Gyurkity Péter

Western Digital: 2 TB-os merevlemez

A gyártó piacra dobta "zöld" sorozatának legújabb tagját, amely rekordméretű kapacitást kínál a tárhelyre éhes felhasználók számára. A cég energiatakarékos működést ígér a méret csökkentésének igénye nélkül.

A Western Digital a jelek szerint a kapacitásra helyezi a hangsúlyt, szerintük ugyanis a felhasználók anélkül szeretnének spórolni a villanyszámlán, hogy mindezért kompromisszumot kelljen kötniük a tárolókapacitást illetően. A WD Caviar Green Series család legújabb tagja ennek megfelelően minden eddiginél nagyobb méretben érkezik, az 1 és 1,5 TB-os változatok után ezúttal 2 TB-ot kínálnak.

A merevlemez mutatói kétségkívül elismerésre méltóak: 2 TB kapacitás, 4 darab 500 GB-os tányérral, SATA-300 interfész (elméleti 300 MB/s átviteli sebességgel), 32 MB-os buffer, valamint legfeljebb 7,4 wattos fogyasztás, ami üresjáratban mindössze 3,9 watt. Mindezt technológiák egész sora egészíti ki, amelyek feladata fogyasztás és a zajszint csökkentése, az élettartalom növelése, valamint a sebesség optimalizálása. Az IntelliPower ennek megfelelően a fordulatszám, az átviteli sebesség, valamint a gyorsítótár kezelésének összehangolásával igyekszik a legtöbbet kihozni a meghajtóból, az IntelliSeek a sebesség, a fogyasztás, a zajszint, illetve a vibráció tekintetében keresi az arany középutat, a NoTouch a kopás minimalizálásért felelős, a StableTrac pedig a motor helyzetének stabilizálásával csökkenti a vibrációt (ez utóbbi csak az új példány esetében elérhető).

A cég tisztában van azzal, hogy a 2 TB-os tárolókapacitás ma még sokaknak túlzásnak tűnhet, ám reménykednek abban, hogy rövid időn belül megfelelő keresletre találnak, elsősorban éppen a megnövelt méret révén. Az asztali számítógépekben használt 3,5 hüvelykes merevlemezek között jelenleg vetélytárs nélkül hódíthatnak, az új példány ára pedig nem nevezhető embertelennek: ez jelenleg 300 dollár, ami nyilván hamarosan csökkenésnek indul majd, különösen a konkurens gyártók hasonló termékeinek felbukkanásával.

Ezen riválisok közül a Seagate veheti fel a kesztyűt elsőként, hiszen ők már korábban bemutatták a mindössze 2 tányért használó 1 TB-os modelljüket - terveikről azonban további információk nem szivárogtak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #28
    samu az nem, az gagyi
  • Bith #27
    a tera még mindig 1 r...
  • arty #26
    egyébként a ph! mostanában cikkezett a 130$-os 1.5 terrás green samurol ... "kicsit" best buy :)

    (ez a 2 terrás WD sztem drága)
  • arty #25
    nekem 640 es 1000es samujaim vannak, a 2 tányéros 640es kevésbé melegszik és halkabb is. viszont ez már a második 640es, az elsőt a hdsentinel jelzése alapján adatvesztés előtt cseréltetni tudtam :)
  • Skynet85 #24
    Nekem egy wd raptor muzsikál egy szerenak szánt gépben és csak dícsérni tudom eddig kop kop. Igaz nem is egy desktop pc-be szánt vinyoról van szó, de teszi ami a dolga és villám gyorsan D:(igaz hűtés az kötelező)
  • FefeeX #23
    Itt csak a rivális Seagate-tel van probléma, a szériahibáival meg a vásárlók lesz@rásával, a többi megállja a helyét (no meg a Seagate-nek van 1,5 terrása is ami 3 tányéros)

    A tányérok száma max a melegedésnél kavarhat be picit... Én örülök a 2 terának, de kicsit drágának tartom még az árat...
  • grobs #22
    A tányérok számának (ilyen mennyiségben [4db]) nincs hatása a megbízhatóságra.
  • Lame #21
    Nagyon helyes! Van egy 750-esem ebbol a GP szeriabol, nagyon jo halk. Filmnezos gepbe idealis :)
  • Kaadi #20
    5,25" merevlemezek mar voltak a piacon BigFoot neven. Nem valtak be.
    A teljesitmeny (veletlenszeru eleresi ido) forditottan aranyos a tanyer atmerojevel (a fej tobbet kell mozogjon, hogy atszelje a lemez feluletet).
  • haxy27 #19
    Én azt sem bánnám ha az 5,25" fiókhoz terveznének merevlemezt mondjuk 8 - 10 tányérral. legalább 10 terás legyen meg növelhetik a tányér méretét is, hátértárnak pont jó lenne.