Berta Sándor

Még csak az internetkorszak kezdetén járunk

A Google elnöke úgy vélte, hogy a web már jelenleg is felülmúlja a legmerészebb álmainkat, azonban most még csak ott tartunk, hogy lezárul egy korszak első része. Fontos, hogy a továbbhaladás előtt tisztázva legyenek az adatvédelemmel és a nyílt internettel kapcsolatos kérdések.

Eric Schmidt januárig a Google vezérigazgatója volt, azóta a társaság elnökeként és a felügyelőtanács vezetőjeként dolgozik. Az elmúlt hónapokban számos fontos kérdésben nyilvánított véleményt. Ellenezte többek között az internetblokádok bevezetését, ugyanakkor szeptember elején azt mondta, hogy segíteni szeretnének a kalózkodás elleni küzdelemben. Most a Financial Timesnak írt publicisztikájában hangsúlyozta: még csak az internetkorszak kezdetén vagyunk.

Kevesebb, mint 30 év alatt a világháló egy olyan infrastruktúrává fejlődött, amelyet már több mint kétmilliárd ember használ és ami éppúgy elérhető a Mount Everesten, mind a Déli-sarkon. Az európai felnőttek fele naponta szörföl a világhálón. Ez is azt mutatja, hogy a hálózat az emberek mindennapi életének fontos részévé vált. Világszerte ötből négy felnőtt alapvető emberi jognak tekinti az internethozzáférést. "Sokan teljesen természetesnek vesszük, hogy van internetelérésünk és nem tudnánk az életünket nélküle elképzelni. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a világháló mennyire megváltoztatta az információkhoz való hozzáférés és annak megosztásának módját. A leglényegesebb, hogy nem csak egy az elit tagjai vagy a gazdag emberek számára létező kiváltságról van szó."


"Az internet az innovációnak köszönhetően lett az, ami. De mondhatnánk azt is, hogy nem az innováció, hanem a a képzelet volt a főszereplő. George Bernard Shaw egyszer azt mondta: "Nézitek és azt kérdezitek: Miért? De én álmodom és azt kérdezem: Miért ne?" Érdemes megnézni, hogy honnan indultunk és most hol tartunk. A lyukkártyás számítógépektől eljutottunk a táblagépekig. Ma már a mobiltelefonokban is gyakran 1 GHz órajelű processzorok dolgoznak és ezek 100 000-szer gyorsabbak, mint az egykori számítógépek fő egységei. Régebben még arról álmodtak a felhasználók, hogy 1 megabites hozzáférésük legyen, ma már 10 megabitest szeretnének, hogy videókat nézhessenek meg és zeneszámokat tölthessenek le. S aligha tévedünk, ha azt mondjuk, hogy 2020-ig az 1 gigabites hozzáférés lesz a szabvány."

"De nem csak a sebesség a fontos. A világháló jelenleg már egyértelműen a gazdasági fejlődés motorja, megkönnyíti a cégalapítást és a termékek globális eladását. Az online üzleti esélyeket megragadó cégek négyszer gyorsabban növekednek, mint azok a konkurenseik, akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni azokról a kihívásokról sem, amiket az internetkorszak hozott magával. Miként lehet nyitottabbá tenni a világot úgy, hogy eközben a magánszférát is tiszteletben tartsuk? Hogyan biztosítjuk, hogy az egyes technológiák a kapcsolatainkat és a kultúránkat gazdagítsák, ahelyett, hogy értéktelenebbé teszik az életünket?"

Eric Schmidt végül így zárta gondolatait: "A technológiai ágazatban egy dolgot megtanultam. Mindegy, hogy milyen nagy dolgokról álmodunk, a valóság mindenképpen még fantasztikusabb lesz. Alig bírom kivárni, hogy lássam, mely fejlesztések lesznek a következők."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #10
    Eljön az új dolgokkal foglalkozás ideje. Lehet kitalálni, terjeszteni az alternatív energia megoldásokat. Kell egy kis gubanc, hogy az emberek az új dolgokkal kezdjenek foglalkozni.
  • nlght #9
    egyetértek veled, még hozzátenném, hogy az emberiség évről évre nő, az automatizálással pedig csökken a munkahelyek száma (még az informatikusoké is), félreértés ne essék nem vagyok gépromboló mozgalom szekta hívő vagy ilyesmi, ezek csak tények, amik előrevetítenek egy a mainál keserűbb jövőt, ahol nem 10% körüli lesz a munkanélküliség, hanem a többszöröse, sokkal jobban fog számítani a protekció/ismerettség egy álláshirdetésnél, ergó megnő a korrupció is, stb. stb.

