MTI

Videokamerás feljelentők Dél-Koreában

A munkanélküli dél-koreaiak videókamerákkal vadásznak mások szabálysértéseire, és megörökítik azokat. Ezután a rendőrségen bemutatják azokat, és felveszik az ezért járó jutalmat.

Im Hjun Szeok adósságai nőttek, fizetése pedig már a kamatot is alig fedezte: ezért úgy döntött, hogy pályát vált. A finom modorú dél-koreai angoltanár csatlakozott a videokamerás feljelentők növekvő táborához. A sajátos szakma művelőit a helybéliek gúnyosan a hírességek megörökítéséből élő bulvárfotósokra utalva csak paparazzi néven emlegetik. Ezek a koreai lesipuskás "vadászok" becserkészik áldozatukat és lefilmezik őket videokamerájukkal. De ők nem a hírességeket, politikusokat vagy akár profi bűnözőket üldözik. Azért járják az országot, hogy megörökítsék polgártársaik szabály- és törvénysértéseit, bizonyítékkal szolgáljanak azokról a hatóságoknak - és felvegyék az ezért járó jutalmat.

"Sokan gyűlölnek minket, de csak azt tesszük, amit a törvény elvár" - érvelt Im a The New York Times szöuli riportjában. Alkalom bőven kínálkozik erre: a gyár, amely az ipari hulladékot a folyóba üríti, a háztulajdonos, aki lelakatolja a vészkijáratot, az orvosok és ügyvédek, akik nem adnak számlát a tiszteletdíjról és így eltitkolják jövedelmük egy részét az adóhivatal elől - hosszú a sor... Im azokra szakosodott, akik a környezetvédelmi törvények megsértésével az építkezések színhelyén égetik el a hulladékot. "Háromszor annyit keresek, mint angoltanárként" - magyarázta a 39 éves férfi, aki hét éve foglalkozik videózással, és mint állítja, évi 85 ezer dollárnak megfelelő (hozzávetőleg 18 millió forintnyi) jövedelemre tesz szert belőle.


A feljelentők pénzbeli jutalmazásának hagyománya van Dél-Koreában, a kormány évtizedeken át bőségesen honorálta azokat, akik észak-koreai kémeket adtak fel. Ám az utóbbi években különböző kormányhivatalok hasonló jutalmazási rendszert vezettek be mindazok számára, akik törvényszegést jelentenek be, még olyan jelentéktelennek tűnő vétség leleplezésekor is, mint hogy egy autós a kocsi ablakából cigarettacsikket dobott ki az útra. Az ilyen, korántsem önzetlen besúgás különösen azóta terjed, hogy a világgazdasági válság Dél-Korea dinamikus gazdasági fejlődését is lefékezte. A feljelentők többsége olyanokból kerül ki, akik Imhez hasonlóan elvesztették korábbi munkájukat. Nem léteznek pontos számok arról, hogy ma hány dél-koreai foglalkozik ezzel, de a jelenség eléggé elterjedt ahhoz, hogy új ágazat szülessen: ma már külön iskolák működnek a lesipuskástanoncok képzésére.

A 64 éves Mun Szong Ok éppen egy ilyen iskola vezetője. Mint mondja, a koreaiakra jellemző, hogy türelmetlenek és örökké rohannak, így aztán számtalan szabálytalanságot követnek el, például az autóval piros lámpánál mennek át a kereszteződésen, szabálytalanul változtatnak sávot, és kidobják az útra az elszívott cigaretta csikkjét. "Amíg ez így lesz, a paparazzók jól fognak keresni" - húzta alá az amerikai lapnak. A feljelentést mintegy kiszervező törvény jól jön a helyi közigazgatási hatóságoknak is. Pénzt takarítanak meg azzal, hogy csökkenthetik a létszámot, és a szabálysértőkre kivetett bírságok messze többet hoznak, mint amennyit az informátoroknak fizetnek az annak alapjául szolgáló videóért. (Így például a tiltott szemétlerakásra bizonyítékot szolgáltató lesipuskás fejvadász jutalma mintegy 40 dollárnak felel meg, a szabálysértő büntetése ennek tízszerese).


A feljelentők jutalma széles skálán mozog: egy csikkelhajító besúgásáért 5 dollárral felérő összeg jár, ha viszont a videós engedély nélküli állatkereskedőt buktat le, 850 dollárnyit is zsebre vághat. Akadnak azonban mesés lehetőségek is. Szöul vezetése például akár 1,7 millió dollárig menő összeget ígér annak, aki olyan jelentős vesztegetést leplez le, amely a városi közigazgatás tagjait érinti. Dél-Koreában, ahol szinte alig fordul elő, hogy valaki a saját vállalatán belüli ügyekről rántsa le a leplet - ezt árulásnak tekinti a közfelfogás -, a szomszédok feljelentése is kiközösítéssel járhat. Im ezért szüleinek sem mondta el, hogy mivel keresi kenyerét.

