Berta Sándor

Nem akar internet-lekapcsolásokat az EU

Az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy nem támogatja az úgynevezett Kill-switch eljárásokat, viszont cserébe nagyobb együttműködési készséget vár el az internetszolgáltatóktól.

Az Euractiv portál tudósítása szerint az Európai Bizottság semmilyen körülmények között nem támogatja a Kill-switch eljárások végrehajtását, vagyis az internet vészhelyzetben való lekapcsolását. "Az Európai Bizottság az IT-hálózatok részben vagy teljes egészben való lekapcsolását nem tekinti a biztonsági problémákra adandó megfelelő és kiegyensúlyozott reakciónak" - olvasható az anyagban.

A Kill-switch eljárást elsősorban az Egyesült Államok, a NATO és Ausztria támogatja, Svájc elképzelhetőnek tartja, míg Ausztrália ellenez egy ilyen megoldást. Magyarországon szintén létezik egy olyan rendelet, ami lehetővé teszi az internet lekapcsolását. A Kill-switch támogatói szinte utolsó védelmi vonalként tekintenek az eljárásra, mondván: így biztosan ki lehet védeni a kritikus infrastruktúrák elleni online támadásokat. A megoldás bírálói ezzel szemben úgy vélik, hogy a Kill-switch alkalmazása az internet szabadságát veszélyezteti és attól tartanak, hogy az elnyomó rezsimek bármikor felhasználhatják az internetcenzúra elősegítésére, kiépítésére, erősítésére és legalizálására.

Robert Madelin, az Európai Bizottság információs társadalmakért és médiaügyekért felelős főigazgatóságának vezetője ugyanakkor cserébe azt kéri az internetszolgáltatóktól, hogy működjenek együtt az igazságügyi szervekkel és a jövőben nagyobb felelősséget vállaljanak. Sőt, úgy ítélte meg, hogy ha szükséges, akkor az internetszolgáltatókat rá kell venni arra, hogy bizonyos honlapokat elérhetetlenné tegyenek a világhálón. Madelin szerint a véleményszabadság nem jelenthet kizárólag jó dolgot, mert arra hivatkozva megakadályozható a gyermekpornográfia vagy a botnetek elleni harc. "Az internet korszakában elfogadható nemzetközi törvényekhez juthatunk, ha elfelejtjük azt a szót, hogy szabadság. A szabadság ugyanis valami abszolút dolog" - szögezte le álláspontját Madelin.

Az elképzelés gyakorlatilag azt jelentené, hogy az ISP-k segédrendőri egységekké válnának és a saját ügyfeleiket jelentenék fel, illetve szolgáltatnának ellenük bizonyítékokat. Most már csak az a kérdés, hogy mit szólnak az ötlethez az internetszolgáltatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #13
    TE idióta vagy, de sebaj rád sem bíznám magam.
  • nlght #12
    És mennyi az állatkínzós/pedofil/terroristaképző videók aránya a "legális" videókhoz képest? Szvsz statisztikailag jelentéktelen. Én nagyon sok időt töltök a net előtt, haveri körben egyfolytában küldözgetjük a linkeket egymásnak msn, skype, facebook, kivel hogyan. De egész életemben a legdurvább videók között volt (a 150 kg-s csaj sztriptízét ne számoljuk ide azért, broáhf) egy terroristás-lefejezős videó (hihetetlen gyomorforgató volt), állatkínzósból láttam kb. 5-öt (szintén undorító, bicskanyitogató), pedofilból szerencsére egyetlen egy linket sem kaptam és nem is hallottam még ilyen oldalról (mivel gondolom 0-24 keresik őket világszerte a hatóságok). Tehát én aki 1996 óta netezem, napi 10 órát számítógép előtt töltök és nagyon sok linket megnézek egyetlen nap, mondjuk életemben láttam kb. 10 alatt (de számoljuk 10-nek hátha kihagytam 1-2őt) nagyon durva, felháborító videót (persze gondolom azóta már egyik link sem él, ahogy vadásszák le őket a hatóságok). Akkor mennyit lát az életben az egyégsugarú user?

