Berta Sándor

Guantanamói anyagokat hozott nyilvánosságra a Wikileaks

A világ számos napilapja kapta meg a leleplező portál legújabb dokumentumcsokrát, amely az Egyesült Államok guantanamói táborával kapcsolatos iratokat tartalmazza.

Az USA guantanamói tábora (GTMO) a jogvédők szemében az embertelenség, a megalázás és az emberi jogok sárba tiprásának szinonimájának számít. A Wikileaks által most megjelentetett csomag az amerikai kormány több mint 700 titkos feljegyzését tartalmazza. Az iratokból egyrészt kiderül, hogy kik voltak a rabok, másrészt, hogy miként viselkedett velük az amerikai katonaság. Az iratcsomagot elektronikus formában kapta meg a The Telegraph, a The Guardian, a The Washington Post, a The New York Times, az El Pais, az Aftonbladet, a La Repubblica, a Der SPIEGEL, a The McClatchy Company és Andy Worthington.

Az összesen 765 dokumentum először mutatja be részletesen az egyes foglyokat. A fogva tartottakat három csoportba (high, medium, low) sorolták be aszerint, hogy mennyire veszélyesnek ítélték őket. A táborban összesen 779 személyt őriztek, az iratokból kiderülnek a nevük mellett a korukra, a származási országukra, a viselkedésükkel és az egészségügyi állapotukra vonatkozó információk is.

A rabok között 14 magas rangú al-Kaida vezető volt, őket "high value detainees"-nek nevezték. Egy dologban azonban mindannyian hasonlítottak egymásra: ha bűnösök, ha ártatlanok voltak, ugyanolyan bánásmódra számíthattak. A fiatalokkal ugyanúgy bántak, mint az idősekkel. Az őrök nem voltak tekintettel a betegekre sem, függetlenül attól, hogy depresszióban, bipoláris zavarban vagy éppen skizofréniában szenvedtek. Amikor egy új rab érkezett, akkor először egy azonosítót kapott, melynél az első két betű jelölte a származási helyet (YM - Jemen, KU - Kuvait stb.). A legtöbb személy Szaúd-Arábiából (140), Jemenből (110) és Pakisztánból (67) származott, a foglyok összesen 44 országból kerültek ide.


Minden kiszivárogtatott feljegyzés titkos minősítésű és egyúttal Noforn (not releasable to foreign nationals) jelöléssel van ellátva, ami azt jelenti, hogy nem adható ki külföldieknek. Minden akta szisztematikusan épül fel, tartalmazza a rabok személyes és életrajzi adatait, valamint hogy hol voltak és mit csináltak 2001. szeptember 11. előtt és után. Emellett a dokumentumok készítői kitérnek az egyes emberek egészségügyi állapotára, majd a papírok a már említett veszélyességi besorolással zárulnak.

A The Daily Telegraph elemzése szerint a 779 fogvatartott közül csak 220 kapott különösen veszélyes minősítést, 150 rab pedig egyszerű pakisztáni, illetve afganisztáni földműves vagy éppen sofőr volt, akiket tévedésből vettek őrizetbe, majd Guantanamóra kerültek. Egy részüket egyszerűen más személyként azonosítottak, de volt, aki csak rosszkor volt rossz helyen. A The Guardian kiemelte, hogy körülbelül 100 személy szenvedett depresszióban vagy más pszichotikus betegségben. A táborban az éhséglázadások ugyanolyan gyakoriak voltak, mint az öngyilkossági kísérletek. A feljegyzésekben olyan fenyegetésekről lehet olvasni, amit a kiszabaduló, de végletekig elkeseredett emberek tettek. Egyesek amerikai katonák megölésével, mások öngyilkos merényletek végrehajtásával fenyegetőztek.

