Berta Sándor

SATA USM szabvány az adatmegosztásért

A Serial ATA International Organization (SATA-IO) a CES kiállításon mutatja be a legújabb SATA szabványt, amely a hordozható merevlemezek elterjedését segítheti elő.

A SATA-IO azt szeretné, hogy a közeljövőben több szórakoztató elektronikai készülékhez - elsősorban televíziókhoz, játékkonzolokhoz, médialejátszókhoz, beltéri egységekhez, dokkolóegységekhez és számítógépekhez - lehessen hordozható SATA-s merevlemezeket csatlakoztatni. A szervezet ezért dolgozta ki az új SATA Universal Storage Module (USM) szabványt, amely Las Vegasban debütál.

A cél az volt, hogy a SATA USM-nek köszönhetően bármely szórakoztató elektronikai eszköz könnyedén bővíthető legyen hordozható winchesterekkel és mindez külön kábelek használata nélkül valósulhasson meg. Az új szabvány támogatja a 6 Gbps-os SATA csatolófelületet, de mivel kompatibilis a korábbi, első és második generációs SATA csatolófelületekkel, így az elméleti maximális adatátviteli sebesség akár 3 vagy 1,5 Gbps is lehet.

"Az adattárolási technológia eljutott arra a pontra, ahol a felhasználók már szinte azonnali interakciót kezdeményezhetnek az adataikkal és a számítógépeken tárolt tartalmakkal. A SATA USM specifikáción alapuló eszközök biztosítják az adatok hordozhatóságát, így az emberek bárhová is mennek, megoszthatják tartalmaikat másokkal" - nyilatkozta Mladen Luksic, a SATA-IO elnöke.

A SATA-IO munkatársai abból indultak ki, hogy a Universal Storage Module specifikációit már az idei esztendő első felében pontosíthatják. Többek között leírnák, hogy miként integrálható egy SATA csatolófelület egy USM-modulba, valamint hogy miként valósul meg az áramellátás. Ezzel párhuzamosan a Small Form Factor Committee (SFF) egy jóval összetettebb specifikáción is dolgozik, amely szabályozná az USM-kompatibilis termékek méreteit, a velük szemben támasztott követelményeket és meghatározná a szórakoztató elektronikai készülékekben használandó csatlakozók típusait.

Bár a specifikációk még nincsenek kész, a CES kiállításon számos gyártó, köztük a Seagate és a Thermaltake is bemutatja majd az első SATA USM-kompatibilis prototípusait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!