Gyurkity Péter

2020-ig tarthatják magukat a merevlemezek

Egy most közölt tanulmány szerint a hagyományos merevlemezek még tíz év múlva is a legolcsóbb megoldásnak számítanak majd. Végleges leváltásukat érdekes módon nem az SSD-meghajtóktól várják.

Az amerikai egyetemi professzorok által elkészített, és az IEEE Transactions on Magnetics oldalain közölt tanulmány kiemeli, hogy a merevlemezek olcsóságával bizony még tíz év múlva sem veheti majd fel a versenyt egyetlen alternatív technológia. Ehhez azonban az kell, hogy a korosodó platform az eddig megszokott ütemben fejlődjön tovább, hogy kellőképpen növeljék a tárolókapacitást és megfelelő szinten tartsák a kereskedelmi árakat.

Amennyiben tartható lesz a fejlődés jelenlegi üteme, 2020-ban már olyan 2,5 hüvelykes, tehát laptopokba szánt merevlemezeket vehetünk majd a kezünkbe, amelyek 14 TB kapacitást kínálnak, mindezt pedig alig 40 dolláros áron, vagyis 8-10 ezer forintért szerezhetjük majd be (már amennyiben a forint mint fizetőeszköz még mindig létezni fog). Bár napjainkban a flashtechnológiára alapozott SSD-meghajtók egyre gyorsabb ütemben váltják fel ezen termékeket, a tanulmány készítői szerint nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbi technológia jóval előbb eléri korlátait, így nem tud majd a merevlemezek örökébe lépni.

Érdekes módon tehát nem az egyre népszerűbb SSD-től várják a merevlemezek végleges lecserélését, ehelyett inkább két újfajta memóriára szegezik tekintetüket a szakemberek. Ezek egyike a fázisváltó memória, amellyel többek között a Samsung kísérletezik, a másik alternatíva pedig a spin transfer torque random access memory (STTRAM) lehet. Előbbi nagyobb kapacitást és sebességet ígér, némileg nagyobb étvággyal, míg utóbbi valamivel lassabb, ám jóval kevesebb áramot fogyaszt.

A tanulmány készítői ehhez hozzáteszik, hogy még maguk a gyártók is a mai tudásuk alapján költenek dollármilliókat az új technológiákra és a termékek előállítására, miközben néhány év múlva lehet hogy egészen eltérő helyzet áll majd elő - ők tehát hosszú távon nem bíznak az SSD-meghajtókban., miközben egyre több merevlemezgyártó cég száll be a szegmensbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #19
    aktuális, úgy néz ki éppen most kezd behalni a 2 hónapja vásárolt 500 gigás seagate vinyóm :D
  • waterman #18
    szerintem arra gondolt, hogy ugyanabból a pénzből vesz 2-3 winyót, meg egy világvége-biztos fém bőröndöt (amiben tarthatja a winyókat), mint amennyiből aranyréteges, meg "megbízható" optikai lemezekre kimenti az adatait (a vesződség, meg a visszaolvasás körülményességétől tekintsünk el). amíg pár gigabyteról van szó, jó lehet az optikai, de amint 50-100 gb-ról beszélünk, a tükrözött winyókon tárolás messze kényelmesebb. 2-3 évente frissíted a winyókat, hogy nehogy letapadjon a fej, vagy berozsdáljon a vas, a nagy kímélésben..
    én most akartam visszaolvasni kb 2 tucat cd-t. tdk. kb a 2/3-át dobhattam ki, mert ez nem hasraütés: volt hogy 48kilobyte/sec sebességgel másolta fel a cd-t a totalcommander szerint. még egy fél év és azok a cd-k halottak.
  • pasi29uk #17
    Igen megbízható. De nem az öt forintos CD lemezke, attól ne várj sokat.
    Csak Neked csak Most javaslom a kőtáblát, van különböző színekben! Kapható kalapáccsal és vésővel szettben is. A suméroknak bejött...
  • [HUN]FaTaL #16
    Optika? Megbízhatóság?:D Remélem ezt viccnek szántad.
  • djw #15
    a terra mondjon le.
  • Lowosan #14
    Nem piszkálni akartalak, csak szemetszúrt a dolog és szóvátettem, bocs ha nem úgy sikerült ^^'
    Amúgy igen, én örülnék a legjobban ha a winyók hosszútávon is megbízhatóak lennének (nem kéne annyiszor cserélni)
  • neoG #13
    Rendszervinyónak?
  • torma99 #12
    10 év múlva teljesen mind1 , hogy mi lesz , csak tudjak rajta tárolni 1 PetaByte adatot. :-)
  • Sanyix #11
    nemtudom észrevetted e de az ibm félévente kitalál valami számítástechnika világát gyökeresen megváltoztató technológiát, de persze soha semmi nem lesz belőlük.
  • pasi29uk #10
    Igazad van Tera ;)

    Ha adatmentést szeretnél és magnetikus elven működő adathordozót választasz akkor hosszú távon számíthatsz adatvesztést. Van még 92ban írt arany színű TDK CD lemezem "hibátlan". Nem mondhatom el ezt az MFM-es 20MB (amihez a kontrollert bele se tudnám dugni semelyik alaplapba) vagy IDEs 40-80MB HDD ről amelyek szerintem pár éven belül belül teljesen meghalnak ha nem kapcsolom be...
    Magam részéről csak a minőségi optikai adathordozókban bízok, amíg tudják fogadni azt a rengeteg adatot amit szeretnék megőrizni... Sajnos itt van egy óriási hiány amire jó lenne ha sürgősen találnának elfogadható megoldást a gyártók, és nem önjavító kódokkal kellene még növelni az amúgyis nagy adathalmazt.