    Szóval el kéne gondolkodni azon, hogy nem-e a kiadók/titkosszolgálatok szeretnék bevezetni leginkább az internet ellenőrzését/cenzúrázását ráhúzva egy túldémonizált okra.
  • Tripax #11
    Lári fári elferdített csakazértis a fórumon. Valahogy fel kell lépni a neten történő bűncselekmények meg szabadosság ellen. Az emberek a nagy szabadosságban elfelejtik, hogy az nem szabadság. Mert a pedofil meg az állatkínzós videókat feltöltögető is mondhatja, hogy fizettem a net- ért, csak éppen a cselekedeteinek a következményeit nem fizeti meg. És ha valami biztos az az hogy én sem bíznám magam a netezők egy jelentős részének az agyi színvonalára. Ahhoz tényleg inteligensebb emberek kellenének. De a világ nem ilyen. Az emberek az iwiw- et is használják pedig az nemzetbiztonsági hivatal egyik alap kedvence. A facebook meg nemzetközieknek. Akkor meg miről beszélnek itt egyesek. Tisztelet a szokásos kivételnek.
  • nlght #10
    ""Az internet korszakában elfogadható nemzetközi törvényekhez juthatunk, ha elfelejtjük azt a szót, hogy szabadság. A szabadság ugyanis valami abszolút dolog" - szögezte le álláspontját Madelin."

    Egyébként már ezért azonnal le kéne váltani ezt az arcot, de jelentős támogatók állnak mögötte, gondolom. Ennyi erővel azt is mondhatná, hogy a demokrácia valami abszolút dolog (bezzeg, akkor tuti leváltanák, pedig nem áll messze a két szó egymástól).
  • nlght #9
    Sajnos ha törvényt hoznak rá, akkor muszáj lesz nekik :( A politikusokat meg mint tudjuk kilóra veszik :(
  • viasz #8
    Nem lesz itt egyesség, az ISP-k tuti nem mennek bele, nem érdekük. Ha valamelyik ISP ebbe belemegy, egyből szinte mindenki menekülni fog másikhoz. Ha meg mind belemegy a játékba, akkor az emberek elkezdenek kisebb csomagokra váltani, mert ugye minek a gyors net. :))
    Az ügyesebbek persze majd jól elrejtik az IP-jüket, vagy feltörik mások wifi hálózatát, és mondjuk azon keresztül torrenteznek, stb.

    Lényeg a lényeg, szerintem nem lesz ebből semmi.
  • Rotyoka #7
    Pontosan ezért nem fog az ISP jelenteni csak 1-2 nagyon kirívó esetet
  • chuky123 #6
    Ha rámásznak a netuserekre akkor majd mindenki kissebb csomagra vált.
    Ez meg a ISP-éknek nem biznisz.
  • nlght #5
    Lefordítva: Mi az, hogy az átlagember szabadságot szeretne egy nemzetközi virtuális térben, hogy képzeli ezt? Mégis milyen jogon, amikor neki csak az lenne a dolga, hogy fogyasszon és bólogasson?

    Kíváncsi vagyok, ha mindenki elkezd majd titkosítva töltögetni, akkor vesznek-e néhány (elég sok kellene) szuperszámítógépet az ISP-k, hogy dekódolják vele az adatforgalmat, csak azért, hogy rámutassanak, hogy épp a legújabb sorozatrészt töltöttem le.
    Arra is kíváncsi vagyok, hogy Svájcban, ahol a legnagyobb hagyománya van a népszavazásoknak, hagyni fogják-e az emberek, hogy bevezessék az internetcenzúrát. Az tuti, hogy az EU félne kiírni egy ilyen népszavazást, mert a nagyorrúak csúnyán seggre esnének.
  • Rotyoka #4
    Tök jó, hogy megvalósíthatatlan dolgot akarnak megvalósítani