Napi Online

Lekapcsolható a magyar internet

Az egyiptomi események korábban felvették, hogy van-e olyan törvény, szabály, amely a magyar kormányzatnak lehetővé teszi az internet-hozzáférések korlátozását/lekapcsolását a nemzetközi és/vagy a magyar hálózatról. A válasz sajnos igen.

A 4/2010. (III. 26.) MeHVM rendelet a kijelöli Magyarország védelmi feladataiban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatókat és meghatározza felkészülési feladatait. A "kijelölt" szolgáltatók kötelesek a minősített időszak alatt, a védelmi feladatok végrehajtására.Az említett rendelet és más jogszabályok a védelem, NATO támogatás és a katasztrófa elhárítás érdekében szükséges intézkedések lehetőségeire vonatkoznak.

Bár külön az internetre nincs semmiféle speciális jogszabály, a meglevőek a felsorolt esetekben (NATO támogatás, katasztrófavédelem) elsőbbséget tesznek lehetővé a feladatokat ellátó szervezetek számára a "normális" polgári forgalommal szemben, illetve igénybe vehetővé tesznek átviteli kapacitásokat a polgári forgalom rovására. Mivel a rendeletben nincs pontosan meghatározva (és más jogszabályban sem találtunk erre utalást), hogy a rendkívüli helyzetekben milyen szolgáltatásra jogosultak a polgárok, ezért ez akár a teljes sávszélesség lekötését is jelentheti a hatóságok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #10
    Egész ország = leginkább Kőbánya, Kispest és környéke. A gáz azzal inkább az volt, hogy a vészrendszereket vágták el: rendőrség, mentők, bankok (giro). A lakosságnak csak kis százaléka volt érintett.

    http://www.sg.hu/cikkek/58468/teljesen_leallt_a_bankkartya_rendszer
    http://terminal.hu/Hirek/Kommunikacio/Bejegyzes/54349/Kabellopas-Kispesten---karpotlas-jar-az-internetezoknek
  • teddybear #9
    Nem emlékszem pontosan, de úgy 3-4 éve.
  • Garrett27 #8
    Na igen. De akkor sem meglepő, hogy Bajnai szakértetlen kormánya miért hozta meg ezt a rendeletet pont a választások előtt.
  • Tetsuo #7
    Ez minden orszagban alap, megha nincs is torvenybe iktatva, boritekolhato, hogy igy jarnak el. Marmint haboru es katasztrofa eseten a polgari hasznalat bizony hatterbe szorul. Huha..
  • torzsvendeg #6
    Hát erre csak ezt tudom mondani:
    Easy rider öcsém EASY RIDER!!!
  • sanyicks #5
    Mikor?
  • Zolorado #4
    Kösz, most ez is a terroristák kezébe került...
  • teddybear #3
    Nem tudom hogy miért csoda ez? Amikor pár hajléktalan kivágott vagy 200 méter optikai kábelt a Lágymányosi Hídon a kábelkötegből vagy két napig nem volt internet az egész országban.
  • Nailyenugysincs #2
    Csak nehogy a... mert a végén innen kiindulva foglalják el a világot
  • shaddam #1
    Szerencsére orbán vezér 1 éve még sms-t sem tudott írni.