A legfiatalabb rab egy 14 éves afgán fiú volt, akivel kapcsolatban azt jegyezték meg, hogy: "alighanem tud valamit az egyik helyi tálib vezetőről." Ez a mondat elegendő volt a bebörtönzéséhez. A legidősebb fogoly pedig egy 89 éves bácsi volt. Az ismertség sem jelentett védelmet, az al-Dzsazíra riporterét például hat éven (!) keresztül tartották fogva és azt akarták tőle megtudni, hogy miként jutott a televízió Oszama Bin Laden videóihoz, iletve akit a csatorna képzési programjáról, távközlési felszereléséről és az afganisztáni, csecsenföldi és koszovói információszerzéséről faggattak.

A The New York Times rámutatott, hogy a dokumentumokban 387 esetben fordult elő a "valószínűleg" szó és 188-szor az "ismeretlen" megjelölés. Vagyis kijelenthető, hogy maguk az őrök sem tudták, hogy az általuk őrzött rab bűnös-e. A bizonyítékok helyett elegendő volt a gyanú, a találgatás és a feltételezés. Az őrök és kihallgatók egy 17 oldalas anyagot kaptak, ennek segítségével kellett megállapítaniuk, hogy vajon az illető terrorista-e, gyanúsan viselkedett-e vagy sem. A terroristagyanús jelző "kiérdemléséhez" elegendő volt bizonyos mecsetek felkeresése vagy egy adott típusu Casio-karóra viselése (!). Utóbbit azért emelték ki, mert állítólag az al-Kaida ilyen órákat használt egyes bombák időzítőszerkezetéül.


Szintén gyanús volt, ha valakinek 100 dollárosai voltak, mivel ezeket az al-Kaida osztotta ki az Afganisztánból való menekülés elősegítésére. Az már szinte végképp kiszolgáltatottá tette az őrizetbe vett személyt, ha azt állította, hogy 2001. szeptember 11. után utazott Afganisztánba. Egy ilyen utazás ugyanis a kihallgatók szerint "többnyire teljesen kitalációnak minősíthető". Az együttműködés megtagadása pedig szintén azt jelentette, hogy az adott rab alighanem al-Kaida tag vagy terrorista. Volt, aki ellen az volt a bizonyíték, hogy egy "az aknatámadás röppályájának kiszámítására alkalmas" számológépet találtak nála.

Több tucatra tehető azoknak az eseteknek a száma, amikor a helyi amerikai katonai parancsnokok indokolatlannak tartották a foglyok Guantánamóra szállítását. Mint az a feljegyzésekből kiderült, a bázison legkevesebb két személyről biztosan tudták, hogy ártatlan. Volt olyan személy is, akit egy merénylet miatt az afgán hatóságok hamis "bizonyítékai" alapján fogtak el. Mint utóbb kiderült, maga a nyomozást vezető tartományi rendőrfőnök állt a politikai gyilkosság mögött. A dokumentumok alapján sejthető, hogy több esetben a fogva tartás indoka inkább az információszerzés szándéka, mintsem a gyanúsított bizonyított bűnössége volt. Az egyik rabbal kapcsolatban például hat évvel az elfogása után is azt írta jegyzőkönyvbe a kihallgatója, hogy hasznos információkkal szolgálhat a tálibok rejtőzködő első számú vezetője, Omár mollah kilétéről.

A The New York Times rávilágított, hogy több, mint 160 olyan fogvatartottat már szabadon engedtek, annak ellenére, hogy különösen veszélyes minősítést kaptak. A lépésekre a jó diplomáciai viszony megőrzése miatt és elsősorban török, illetve szaúd-arábiai állampolgárok esetében került sor. A jemeniek viszont csak reménykedhettek a szabadon bocsátásukban; az indok az volt, hogy az országukban bizonytalan a politikai helyzet. Az iratokból egyébként ismertté vált az is, hogy az USA meghívta Kína és Oroszország képviselőit, hogy vegyenek részt a kihallgatásokon.

A legújabb iratokból viszonylag kevés derült ki arról, hogy a börtönökben milyen eszközökkel próbálták meg vallomásra bírni a foglyokat. A szaúdi Mohamed Kahtanival kapcsolatban - aki gépeltérítőként kívánt részt venni a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban - azonban kiderült, hogy "megkorbácsolták, mint egy kutyát, szexuálisan megalázták, és kényszerítették, hogy önmagára vizeljen". A dokumentumokból kiderül, hogy a rabok kedvezményeket kaptak, ha egymás ellen vallottak. Egy Jaszim Baszardah nevű jemeni például 30 ember ellen szolgáltatott "bizonyítékokat", amelyeket azonban három szövetségi bíró is hiteltelennek minősített a forrás "súlyos pszichiátriai problémái" miatt.

