Berta Sándor

2,3 milliárd kilowattóra áramot fogyasztott tavaly a Google

Ugyan a Google keresője és a YouTube felhasználók milliói számára fontos, azonban azt eddig nem lehetett tudni, hogy ezek működése mekkora árammennyiséget emészt fel.

Az amerikai társaság eddig nem árulta el, hogy mennyi energiát fogyasztanak a szerverközpontjai. Lehet, hogy ennek hátterében a környezetvédők kritikáitól való félelem állt, vagy az, hogy nem voltak pontos adatok, mindenesetre a vállalat most először engedett bepillantást az áramfogyasztási adataiba és ezzel új helyzetet akar teremteni ezen a területen is. Urs Hölzle menedzser blogbejegyzésében közölte: a Google szolgáltatásainak működését biztosító szerverközpontok tavaly 2,3 milliárd kilowattóra áramot fogyasztottak. Ekkora energiamennyiség elegendő egy 200 000-s város teljes ellátásához.

A szakember egy példával illusztrálta a fogyasztást. Egyetlen internetező egy havi online keresései és YouTube-on való videónézései miatt a Google szerverei csupán annyi energiát fogyasztanak, ami egy 60 wattos égő 3 órán át való működtetésére lenne elegendő. Azonban Hölzle szerint az éremnek van egy másik oldala is. Azt is figyelembe kell venni, hogy az internetezés energiát is megtakarít, hiszen az adott személy a világháló böngészésének ideje alatt például adott esetben nem ül feleslegesen autóba és nem szennyezi a környezetét.

Tavaly a Google által fogyasztott energia 25 százaléka származott megújuló forrásokból, idén ez az arány már 30 százalék lehet. A szerverek által fogyasztott energia csak körülbelül 5 százaléka ment el a keresési szolgáltatás működtetésére. A Google keresőjét naponta egymilliárd alkalommal használják az internetezők. A kereső száz alkalommal való használata ugyanannyi áramot emészt fel, mint egy 28 percen át világító, 60 wattos égő.

Környezetvédelmi szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy a kimutatás meglehetősen egyoldalú, hiszen azt sem szabad elfelejteni, hogy a szolgáltatásokat használó internetezők számítógépei, táblagépei, okostelefonjai és routerei is nagyon sok áramot fogyasztanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kovda #6
  ez 262 Mw/s
  Egy paksi blokk termelésének kicsivel több mint a fele...

  Szóval egyáltalán nem sok, csak eléggé elriasztó ez a 2300000000 Kwh/év.
 • Laza #5
  "az adott személy a világháló böngészésének ideje alatt például adott esetben nem ül feleslegesen autóba és nem szennyezi a környezetét."

  Na, ez a hasonlat is a nagy semmihez közelít :)
  Mondjuk a böngészés ideje alatt nem robbantok atombombát ... húúú, iszonyat nagy környezeti károktól óvott meg minket a Google :D
 • Rotyoka #4
  gmail, google, gtalk.

  Ez nekem pont elég hogy szeressem
 • aronvirginas #3
  "Miért utálják még mindig olyan sok a G-t?"

  Miért kéne szeressék?
 • semmikozod #2
  Miért utálják még mindig olyan sok a G-t? :S
 • AgentKis #1
  "Környezetvédelmi szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy a kimutatás meglehetősen egyoldalú, hiszen azt sem szabad elfelejteni, hogy a szolgáltatásokat használó internetezők számítógépei, táblagépei, okostelefonjai és routerei is nagyon sok áramot fogyasztanak." Még mindig kevesebbet, mint a TV-ik.