    be kellene látni, hogy a föld nem bír el 6+ milliárd embert...
  • Alien69 #8
    Mi lesz még? A köv "forradalom" már CSAK a neten lesz. Például, most adják ki a Battlefield 3-t, és ha szar lesz, elképzelhető lenne, hogy kollektive csesztetik a játékosok az EA gamest (kis mértékben már volt hasonló). Persze, ha nem most, akkor majd a köv. BF/FIFA/stb-nél.
    Valamikor elérünk odáig is, hogy a szavazatokat is neten adjuk le, majd ezeket valakik meghekkelik, és kész is a választási csalás. Lesz majd kontinensnyi áramszünet, amikor hekkerek lekapcsolják az áramot.
    Amúgy, a traktort távolról iphne 44 samsungon fogja irányítani a "vezetője". Betáplálja az adott területet, az meg okossan kiszámolja a leg gazdaságosabb útvonalat, hogy mindenhol járhasson azon a területen (igaz, ez már létezik), a traktoros meg vedeli a fröccsöt a kocsmában. Terike néni, meg a szomszédunk mindegy mi lesz, kimegy a kertbe már hajnalban, éppenhogy már nincsen fagy, de Ő már felássa a kertjét, és egész végig egy szál gaz se lesz benne, mert már hajnalok hajnalán megy, és gyomlál. Neki mindegy lesz, milyen gépesítés lesz. Inkább az Amcsi nagytermelőknek lesz érdekes legelső körben, mert mindenhez távolról, és mindig hozzá tudnak férni. Ma már nem utópia az "intelligens" ház. Be tudod kapcsolni a fűtést távolról, hogy mire haza érsz megfelelő hőfok legyen, de a kávé is készül majd közben, és mire haza érsz, ott fog gőzölögni a kávé. Mész el otthonról, és nem kell végig járni a lakást, becsuktad-e az ablakokat, mert csak egy kattintás, és automatikusan bezárod az összeset.
  • hurkaur #7
    O szerintem pont hogy az onkentes trollba tartozik, mintsem a fizetett. Szar a gepe, win7vista dev megdugta a nojet, aztan igy probalja levezetni. Gaz nagyon..
  • mousee #6
    Ilyen már van régóta, lásd pl itt az SG-n arrakistor, aki most épp dragonballl, de jövő héten gondolom lesz még 4-5 új regisztrált neve :)
  • hurkaur #5
    Kulonoskepp mint troll, nem erre a valfajra gondoltam, hanem a joval elterjedt "szetfikazzuk az x gyarto, y termeket egy hiroldalon" tipust. Nem lennek meglepve, ha mindezt egyfajta negativ reklamkent hasznalnak a gyartok, a konkurencia ellehetetlenitese erdekeben nemi penzert cserebe.
    Ekepp lesz az onkentes troll mint fizetett munkakor, ahogy az elozo hozzaszolasomban erre utaltam.

    // Van egy hasonlo temaju film, amiben ugyancsak lehetetlennek tuno modon, de sikeresen reklamozza a gyarto a termeket.
    //Oke, persze film, de zsenialis az modszer amit bemutat. Ki tudja mire lennenek kepesek a gyartok x ev mulva az internet koraban...


    "Mi lesz még?"
    Jelenleg, ha valakinek van egy tenylegesen eladhato otlete, es meg is tudja azt valamilyen modon valositani, sikeresse valhat.
    A startupok viragkorat eljuk, igy arra a kerdesre valaszolni, hogy mi lesz meg lehetetlen. Azt az egy dolgot tudjuk, hogy az internet egyre nagyobb szerepet fog jatszani az eletunkben. Olvasd el peldaul ezt a cikket: [URL]http://goo.gl/E9xvJ[URL].
    Gondolta volna valaki 20 evvel ezelott, hogy egy kozossegi oldal szerepet jatszhat egy nep lazadasaban? :-)
    Es akkor itt vissza is kanyarodtunk a te altalad feltett kerdesre, hogy "mi lesz meg?". Mivel kontrazhat ra meg ezekre az internet?
    Hat ez majd a reklam utan kiderul. :)

    ui: mivel latom erdekel a tema, ezert ajanlanek meg egy filmet (dokumentum - ha meg nem lattad)
  • Komolytalan #4
    Mi lesz még? Mi van már. Már jelenleg is csak egy marginális kisebbség állítja elő az anyagi javakat - a többség az eladással foglalkozik, esetleg a (termelő) folyamatok fejlesztésével. Ez mondjuk papíron jól hangzik, mert a linuxos traktor kiváltja a kézi kapást, és ez ugye kényelmes, jó dolog. A gond ott van, hogy az erőforrások sajna végesek, a kenyérgőz így is úgy is kell, viszont a gépeknek meddig lesz nafta? És ha már nem lesz elég nafta, akkor a gépek nem fognak kapni hajtóanyagot, vagy a könnyen nélkülözhető emberek?
  • gkalcso #3
    Hasonlóval találkoztam már, pénzért kell ajánlani bizonyos dolgokat neten, százalékért cserébe.

    Ügyintézők, eladók már most kapaszkodhatnak. Találkoztam már olyan bankkal, ahol csak telefonos ügyintézés van. A szállítók, földművelők is alakulnak a google vezető szoftvere miatt. Mi lesz még?
  • hurkaur #2
    minimalberre bejelentett troll
  • gkalcso #1
    Mennyi munkanélküli lesz még, ha nem képzik át magukat a kiváltás alatt álló szakmákban dolgozók. Vajon milyen szakmák fognak megjelenni?