A brit Telegraph az általa csokorba szedett új információk közül kiemelte, hogy az al-Kaida egyik meg nem nevezett parancsnokának állítása szerint a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantaná fel, ha Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét elfogják vagy megölik. A brit lap által közölt kivonat szerint az amerikai hatóságok tudják, hogy az al-Kaida számos kísérletet tett nukleáris alapanyagok beszerzésére, és az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a terroristáknak sikerült is urániumot vásárolniuk. Az al-Kaida nukleáris csapásmérő képességére tett egyenes utalást Hálid Sejk Mohammed, a terrorhálózat operatív parancsnoka is, akit szintén Guantánamón őriznek. Mohammed - akit az amerikaiak a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat első számú kitervelőjének tartanak - az egyik dokumentum szerint azt mondta kihallgatóinak, hogy az al-Kaida "nukleáris pokoltüzet" zúdít a Nyugatra bin Laden elfogása vagy megölése esetén.

Az amerikai kormány elítélte a kiszivárogtatást, de ugyanakkor közölte, hogy az anyagok amúgy is "elavultak" és ma már teljesen más minősítésekkel sorolják be a foglyokat. A The New York Timeshoz eljuttatott közlemény a Wikileaks és a sajtóorgánumok lépését "szerencsétlennek" nevezte, mivel az iratok titkos információkat tartalmaznak az egykori és a jelenlegi GTMO-foglyokról. A dokumentumok 2002 és 2009 között készültek és az amerikai kormányt az a cél vezette, hogy megvédje az állampolgárait, a kiszivárogtatás azonban veszélyeztetheti ezt. A közleményt Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője és Dan Fried írta alá. Fried hivatalosan a "Guantanamói börtön bezárására kirendelt megbízott".

Guantanamóban jelenleg 172 foglyot tartanak fogva, közülük száz főt akar az amerikai kormány a hazájukba vagy egy másik országba kitoloncolni, 33 személyt pedig háborús bűncselekmény miatt állítanának bíróság elé. A többiek bírósági ítélet nélkül maradnának rács mögött, mivel "nagy kockázatot" jelentenek az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #193
    Kis cikk/könyvajánló az afganisztáni magyar harcokról
  • NEXUS6 #192
    "Pont, hogy en nem kulonleges alakulatokra gondoltam. A regularis magyar csapatok csak rendfenntartasban es konvojkiseretben vesznek reszt, mig US regularis alakulatok (pl. 4th Inf.) vegeznek tamado muveleteket is."
    Bocs félreérthető voltam egy idézőjel, szmájli kellett volna még a megfelelő helyre. A kérdésem csak az, hogy most akkor támadó művelet számít, de a különleges művelet, biztosítás, blokkírozás akármilyen feladatokat ellátó meg nem számít harcoló alakulatnak? Szerintem ezek a katonák is akkor harcolnak, amikor rájuk támadnak, ami azért nem olyan ritka mostanában, különlegesek pláne. De értem mire akarsz kilyukadni. Nem csak a te fejedben van zavar ilyen tekintetben, mint már céloztam rá.

    "A Japanok meg Hiroshima/Nagasaki utan sem voltak meggyozve, hogy ideje beketkotni. Tovabb akartak folytatni a haborut a vegsokig....
    Az island hopping campaign tokeletesen megmutatta, hogy mire lehetett volna szamitani a fo szigetek megszallasanal. Ezenkivul rendelkezesre alltak felderitesi adatok is."
    OK beszélhetünk erről, végülis érdekes téma, de mondom, akár hiszed, akár nem, a japók feltétel nélkül megadták magukat nem sokkal az atomtámadás után. Az meg, hogy ki akart harcolni, meg ki nem az legenda. Kb olyan, mint amikor a cigó elmeséli, hogy hogy szétrúgta, körbehúgyozta, megszúrkálta volna XY-t, ha ott lett volna. De persze nem volt ott... érted?!
    A japánoknak is vannak legendáik. Maradjunk ennyiben.

