Berta Sándor

Videoformátum a 3D-s felvételek tömörítésére

A 3D-s filmek készítésével párhuzamosan jelentős mértékben növekszik az egyes felvételek tárolására szükséges tárhely. Nem véletlen, hogy a szakemberek új tömörítési eljárásokon dolgoznak.

Nyilvánvaló, hogy a 3D-s anyagoknak az élethű megjelenítés mellett számos hátrányuk is van, ezek egyike, hogy jóval több helyet foglalnak, mint a hagyományos technológiával készülő filmek. A kutatók igyekeznek megoldást találni erre a problémára, a legígéretesebb projektnek a Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézete (HHI) munkatársai által kifejlesztett új videoformátum, a Multiview Video Coding (MVC) tűnik. A szakemberek azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a tömörítés ellenére is megmaradjon a 3D-s felvételek kiváló és élethű képi világa, de azok jóval kevesebb helyet foglaljanak.

Thomas Schierl, a HHI kutatója elmondta, hogy az MVC hasonlít a H.264/AVC HD-kodekre, hiszen szintén minőségveszteség nélküli tömörítést biztosít. A szakemberek a Blu-ray 3D-s lemezeknél is alkalmazott eljárást használják, ennek a segítségével akár 40 százalékkal csökkenthető a filmek által foglalt hely. Azonban ez csak a kezdet. Schierl szerint ugyanis a következő lépés az lesz, hogy a 3D-s műsorok meg fognak jelenni a lakásokban is. Ehhez igénybe lehet majd venni akár a hagyományos televíziós, akár az IPTV-csatornákat, de mindenképpen szükség lesz az MVC formátum alkalmazására.

S hogy mit hozhat a jövő? A HHI munkatársa úgy vélte: bárkinek dolgozhat majd 3D-s filmkészítő, illetve -szerkesztő készülékeken és ehhez nem lesz szükség különleges szemüvegekre sem. A technika ugyanis egyre fejlettebb, így már inkább csak a tartalmak elkészítése jelent problémát. A cél az, hogy a 3D-s felvételeket egyszerre megtekintő személyek mindegyike optimális szögben láthassa az adott anyagot.

A minőségveszteség nélküli tömörítés mellett az MVC előnye az is, hogy kompatibilis a H.264/AVC kodekkel készült tartalmakkal és a hagyományos televíziókkal, így egy 3D-s film - igaz csak 2D-s mozgóképként - megtekinthető lesz ezeken a készülékeken is. Mindez azt jelenti, hogy a televíziós adók is elodázhatják az új technológiára való átállást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #6
    > Sokszor egy alapötlet dönt az innovatív technológiák létrejöttekor...ami meg minden embernek szokott lenni jobb pillanataiban.
    Igen, a szükséges kutatást, fejlesztést, több millió kódsort, hardvereket, librarykat, egyéb szoftvereket, szabadalmi megállapodásokat, támogatást, third party implementációkat meg a jézuska hozza ugye?

    > A videó kódolására igen sok technológia létezik már most is, de pár óra alatt bárki képes újabb algoritmusok létrehozására aki ismeri a működési alapokat jelenleg.
    Nohát, akkor miért nem ilyen bárkiket alkalmaznak a Fraunhofernál, ISOnál, IEEEnél, bármilyen kutatóközpontban, szabványosítási szervezetben, akármilyen cégnél? Gyorsan, írj nekik hogy milyen buták és hogy hallgassanak inkább egy nagyon fontos laikus fórumhuszár véleményére! Még ha ismernéd is a szóban forgó tömörítési technikák alapjait, lenne jó ötleted, akkor se tudnád hatékonyan és jól leimplementálni hogy az működjön rendesen, elfogadják, és el is terjedjen, főleg egymagad. Ezek általában egész csoportok több évnyi munkájának termékei, és megsúgom, ők nem "bárkik akik ismerik a működési alapokat".

    > 10*-100* jobb tömörítési arányokat is el lehet érni,
    BWAHAHAHAHA HAHAHHA HAHAHAHAHHHHHHAAAAHAHAHAHHAHAAAAAAAAA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHHAHAHA
    Tízszeres tömörítési arányt bármilyen kis fos codec el tud érni, még akkor is ha nemes egyszerűséggel JPEG-gel tömörítesz be minden egyes képkockát.
    Százszoros tömörítés még képeknél se ritka, elég sok wavelet alapú codec tudja hozni, videotömörítésnél teljesen szokványos.

    > Miből gondolod, hogy okosabbak? :D
    Nohát nem is tudom. Talán mert ők nem kis 13 éves idióták akik azt hiszik hogy mindent tudnak és olyan területbe is beleszólnak amiről fingjuk sincs.
  • BlueGold #5
    Hasonló eszközöd van? Ebben 66 Mhz-es Cpu van + vannak még benne Mpeg2 jelet feldolgozó "cél IC-k". Együtt már elboldogulnak a müholdas adás feldolgozásával.
  • roliika #4
    Miből gondolod, hogy okosabbak? :D
    Sokszor egy alapötlet dönt az innovatív technológiák létrejöttekor...ami meg minden embernek szokott lenni jobb pillanataiban.

    A videó kódolására igen sok technológia létezik már most is, de pár óra alatt bárki képes újabb algoritmusok létrehozására aki ismeri a működési alapokat jelenleg.

    10*-100* jobb tömörítési arányokat is el lehet érni, csak az adott hardver képessége a döntő ugye...

    Hát pl a műholdas beltérimben mindössze egy 33Mhz-ez cpu dolgozik, nyilván nem lenne képes bonyolultabb mátrix számításokra valós időben sajnos, deee képes MPEG2 dekódolásra ilyen alacsony sebességű (cél) processzorral is. :)
  • endrev #3
    Szerintem tök egyszerű a tömörítést. A mono videostreamben vannak kulcsképkockák és vannak közöttük jóval kisebb helyett foglaló különbségi képkockák. A sztereó videostreamben pedig minden egyes mondjuk Bal képkocka - legyen az kulcs- vagy különbségi - a Jobb képkocka kulcsképkockájának minősül(jön), és akkor ott megint csak egy különbségi képkockát kell letárolni. Igaz, megduplázódik a videostream dekódolásához szükséges processzoridő.

    Na persze Fraunhoferéknél nyilván nálam jóval okosabb emberek dolgoznak... :)
  • AranyKéz #2
    Van lossless módja, sokkal jobb mint Lagarith vagy Huffyuv.
    De a franc se tudja mire gondoltak a cikkben.
  • emerte #1
    "az MVC hasonlít a H.264/AVC HD-kodekre, hiszen szintén minőségveszteség nélküli tömörítést biztosít"

    Hogy mi van? AVC minőségvesztés nélküli? Miről maradtam le?