Az 56 éves Bang Dzse Von, aki nyolc éve űzi a szakmát, és ezzel már szinte veterán lesipuskásnak számít, azt állítja, hogy elégedett volt, amikor olyan embereket buktatott le, akik egy kemping területén rakták le a szemetet, vagy amikor olyan csaló marketingfogásokat leplezett le, amilyenekhez hasonlók az ő korábbi vállalkozását is tönkretették. Viszont ma már sajnálja azokat az eseteket, amikor ugyanolyan szegény embereket jelentett fel, mint ő maga. Bang akkor döntött úgy, hogy lesivideós lesz, amikor cégének csődje után munkát keresett, de mindenütt azt a választ kapta, hogy 48 évesen már túl öreg.

A feljelentők jutalmazásának rendszerét sokan bírálják azon a címen, hogy aláássa a társadalmi bizalmat. "Az ötlet önmagában jónak tűnik, de ha az emberek főfoglalkozásként akarnak ebből megélni, gyakorlatilag magánkézbe kerül a törvények érvényesítése, ami etikai kérdéseket vet fel" - magyarázta Li Jon Hu szöuli egyetemi tanár. A lesivideósok rendszerint specializálják magukat valamilyen jellegzetes törvényszegés lebuktatására. Például vannak, akik a vizsgákra felkészítő, a törvényes összegnél magasabb tandíjat beszedő úgynevezett hakvon magániskolák leleplezéséhez gyűjtenek bizonyítékokat. Az oktatási minisztérium csaknem 3 millió dollárnyi összeget fizetett ki nekik 2009-ben, amikor le akarta törni a magánoktatás egekbe szökő árát és igénybe vette szolgálataikat.

A "hak paparazzo" olyan szülőnek adja ki magát a magániskolában, aki az iránt érdeklődik, hogy mibe kerül gyermeke felkészítése, közben pedig rejtett kamerával videóra rögzíti a beszélgetést. A hakvon iskolák vezetői érthető módon gyűlölik őket. "A kormány egyoldalúan irreális díjszabást ír elő, majd ránk szabadítja a paparazzókat: ez boszorkányüldözés - panaszkodott a lapnak Cso Jung Hvan, a koreai hakvonok szövetségének alelnöke. - Ez nemcsak megalázó, de ártalmas is." "Nem mondjuk, hogy egy demokráciában ez a tökéletes módszer, de mindaddig ragaszkodunk hozzá, amíg a hakvonok nem mérséklik tarifáikat" - hangzott az oktatási minisztérium illetékesének, Dzsu Mjong Hjunnak a válasza.

Im, a hajdani angoltanár arra figyelmeztet, hogy ő ugyan jól keres, de kevesen olyan sikeresek, hogy megéljenek csak a fejvadász videózásból. "Az emberek abban a tévhitben élnek, hogy a paparazzónak úgy kell öltöznie és eljárnia, mint a kémeknek, és a legjobb hightech felszerelést kell használnia - jegyezte meg Im, aki Szonh Mung Szuk néven blogot vezet jelenlegi szakmájáról. - Valójában ennél a foglalkozásnál is arra van szükség, hogy az ember keményen dolgozzon, és használja az eszét."

Így például 2005-ben felfigyelt arra, hogy szinte minden internetes kávéházban, ahol megfordult, hiányzott a pénzérmékkel működő kávéfőző automatákról az egészségügyi hatóság ellenőrzését bizonyító címke. Fogta magát és több száz ilyen intézményt látogatott végig azzal a szöveggel, hogy "valahol a kávéautomata mellett felejtettem a pénztárcámat..." A tárcát keresgélve aztán körüljárta a berendezéseket, és összeírta azokat, amelyeknél nem volt ellenőrzési igazolás, és valamennyit feljelentette. Kétezer-hatszáz dollárnak megfelelő összeget keresett.