    "Torekszik es kepes ra, az hatalmas kulonbseg. Minden ilyen orszag nagyon messze van egy ICBM kifejlesztesetol."
    Azért annyira nem, É-Korea, Pakisztán azért elég jól halad, mégha azért nem is mint állat. A fő gond, hogy Kína bármikor gondolhat egy olyat, hogy puszira oda adja a hiányzó puzzle-t.
    De ugyan úgy mint nagyban, az atomnak kicsiben is az elrettentés a lényege. Terror fegyver, azzal fenyeget, hogy ha nem az lesz amit a gazdája mond, akkor iszonyat gáz lesz. Ehhez persze hihetőnek kell lennie. Az az atomfegyver, amit titokban tartanak, nem ér semmit.
    De fordítva is igaz, ha nagyobbat hazudnak, mint a valóság, még megvédhetik magukat. Lásd SZU az 50-60-as években.
    És hogy még szebb legyen, Husszeinnél csak azért nem jött be, mert az egész legenda, amilyen indokkal meg akarták támadni 2003-ban e köré épült, csak éppen nem tőle eredt. Miközben mindkét fél hangosan bizonygatta a médiában, hogy milyen félelmetes képességei vannak Iraknak, mindkét oldal jól tudtam, hogy semmije sincs. Jó kis csapdába kergették. Ha azt mondja van, akkor azért támadják meg, ha azt mondja, hogy nincs akkor meg azért;)

    "Ez egy non sequitur szamomra. Mitol valna fusttel egyenlove LA? Az CCCP-tol nem feltek, es most hirtelen befosnanak egy fantomorszagtol? Mire vagy kire gondolsz itt?"
    Nocsak, ez a wikilikszes kiszivárogtatás szerinted vajon nem azt szolgálja, hogy befossunk? Pl mert hogy az EU országok sorra vonják ki a csapatokat Afganisztánból, és valahogy az embereket, kormányokat jobb belátásra kéne bírni. Mert nem kell, hogy valóban sor kerüljön erre, elég ha az emberek egy része azt hiszi. Az alkaloida persze örül, hogy ezt nyilvánosságra hozták, mert erősebbnek látszik, mégha lehet, hogy marhára nem is igaz. Ua mint Szaddam esetén.
    Csak éppen, mondom, van akinek tényleg vannak képességei. Elvileg csináltak már nyugati titkosszolgálatok saját polgáraik ellen terror támadást, hogy fokozzák a terroristák elleni indulatokat. Legalább is van ilyen legenda is;)

    "Te azt felejted el, hogy nem mindenki olyan szinten, ambrandult ki a nyugati vilagrendszerbol, mint te. A Kubaiak igenis a szabadsagot szeretnek, melyet a jelenlegi rendszer - embargo ide vagy oda - mar nagyon regota egyszeruen nem ad meg nekik."
    A rendszerváltás előtt még én is nyugat-fan voltam ám!;)

    "En csak boldog vagyok ha egy altalad vezetett MO eselye a nullaval egyenlo ;)"
    Mert nem tudod mit vesztesz.:)

    "Ugy erzed, hogy az EU orszagok v. a US allamok elvesztettek a hagyomanyaikat? Ez eleg meredek kijelentes."
    Úgy értem, hogy talán sose volt nekik. Nézd, a városiasodás elég sok országnak nem jött be. Hacsak nem tekintjük azt városi kultúrának, hogy a nagyvárosokban szegény/bűnöző, meg kínai, olasz akármilyen negyedek biztosan vannak.
    Egy ország modern és alapvetően városi kultúrája szerintem azt jelenti, hogy a városaikban képesek elfogadható körülményeket teremteni, nincsenek gettók, meg ilyenek. Mondjuk Svájcra, a Skandináv országokra, vagy éppen Szingapúrra ezek a szegény negyedek, a totális közlekedési dugók, meg ilyen kötelező nagyvárosi kellékek talán egyáltalán nem is jellemzők.
    Érdekes, hogy ezek inkább kisebb országok, nem gondolod?
  • Papichulo #191
    "Hát van 1-2, amelyik azért törekszik erre."

