Berta Sándor

Lesz alkalmazásbolt a Windows 8-ban

A Microsoft először erősítette meg hivatalosan is, hogy az új operációs rendszerben lesz szoftverbolt, azonban ennek létrehozása csak a fejlesztési munka egy részét teszi ki.

Steven Sinofsky, a Windows 8 fejlesztéséért felelős menedzser blogbejegyzésében felvázolta, hogy milyen struktúrában dolgoznak az operációs rendszeren a munkában részt vevő különböző csoportok. A Microsoft a fejlesztőket ugyanis úgynevezett funkciócsoportokba osztja be, amelyek az egyes architektúraelemekért és Windows-tulajdonságokért felelősek. Összesen 35 ilyen csapat dolgozik a Windows 8 megalkotásán, mindegyikben 25-40 szakember található. Egyaránt vannak köztük programozók és tesztelők. A Windows 8 fő részein dolgozók száma tehát 875 és 1400 közé tehető, ennek oka, hogy a Windows a Microsoft fő terméke és éppen ezért az aktuális verziók kifejlesztésében szinte minden részleg részt vesz.

Emellett a Windows 8 csapat számos más munkába is bekapcsolódik, ezeknek a fejlesztéseknek az eredményeit azonban más termékekben kamatoztatják. A Windows 8-hoz megalkotott kernelt, a hálózati, az adattárolási, a virtualizációs és egyéb technikákat felhasználják majd a Windows Server új változatában is. De lesznek olyan funkciók is, amiket kizárólag a Windows Serverbe integrálnak, a Windows 8-ba nem.


Külön munkacsoport foglalkozik az alkalmazás- és eszközkompatibilitással, a szoftverbolttal, a grafikai platformmal, a hardverfejlesztésekkel, a humán-interfész platformmal, a kernellel, a licencelési munkákkal, a médiaplatformmal, a vezeték nélküli és a kábeles hálózati részekkel, a Windows 8 teljesítményével, a biztonsági megoldásokkal, a keresési és fájlnézési funkciókkal, a fájlrendszerrel, továbbá a Windows Online, illetve a Windows Update szolgáltatásokkal. "A felsorolt csapatok közül soknak a neve olyan funkciókat vagy területeket ír le, amelyek ismertek, vagy amiket a nevük alapján könnyű kategóriába sorolni" - közölte Sinofsky. A szakember jelezte: a Windows 8 fejlesztésével párhuzamosan az egyes csoportok tagjai blogbejegyzésekben fognak bemutatkozni.

A legújabb Windows verzióval kapcsolatos első részletek 2009 őszén, majd tavaly júniusban váltak ismertté. Ezután tavaly decemberben már arról írtunk , hogy a 3D-s kezelőfelülettel érkezik a Windows 8. A 2012-es megjelenési időpontot Steve Ballmer is megerősítette. Emellett egyre több új funkcióra derült fényt. Így például ismertté vált, hogy a Windows 8-ban debütálhat az Aero Lite kezelőfelület, bekerülhet az új operációs rendszerbe a SmartScreen biztonsági funkció, továbbá hibrid boot- és cloud-funkciókat és új taszkmenedzsert is integrálnak a Windows 8-ba. A Microsoft egyébként már júniusban hivatalosan is bemutatta a szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #22
    Szerintem minden 2-3. Win jó, 'mérföldkövek' Win95, XP, Win7, részemről valószínűleg ki fog maradni a Win8, Win8-ban ahogy elnézem elég sok újdonság lesz nekem a master-boot tetszik, de ezek tele lesznek 'gyerekbetegségekkel' amiket próbálnak SP-kel korrigálni, a következő Win-be majd eleve jobban kidolgozott 'alkatrészek' lesznek remélhetőleg. De arra már összerakok egy új gépet...
  • sanyicks #21
    tévedés. itt nálunk azoknak a barmoknak van új szifonja, akik 2 hónapig nem esznek inkább, de meglegyen, meg azoknak a barmoknak akik hitelből megveszik (pont mint ahogy az autót vette...) majd sírnak hogy "jaaaaaaaj a törlesztőrészlet jaaaj elárverezik a házamat" :)
  • sanyicks #20
    De egymás alternatívája, nincs itt autó motor viszony. Max autó amihez embereket láncoltak, és másik autó amihez nem...
    Igen egy része maradna régi winen, aztán amikor eljutna oda hogy semmi sem indul el rajta, más felé néz.
  • fergusonpapa #19
    én csak aztmondtam amit a szemem látt mindenap :)
  • Ferrer #18
    "Itt nálunk iphone max annál van aki gazdag avgy elsö generáciosat megvette nemrég h olcsó lett.."

    Dehogy max annál van. Inkább a Samsung mindenkori legújabb telefoncsodájára igaz ez.
  • fergusonpapa #17
    azért ne tulozunk.

    egy átlagos tini zsebpénznek 500ft kap naponta
    egy amerikai meg 10dolcsi körül

    Buliba átlagba 1500-2500basznak el, Pesten ennek duplája,de usa-ba se sokkal több ennél söt sokszor nem magasabb.

    Ilyenekröl már beszéltünk ismerösökkel akik kimentek oda élni,alaból jobb a jólét de azért otse aranyból van minden.

    Itt nálunk iphone max annál van aki gazdag avgy elsö generáciosat megvette nemrég h olcsó lett..ott elég sokan mászkálnak vele,vagy hasonló kaliberü telefonnal. ahogy appstore sikere is nem véletlen 1dolcsi 1 zenérét vagy alkalmazásér tnem sok.
  • Komolytalan #16
    Szerintem inkább ott van elásva a kutya, hogy ha a hűtőért odaadod a pénzed, akkor az a tiéd. A szoftver meg nem.
  • B0nFire #15
    Hát az biztos, hogy a világpiaci kereskedelmi árakat nem lehet a magyar pénztárcákhoz szabni. Itt max a távol-keleti cuccokat tudják megfizetni az emberek. USA-ban teljesen természetes, hogy egy ScreenFlow-ért kiad 99$-t, mert jó program, és az a pénz egy esti buli ára náluk csak. (Ha olcsóbb helyen bulizik.)
  • NullZ3r0 #14
    Szerintem olcsóbb lesz, mint az App Store, de Magyarországon senki sem fogja használni. Továbbra is megy a torrent...
  • Kovász #13
    "Lesz alkalmazásbolt a Windows 8-ban" - számomra tök egyértelmű volt, hogy ez lesz az egyik nagy újdonság. Mondjuk remélem nem ilyen buzi microsoft-pénzt kell majd használni, hanem normálisan lesznek az árak meg a fizetés