Gyurkity Péter

WD: itt az első 1 TB-os laptop merevlemez

A Western Digital a mobil számítógépek merevlemezeinél is áttörte az 1 TB-os álomhatárt, bár most megjelenő megoldásaik nyilván nem fognak az asztali gépeknél megszokott teljesítményt nyújtani.

A WD Scorpio Blue sorozaton belül a gyártó egészen pontosan két eltérő változatot dob piacra, ezek közül az első 750 GB-os, a második pedig 1 TB-os kapacitással érkezik. A cég szerint az internet terjedése és a folyamatos, nem csillapuló információéhség, valamint a szórakoztatói megoldások révén egyre nagyobb az igény a nagyobb kapacitású háttértárolók iránt, amely a mobil számítógépek szegmensében is ugyanúgy jelentkezik.

Mindkét változat 5200-as fordulatszámon pörög, belső gyorsítótáruk 8 MB-os, a laptopokhoz és noteszgépekhez SATA-300 illesztőn keresztül csatlakoznak. Az átlagos késleltetés 5,5 ms, ehhez 12 ms-os read seek time, illetve 2 ms-os track-to-track seek time társul. Az alacsonyabb fordulatszám miatt evidens, hogy az asztali számítógépekhez szánt, 3,5 hüvelykes merevlemezeknél megszokott teljesítmény itt elérhetetlen lesz, ám a lényeg nyilván nem is ezen, hanem a tárolókapacitáson van, illetve azon, hogy ezt az első alkalommal sikerült ilyen tartományba feltornászni a 2,5 hüvelykes fejlesztések szegmensén belül.

A Western Digital természetesen nemcsak a mobilszámítógépeknél fogja felhasználni új termékeit, hanem bármely egyéb konfigurációnál, amelynél a felhasználók külső merevlemezre tartanak igényt. A 2,5 hüvelykes példányokkal ugyanis helytakarékos módon valósíthatjuk meg ezen vágyunkat, ezt pedig a cég két sorozatnál, a My Passport és az Essential SE család esetében teszi majd elérhetővé, amelyek mindegyike USB-csatolóval ellátott fejlesztéseket takar.

A cég közölte a két most megjelenő változat ajánlott árát, ez a tengerentúlon 190, illetve 250 dollár lesz, a kapacitástól függően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • passatgt #4
    úgy néz ki mint egy merevlemez
  • Rayden02 #3
    WD
  • szombi #2
    kéép???
  • logs #1
    vazzz, 2 hete vettem 500GB-s passportot, várhattam volna kicsit