    Torekszik es kepes ra, az hatalmas kulonbseg. Minden ilyen orszag nagyon messze van egy ICBM kifejlesztesetol.

    "Hát gondolom azért lenne esély, hogy Amcsiban is kitörne egy kis parasztlázadás, hogy ugyan már hozzuk haza a fiúkat, pláne mielőtt LA, vagy más város a füsttel válna egyenlővé. "

    Ez egy non sequitur szamomra. Mitol valna fusttel egyenlove LA? Az CCCP-tol nem feltek, es most hirtelen befosnanak egy fantomorszagtol? Mire vagy kire gondolsz itt?

    "Ami momentán nem baj, csak gáz lesz, ha Castro elpatkol és ők is rendszertváltanak, mert olyan jámborak lesznek, mint mi is voltunk a berlini fal leomlásakor."

    Te azt felejted el, hogy nem mindenki olyan szinten, ambrandult ki a nyugati vilagrendszerbol, mint te. A Kubaiak igenis a szabadsagot szeretnek, melyet a jelenlegi rendszer - embargo ide vagy oda - mar nagyon regota egyszeruen nem ad meg nekik.

    "Aha, elvileg persze. Hidd el ez a veszély marhára nem fenyeget egyikünket sem."

    En csak boldog vagyok ha egy altalad vezetett MO eselye a nullaval egyenlo ;)

    "Például megőrzik a hagyományaikat,"

    Ugy erzed, hogy az EU orszagok v. a US allamok elvesztettek a hagyomanyaikat? Ez eleg meredek kijelentes.

    "ja és azért ez a két ország valahogy gazdaságilag sem áll olyan rosszul nem gondolod?"

    Akkor milyen orszagok vesztettek el szerinted teljesen a hagyomanyaikat? Mik voltak ezek a hagyomanyok?
  • Papichulo #190
    "De akkor milyen különleges alakulatra gondolsz? "

    Pont, hogy en nem kulonleges alakulatokra gondoltam. A regularis magyar csapatok csak rendfenntartasban es konvojkiseretben vesznek reszt, mig US regularis alakulatok (pl. 4th Inf.) vegeznek tamado muveleteket is.

    "Szal az amcsik háborúznak, mi, meg a holladndok, meg a kisebbek nem?"

    Bizonyos orszagok reszt vesznek offenziv mulvetekben, mig masok nem. Mi nem. A US, UK peldaul igen.

    "Az elnök a 3. opció mellett döntött."

    A Japanok meg Hiroshima/Nagasaki utan sem voltak meggyozve, hogy ideje beketkotni. Tovabb akartak folytatni a haborut a vegsokig.
    Ezenkivul az USA-nak nem volt tobb bevetheto nuklearis fegyvere, tehat ha az elso bloff (pl. lakatlan sziget ellen) nem jon be. akkor maradt volna az invazio.

    "Ezt érvként szokták fölhozni, de kb annyira reális, hogy mi lett volna pl, ha Nagysándort nem mérgezik meg?"

    Nem igaz. Az island hopping campaign tokeletesen megmutatta, hogy mire lehetett volna szamitani a fo szigetek megszallasanal. Ezenkivul rendelkezesre alltak felderitesi adatok is.
  • NEXUS6 #189
    "Melyik az a kis vagy kozepes, USA-val ellenseges hatalom, aki csapast tudna merni LA-re?"
    Hát van 1-2, amelyik azért törekszik erre.

    "Plusz arrol ne is beszeljunk, hogy mive valna ez az orszag egy ilyen tamadas utan. Ezenkivul az USA politikaja szerint, barmilyen NBC tamadast nuklearis csapassal torolnak meg, mivel nem rendelkeznek mas WMD-vel."
    Hát gondolom azért lenne esély, hogy Amcsiban is kitörne egy kis parasztlázadás, hogy ugyan már hozzuk haza a fiúkat, pláne mielőtt LA, vagy más város a füsttel válna egyenlővé. Csak mert gondolom téged sem izgatna, hogy az aktuális vezetés kivel játszik kinekafaszanagyobb játékot, amikor a TE életedről van szó. Demokráciában ugye ez így működik.

