Berta Sándor

Milliárdokkal kevesebbet akart fizetni a Motoroláért a Google

12,5 milliárd dollár rengeteg pénz egy olyan mobiltelefon-gyártóért, amelynek az aranykorszaka már évekkel ezelőtt lezárult. Miért ne lehetne az összeg egy részét megspórolni? Így gondolkozott a Google is, azonban a terv füstbe ment.

A Motorola az Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletének (SEC) dokumentuma által bepillantást engedett a Google-lel folytatott tárgyalásokba. Kiderült, hogy a webes konszern kezdetben három milliárd dollárral kevesebbet ajánlott a Motorola Mobility tulajdonjogáért. Ezt azonban a mobiltelefon-gyártó vezetői - érthetően - nem fogadták el, így végül maradt az eredeti elképzelés és a Google 12,5 milliárd dollárt volt kénytelen kifizetni a cégért.

A Motorola szerint Andrew Rubin, a Google mobil részlegének vezetője - aki egyben a társaság alelnöke - július elején kereste meg Sanjay Jha-t, a Motorola első emberét. A téma nem a vállalat esetleges felvásárlása volt, hanem a napirenden szabadalmi kérdések szerepeltek. A szabadalmak - különösen az elmúlt hónapokban - egyre fontosabbá válnak a mobilpiac szereplői számára. A képlet egyszerű: minél több szabadalmad van, annál kevésbé vagy támadható a riválisaid által. A Google is ezt az álláspontot képviseli, Andrew Rubin ezért kereste fel Sanjay Jha-t.

A Motorola birtokában 17 000 szabadalom és 7500 szabadalmi beadvány van, emellett a cég fejlesztési részlege folyamatosan új ötletekkel áll elő. Az már egy más kérdés, hogy ezekből közel sem minden valósul meg. A Google viszont új piaci szereplőként kénytelen volt felkészülni a támadásokra. A Motorola jó partnernek tűnt. Rubin éppen ezért megkérdezte Jha-t, hogy vásárolhatnának-e tőlük szabadalmakat? A Motorola vezetője azonban hallani sem akart erről.

Július végén merült fel az ötlet, hogy a Google megveszi a vállalatot. A társaság augusztus elsején meg is tette a részvényenkénti 30 dolláros vételi ajánlatát. A Motorola menedzsmentje azonban elutasította az összeget és részvényenként 43,50 dollárt kért. A Google augusztus 9-én az értékpapírok darabjáért 37 dollárt kínált, amire válaszul a Motorola jelezte: részvényenként 40,50 dollárt kér. A Google erre értékpapíronként 40 dollárt ajánlott és ezt az összeget már elfogadta a Motorola igazgatótanácsa.

A Google augusztus közepén hivatalosan is bejelentette, hogy felvásárolja a Motorola Mobility-t. A tranzakcióra azonban még rá kell bólintaniuk a mobiltelefon-gyártó részvényeseinek és az amerikai versenyfelügyeletnek is, a felvásárlás így csak az idei év végén vagy a jövő év elején zárulhat le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NetBoyBp #3
    Én meg azt mondom, ha a Google ügyesen és jól csinálja akkor abból profitálhat is, meg persze az ügyfeleik is! Minden tehetségük meg van rá csak élni kell vele! A Motorola legnagyobb baja az volt, hogy egy becsontosodott management irányította, aki nagyon nehezen mozdult bármiféle új felé, pedig voltak jó fejlesztéseik és egy halom szabadalmuk is!
  • maxy182 #2
    "A képlet egyszerű: minél több szabadalmad van, annál kevésbé vagy támadható a riválisaid által. A Google is ezt az álláspontot képviseli, Andrew Rubin ezért kereste fel Sanjay Jha-t."

    Nekem meg ez a mondat böki egy kicsit a szemem... A Google nem akarta ezt az álláspontot képviselni, csak rákényszerítették...
  • a_n_d_r_e_w #1
    "Így gondolkozott a Google is, azonban a terv füstbe ment."

    Nem igazan ertem mi is ment fustbe. Egy egyszeru piaci alkudozast latok, ahol vegul mindket fel engedett, ahogy az szokott. Kb minden nap ilyen tervek millioi mennek fustbe akkor a helyi piacokon....

    Tudom, ha igy lett volna leirva, akkor nem lett volna erdekes eme remek cikk.