kerül a készítők által, aminek köszönhetően az, aki nem rajong a műfajért pár perc után átmehet a szomszédos teremben nemsokára kezdődő előadásra.

Az ezúttal elég középszerűre sikeredett közönséges humor mellett klasszikus helyzetkomikumokkal is tele van a film, azonban a készítők úgy érezték, hogy kell a Testcserébe némi kontraszt, így a vége felé a szívhez szólást és az életre szóló tanulságokat is bevetették. Az, hogy úgy érezték, rászorulnak a kompenzálásra elég szomorú, s éppen ezért sem lehet komolyan venni a filmet, túlságosan érződik rajta a körzővel és vonalzóval történő szerkesztés. Nem mintha egy komédia bármikor is komolyan kéne vennünk, azonban ezúttal az igazán jó poénokat sajnos nagyítóval kell keresnünk. Mint ahogy a fene nagy érzelmi kitörések ott is elcsúsznak, hogy a Testcsere karakterei rettenetes papírmasék és szörnyen buták, minimális bennük az életszerűség.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Annak ellenére, hogy nincs sok testcserés komédia a piacon, a műfaj főbb paneljei túl közismertek ahhoz, hogy nagy meglepetést okozzanak. Így a Testcsere csak annak fog kellemes meglepetést okozni, aki először lát ilyen filmet, illetve aki kellőképpen feledékeny, s már rég kimentek a fejéből a műfaj alig pár éves képviselői. Egyszerűen nincs a filmben ötlet, így minden egyéb tekintetben kimondhatjuk, hogy pocsék lett a végeredmény. Nem is érdemes tovább ragozni, hiszen ami rossz, az rossz.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Testcsere (The Change Up)
színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 112 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: David Dobkin
forgatókönyvíró: Jon Lucas, Scott Moore
operatőr: Eric Alan Edwards
producer: David Dobkin, Neal H. Moritz

szereplők:
Ryan Reynolds (Mitch)
Jason Bateman (Dave)
Leslie Mann (Jamie)
Olivia Wilde (Sabrina)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #17
    "álomdudákkal"

    azért álom, mert számítógép által generált:)
  • nlght #16
    ezt úgy hívják h eyecandy szerep, azt meg rendesen hozza, mert elég jó nő, viszont Leslie Mann (Jamie) jobb színésznő és álomdudákkal ajándékozza meg a nézőket, szal én az utóbbit jobban csípem.

    amúgy megnéztem a filmet és mivel nem vártam sokat tőle, ezért kellemeset csalódtam, láttunk már sok ilyen felállású filmet mégis el tudták adni imho, volt kb. 5-6 jelenet ahol hangosan röhögtem, ezt csak azért írtam, mert a legtöbb mai vígjátéknál jó ha 1-2 poénon tudok egy jót nevetni, szal összegezve nekem bejött, de lehet h csak azért mert nem vártam tőle sokat...
  • NovaTerra #15
    Sajnos így van. Felkapott színésznő lett, csak egy baj van vele, hogy nem jó színésznő. Olyan szerepekben, ahol csak nézni kell, 5-6 mondatot kell fél óránként mondania és nem kell mély érzelmeket eljátszania még elmegy. Lásd: Cowboys & Aliens. Persze ezzel szerintem tisztában van ő is és a rendező is. Nem hiszem, hogy komolyabb alkotásban látnánk őt valaha.
  • Zolivok #14
    olivia wilde alulöltözve ér vmit kb meg amilyen nézéseket képes produkálni a többi..
  • kalapos01 #13
    Megnéztem, még 50-50-es sem volt. Nem sok olyan filmet látni, amiről szinte mindenki azt írja, hogy szar. Ezen nincs mit skatulyázni, az előzetesből is látszik, hogy elég hitvány. Mivel nem nézem meg, ezért persze sosem tudom meg, lehet, hogy eszméletlen jónak tartanám, de vannak filmek, ahol érdemes hallgatni a többségre.
  • xido #12
    hála istennek 2 napja még 50-50 volt az állás,csak jöhetett pár olyan,aki látatlanban pont ilyennek skatulyázta be ezt a filmet,mint te..
  • ffxi #11
    Yó film
  • kalapos01 #10
    Basszus, ez nagyon tré film lehet. Nem is tudom, hogy láttam-e olyat az SG-n, hogy egy filmnél a "gyenge volt" kapja a legtöbb szavazatot.

    Mondjuk ahhoz kell egyfajta ízlés, hogy valakinek bejöjjön egy ilyen fingós, maszturbálós valami.
  • attes #9
    Nekem tetszett.
    Ami viszont nagy szó, hogy az asszonynak is.
  • sempron07 #8
    Nekem is kellemes szórakozást nyújtott a film.
    És hiába, hogy volt már pár hasonló, szerintem a "kategóriájában" kiemelkedő.
    (Már ha lehet a testcserés filmeket külön kategóriaként kezelni... :) )