    "Nem jartal meg Kubaban, ugye? Gondoltam... Nem tudom miben latod a tobb evtizedes elmaradast. Nem a cutting edge technologiaval dolgoznak, de tobb evtizedes???"
    Jogos, de ha abba gondolok bele, hogy a '70-es években nálunk is ismeretlen fogalom volt a TBC, ma meg elég érdekes a járványügyi helyzet, akkor az évtizedes elmaradás is más értelmet kap. De ők mondjuk nagyjából a XXI. szd elejének globális kultúrájából kimaradnak. Ami momentán nem baj, csak gáz lesz, ha Castro elpatkol és ők is rendszertváltanak, mert olyan jámborak lesznek, mint mi is voltunk a berlini fal leomlásakor.

    "En ebbol nem kernek. De amugy szerencsed van, mivel demokracia van es akar te is alapithatsz egy ilyen partot, a zaszlodra tuzheted ezt a celt es ha kelloen sok embert tudsz magad moge allitani, akkor el is erheted azt, az orszag miniszterelnokekent (leegyszerusitve)."
    Aha, elvileg persze. Hidd el ez a veszély marhára nem fenyeget egyikünket sem.


    "Amugy nem ertem, hogy olyan kis orszagok, mint peldaul Ausztria vagy Svajc, vagy akar Singapore, mennyivel jarnanak jobban egy izolacios poltikaval."
    Például megőrzik a hagyományaikat, ja és azért ez a két ország valahogy gazdaságilag sem áll olyan rosszul nem gondolod?
  • NEXUS6 #188
    "Nyilvan, hogy itt nem a kulonleges alakulatokra gondolok. Abbol a Hollandoknak is van ott es nem csak 12, mint nekunk."
    Nyilván. De akkor milyen különleges alakulatra gondolsz? Csak mert ott a NATO-n kívül reguláris erő nincs a térségben más, aki ellen mondjuk egy gépesített lövész dandárt be lehetne vetni. Ha vannak ott ilyenek akkor azok is csak konvojt kísérnek, meg útzárakat csinálnak, ami ahogy a szavaidból kiveszem nem harcoló alakulat.
    Nem kizárt, hogy arányaiban az amcsiknak sincs több spec katonája a térségben, csak ők ugye nem 500-an, hanem 50 ezren vannak.
    Sajna a nyugati politikusoknál divat elbagatelizálni a dolgot, amit a média is átvesz. Ott most akkor háború van, vagy nincs? Ha az van és mi az egyik hadviselő fél oldalán katonákat küldünk, akkor hadviselő fél vagyunk, vagy nem?
    Szal az amcsik háborúznak, mi, meg a holladndok, meg a kisebbek nem?


    "De facto, kaptak figyelmeztetest. Azt, hogy nem hittek el, hat... nem tudom kinek a hibaja. Mindazonaltal, ha egy nagyobb varosra dobjak le, akkor meg az lett volna a baj."
    De facto egy üzenet célba érésért azért a küldő a felelős, feltéve ha komolyan gondolja.
    De facto, az amcsi elnök elött volt vagy 3 lehetőség, amikor a bomba bevetéséről döntött.
    1. egy lakatlan, de látható természeti képződmény ellen vetik be, demonstratívan.
    2 tisztán katonai célpont ellen vetik be, demonstratívan.
    3. civil célpont ellen vetik be demonstratívan.
    Az elnök a 3. opció mellett döntött.