A fejvadászok működését is kísérhetik persze visszaélések. Így például egyes paparazzók - a konkurens lesipuskások szerint - külön megegyeznek a törvénysértő cégekkel, amelyek tartanak a hatósági bírságoktól és az ezzel járó rossz hírveréstől. Immel az is előfordult, hogy egyes üzletemberek saját versenytársaik lejáratására akarták felhasználni. Egy patikus például jelezte neki, hogy a közeli gyógyszertár olyan alkalmazottat foglalkoztat, akinek nincs megfelelő végzettsége. Im az illetőt fel is jelentette a hatóságnál. "Máskor valaki egy olyan étteremre hívta fel a figyelmemet, amelyet szabálytalan módon egy nemzeti park területén létesítettek. A bibi csak az volt, hogy közvetlenül a kifogásolt létesítmény mellett az illető maga is engedély nélkül tartott fenn vendéglőt" - mesélte a lesikamerás élményeit a dél-koreai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #91
    ...és ha vonaton utazok? (amúgy nem lesz ilyen szabály, nyugodjatok meg!)
  • aaaaa #90
    Ezt hogy képzeled, hogy betiltod az autóból telefonálást, főleg az utasoknak ? Kihangosító is létezik, meg beépített bluetooth-os autótelefon, vagy headset is is. Gondolom autód sincs azért, írsz ekkora bődületes marhaságokat. Még felcsavarozhatsz egy "a vezetővel menet közben beszélgetni tilos" táblát is a műszerfalra két facsavarral.
  • aaaaa #89
    Nem kívánom Neked, hogy ilyen "rendben" élj !
  • JMáté #88
    Ott legalább rend van. Nagyon helyes.
  • Tetsuo #87
    1. Kibszottul nem jo, hogy autosok szabalytalankodnak. Minimalis toleranciaval kene buntetni mindenkit.
    A gyalogos pedig ott mehetne at az uton, ahol akar, elvegre gyalog szarabb kerulni, mint kocsival, persze felteve, ha nem okoz veszelyhelyzetet.
    Egesz Angliaban pl. igy mukodik a rendszer es az angol nagyon elcseszett logika ellenere ez tenyleg mukodik.

    2. A Del-Koreaiak valszeg az eszaki szomszedjuktol lestek el a modszert, ami tipikusan komcsi.
    Ha fatertol megkerdezitek, nekik ugyanigy kellett figyelniuk a masikat es jelenteni, ha vmi szokatlan tortenik a baratikorben stb.
    Az oroszoknal es a keletnemeteknel is hasonlo volt a szisztema.
    Ezzel a besugos dologgal is csupan a kozosseg erejet romboljak, az altalanos bizalmatlansagot terjesztik most eppen a "liberalizmus" oldalan, de ugyanabbol a celbol.

    A technika siman adott ra, hogy teljesen automatizalt kamerarendszer legyen kiepitve a legtobb utvonalon, amivel majd talan zsarolni sem lehet, mint ahogy azt mar most teszi nehany szouli.
  • MagyaR #86
    correct: középút, kormányellenes
  • MagyaR #85
    Én azt gondolom, hogy egy közép út lenne a megoldás.
    Akik előttem felszólaltak a fórumban, gyakorlatilag mind szélsőségesen nézik a dolgokat. Vagy jó ez a dolog, vagy nem. De mindig van egy közép út.

    Lehetne alkalmazni pl. ilyen embereket fő állásban, mondhatni "rendőrkék" lennének, s korlátozni kéne a munkakörüket.
    Tehát ne azokat a szerencsétleneket jelentsék fel, akik 30-as táblánál 40-el mennek, hanem ha pl. videóra vesznek egy cserbenhagyásos gázolást, na azt igen.

    Most akármennyire is kormány ellenes valaki ne mondja már nekem azt, hogy inkább elsétálna mindenféle lelkiismeret nélkül egy ilyen helyzetben, mint hogy segítsen az ügyben, ha tud ---> pl. ha látta a gázoló rendszámát, azt jelentse.

    Viszont az tényleg undorító viselkedés, ha pl. valaki azt nézi, hogy ki megy 30 helyett 40-el, vagy ha valaki eldob egy szotyit, akkor húúúú egyből jelentsük.....
    Vagy pl. a közelünkben van egy nagyobb buszmegálló egy forgalmas úton egy nagyobb kanyar végén (örs vezér tere). Itt pl. sokan szoktak kirakni/felvenni embereket. Konkrétan én is. De ez az egész, csak kb. egy pillanat, s a megálló az a főút jobb oldalán van (tehát nem magán a főúton, mint sok helyen, hanem van neki külön helye), tehát még ha jön is busz mögöttem, kb. csak egy pillanatra zavarom meg.

    Na ez a hely tökéletes lenne pl. az ilyen kamerázós alakoknak, de egyben rendkívül mocskos dolog lenne egy ilyen semmiségért feljelentgetni az embereket, ellenben pl. egy cserbenhagyásos gázolásnál (amit korábban is leírtam).

