Berta Sándor

Alig egy évre csökken a merevlemezek garanciája

Meg nem erősített hírek szerint a merevlemez-piac több szereplője is a garanciaidő csökkentésére készül. A gyártók részben eltérő stratégiát követnének, de a felhasználók mindenképpen rosszul járnak.

Hamarosan a Seagate és a Western Digital is a jelenleginél jóval rövidebb garanciával árulja majd a termékeit. A Seagate legtöbb HDD-jére csupán egy év garancia vonatkozik majd, míg a Western Digital két év garanciával kínálja majd a termékeit, igaz, a jövő évtől - némi felárért cserébe - vásárolható lesz hozzájuk garanciakiterjesztés. A Seagate arra hívta fel a kereskedők figyelmét, hogy 2011. december 31-től megváltozik egyes winchesterek garanciaideje.

Az intézkedés a leggyakrabban értékesített modelleket, például a Barracuda-sorozat tagjait, továbbá a Barracuda Green és a Momentus merevlemezeket fogja érinteni. Ezekre a termékekre a jövő évtől kizárólag 1 év garancia vonatkozik majd. A Momentus XT esetében ugyanakkor a garancia marad 3 év, éppúgy, mint a szerverekbe szánt, illetve a különleges gyors Barracuda XT, Constellation 2 és ES.2 sorozatba tartozó HDD-knél. Az SV35 és a Pipelnie sorozatú winchesterekre 2 év garancia lesz.

Egy másik cikk szerint a Western Digital szintén csökkenti a garanciaidőt. A Caviar Blue, a Caviar Green és a Scorpio Blue sorozatú merevlemezekre a garancia ezentúl 3 év helyett 2 év lesz. A többi sorozatot az intézkedés nem érinti.

Az IDC elemzői úgy látják, az intézkedések háttéroka a piac átrendeződésében keresendő. Mint ismeretes, a Western Digital megvásárolta a Hitachi, a Seagate pedig a Samsung HDD-üzletágát. Ennek köszönhetően a két piaci szereplő könnyebben eldöntheti, hogy milyen garanciájú termékeket kínál. A felvásárlásokat egyébként nemrég az Európai Unió is engedélyezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • speed2006 #24
    Hát, nem tudom. de nekem eddig nincs velük bajom. Illetve egy OZC volt gyárilag hibás rögtön beszerelés után. A legöregebb 1.5 éves. Arról nem beszélve, hogy sokkal gyorsabb. Igaz sokkal drágább is.
  • Tinman #23
    Nem tudok olyan pesti nagykerről mely a Raid Edition HDD-ket ne 5 évvel adná. Ha 3 évvel adja, messziről kerülendők valószínűleg adócsaló, "Bedöntöm Kft." style.
  • Tinman #22
    Az informatikai kifejezés amit keresel: Raid 1 aka mirror.
  • Tinman #21
    Na jó csak legközelebb írd le, hogy a "nálunk" az melyik céget jelenti, csak, hogy véletlenül se kerüljünk kapcsolatba veletek...

    Szerverekbe ugyanis kifejezetten Raid Edition HDD-ket szoktak jobb helyeken pakolni, melyekre 5 év garancia van és tapasztalatból mondom, hogy nem véletlenül van rájuk 5 év, ugyanis 95%-ban semmi gond nincs velük.
  • sanyicks #20
    Viszont arról híres hogy nem megy tönkre az egyik napról a másikra, főleg nem adatvesztéssel, viszont a vinyó nagyon gyakran így tesz. Tegnap még semmi baja, ma el sem indul.
  • lordsithlord #19
    Valószínűleg az új technológiákkal a minőség is javulni fog, legalábbis ezek az ígéretek (bár nem tudom, jelenleg milyen problémák akadnak, én amit eddig láttam, abból egyik se hardveres volt).
  • Retry #18
    Ha Raid0-ban tárolod az adataid, akkor b@szhatod az összeset, ha tönkremegy az egyik HDD, Raid1-re gondoltál szerintem!
  • Komolytalan #17
    SSD nem éppen a tartósságáról híres, nem tudja kiváltani a HDD-t minden területen. Persze lehet redundánsa használni azokat is, de azért annyira meg nemigen lesznek olcsók.
  • Komolytalan #16
    Ha nem érdekel a garancia, és az adatod sokkal többet ér mint a vinyó ára, akkor miért nem Raid0-ban tárolod őket? 2 vinyóból egy megdöglik - a másikon még mindig ott az adat. Gyorsan besuhintasz a helyére egy új disket, és az adataid újra biztonságban vannak.
  • Inquisitor #15
    "A szerverekbe szánt lemezekre általában eddig három év gari volt."
    Hmmm. WD és Seagate 5 évet adott rájuk, Samsung is gyártott ilyeneket, de valamiért sosem keresték a boltokban ahol dolgoztam, ezért passzolom. Amennyiben csak 3 évvel vette a céged, akkor az olyan jó fej nagykerek miatt lehetett akik a 3 év garis alaplapot és videokártyát is 1 vagy 2 évvel forgalmazzák.