    "Mint mondtam, ha konvencionalis modon kellett volna megszallni a japan szigeteket, az joval tobb civil es amerikai aldozattal jart volna."
    Ezt érvként szokták fölhozni, de kb annyira reális, hogy mi lett volna pl, ha Nagysándort nem mérgezik meg?
    Akkor már 2000 évvel korábban van EU, vagy mi faxom?
    Szal erre mondják, hogy ez sci-fi és nem történelem.
    Szal ezt már sajna soha nem fogjuk megtudni, persze így fórumon eldumcsizhatunk róla, de annyit is ér.
  • Papichulo #187
    "Igazából máig nem értem hogy miért lenne tilos Észak-Koreának bevetnie az atomfegyverzetét,"

    Nem tilos, csak szamolniuk kell a kovetkezmenyekkel. USA katonak ellen nuklearis fegyvert bevetni nem tul jo omen az almoskonyv szerint :)
  • Papichulo #186
    "hogy a GDP-re alapuló összehasonlítás bullshit."

    Azert a PPP GDP eleg jol kifejezi egy orszag eletszinvonalat. Talan tudsz talalni kirivo esetket, de azert nem nagyon vannak ilyenek. Mindazonaltal teljesebb kepet lehet kapni, ha peldaul a Gini-t vagy a HDI-t is szambavesszuk.

    "Másrészt a kis országok kiszolgáltatottságuk miatt jobban is járnak talán ha elszigetelődnek a világpiactól mégha ez sok tekintetben vissza is üt, de a társadalom állapota azért kárpótolja őket."

    En ebbol nem kernek. De amugy szerencsed van, mivel demokracia van es akar te is alapithatsz egy ilyen partot, a zaszlodra tuzheted ezt a celt es ha kelloen sok embert tudsz magad moge allitani, akkor el is erheted azt, az orszag miniszterelnokekent (leegyszerusitve).
    Amugy nem ertem, hogy olyan kis orszagok, mint peldaul Ausztria vagy Svajc, vagy akar Singapore, mennyivel jarnanak jobban egy izolacios poltikaval.

    Vannak neked nagyon erdekes nezeteid...
  • Papichulo #185
    "Ami sajnálatos, de ha egy ország megtudja védeni magát és csak így tudja, akkor meg fogja tenni."

    Melyik az a kis vagy kozepes, USA-val ellenseges hatalom, aki csapast tudna merni LA-re?
    Plusz arrol ne is beszeljunk, hogy mive valna ez az orszag egy ilyen tamadas utan. Ezenkivul az USA politikaja szerint, barmilyen NBC tamadast nuklearis csapassal torolnak meg, mivel nem rendelkeznek mas WMD-vel.

    "Milyen lehet felnőni egy olyan világban, ami több évtizeddel van elmaradva mindenki máshoz képest."

    Nem jartal meg Kubaban, ugye? Gondoltam... Nem tudom miben latod a tobb evtizedes elmaradast. Nem a cutting edge technologiaval dolgoznak, de tobb evtizedes???

    "De végre valahára Kuba azzá válik, ami mindig is volt, USA első győztes háborújának trófeájaként a gazdagok üdülőhelyévé. "

    USA elso gyoztes haboruja?
  • Papichulo #184
    "Ebben már megint honnan vagy olyan marha bisztos, a mónikasóban láttad, vagy mi?"

    Nyilvan, hogy itt nem a kulonleges alakulatokra gondolok. Abbol a Hollandoknak is van ott es nem csak 12, mint nekunk.

    "Illetve a támadás után hogy érzed, kaptál figyelmeztetést vagy nem? Megérdemelt egy katonailag szinte jelentéktelen város támadása 100 000 civil áldozattal azonnal, vagy nem?"

    De facto, kaptak figyelmeztetest. Azt, hogy nem hittek el, hat... nem tudom kinek a hibaja. Mindazonaltal, ha egy nagyobb varosra dobjak le, akkor meg az lett volna a baj. Mint mondtam, ha konvencionalis modon kellett volna megszallni a japan szigeteket, az joval tobb civil es amerikai aldozattal jart volna. Nem volt jo megoldas, de jo esellyel meg ez volt a legkisebb rossz. Raadasul a vilag megtapasztalhatta, hogy milyen pusztitoerovel birnak a nuklearis fegyverek es talan ez is hozzajarult ahhoz, hogy azota sem vetettek be oket.