    Másfelől az illegálisan környezetszennyező cégeket sem tudnám sajnálni egy-két feljelentés után :).



    A bizonyos korszakbeli besúgókat (pl. középkor, szocializmus időszaka stb.), akikről beszéltetek páran, nagyon nem jó ötlet példának felhozni, ugyanis van egy hatalmas különbség a kóreai kamerások és közöttük.
    Mégpedig az, hogy a régebbi besúgók többnyire ÁRTATLAN, illetve szegény rászorulókat árultak be.

    Régen (nem tudom pontosan mennyire régen, de valamikor így volt), ugyanis még a vádlottnak kellett bebizonyítania, hogy ártatlan. Így pl. gondolt egyet Jóska bácsi és beárulta a szomszédját valami koholt váddal (mert mondjuk nem volt szimpatikus neki), azt a szomszéd vagy tudta bizonyítani, hogy ártatlan vagy nem, azt akkor megszívta.

    Középkorban jobbágy ellopott egy répát, mert nem volt szó szerint mit ennie, szomszéd Jóska bácsi beárulta pár garasért, amiből tudott venni magának egy fej salátát, a szomszédjának meg -1 kéz.

    Náci megszállás idején (pl. Franciaországban) a nem zsidó Jóska bácsi tudomást szerzett róla, hogy a szomszédban zsidók bujdosnak, s beárulta őket. A zsidókat elgázosították, Jóska bácsi kapott némi pénzt, amiből vett magának egy új kalapot....

    ----->>> Na kérem szépen ezek voltak ám az igazi besúgások. Ezekhez, azért ne hasonlítástok már a kóreai Jóska bácsikat :). Akármennyire is szegény valaki, nem szorul rá arra, hogy eldobjon pl. egy cigi csikket.... Az más kérdés, hogy egy ilyen kis mértékű bűnért ne egy kamerás kóreai Jóska bácsi áruljon már be.... Azok törődjenek a nagyobb dolgokkal: súlyos környezetszennyezés, gázolások, stb.---> ezeket a dolgokat leplezzék, csak le nyugodtan, de ne jelentsenek már fel, azért mert eldobtam egy szotyit.... Istenem....

    KÖZÉPÚT!!! (Sajnos tudom, hogy ezt a mai világban nem nagyon lehet megvalósítani)
  • Papichulo #84
    Amugy a GDP a ROK-ban, kb. a magyarral megegyezo, megis az utcak alapjan sokkal jobbnak tunhet a helyzet. Rejtelyes szamomra is, de nem akarok politikai fejtegetesekbe bocsajtkozni. Folrg, hogy peldaul a helyi szocialis rendszert sem Ismerem. A kozlekedes es a kaja viszont olcsobb, mint MO-n.

    Amugy a tanar havi 500k-s fizetese szerintem brutto volt.
  • Papichulo #83
    "Hong Kongban ha szemetelsz vagy köpsz az utcán, egy két havi fizudnak pápá. Nálunk viszont basszus, ahol többszáz éve a törvények kijátszása a nemzeti sport, mindenki fel lenne háborodva."

    Szingapurrol szoltak ilyen legendak (bar ez a ket havi fizetes nem tudom honnan jon, SG$500 volt a buntetes felso hatara), de ott sem mukodik a dolog. Ott Is van szemet az utcan, van ahol hegyekben is. A Kinaiak meg koztudottan leszarjak a kornyezetuket, ezert sem stimmel a HK.
  • mcganyol #82
    Sokan magyarországon még mindíg azt képzelik, hogy szinte mindent csak büntetéssel/fenyegetettséggel lehet megoldani. pedig nem. írok kicsit a forgalomról, de ugyanez a mentalitás igaz az adókra, a szemetelésre és kb az összes többire

    Az utakat úgy kéne építeni, hogy jobban haladhasson a forgalom, nem ilyen trágya 0-ást építeni, ami ha épp nincs teljesen bedugulva, viszonylag gyakran meg is halnak rajta (kb minden héten van halálos baleset). a tömegközlekedést fejleszteni kéne. Mélygarázsokat építeni a belvárosban(ez speciel pont jó irányba halad) Ingyenes vezetéstechnikai képzést kellene tartani kötelező jelleggel a jogosítvánnyal rendelkezőknek. Biciklivel sem lenne szabad közútra menni jogsi nélkül... stb ehelyett van benzináremelés, parkolásidíj, meg harmincas táblánál bokorban bújó rendőr.
    Láthatóan ez így nem működik, csak egymást nyírjuk ki