Gyurkity Péter

Az Intel meghódítaná a tábla PC szegmensét

A processzorgyártó első embere az üzleti eredmények ismertetése mellett nagy hangsúlyt helyezett a táblák piacára, itt ugyanis véleménye szerint komoly esélyeik vannak az első hely megszerzésére.

Paul Otellini a cég harmadik negyedéves, kiváló eredményeinek ismertetése alkalmából ejtett el néhány szót a piac várható alakulásáról, kiemelve, hogy nagyon is komoly terveik vannak ebben a szegmensben. Szerinte az Intel "megnyerheti" a tábla PC-k területét, amire kellő biztosítékot jelent a jelenleg rendelkezésre álló gyártástechnológia, az architektúra, valamint a cég általános helyzete és ereje.

A cégvezető elismerte, hogy jelenleg nincs túl nagy befolyásuk ezen a területen, ezért is merülhet fel a kérdés sokakban, hogy miként képzelik el a szegmens meghódítását. Ezzel egy időben nem győzte dicsérni az Apple-t, amiért lépéseivel és saját termékével gyakorlatilag megreformálta a tábla PC-k kategóriáját. Ezzel kapcsolatban persze problémaként merülhet fel, hogy az alapvetően kisebb, ám mégis kellő kényelmet és remélhetőleg sebességet biztosító eszközök negatív hatással lesznek majd mind a noteszgépek, mind pedig az asztali számítógépek szegmensére, hiszen sokan dönthetnek majd az új ketyerék mellett, visszafogva ezzel e két utóbbi terület forgalmát, ám ezt ők inkább úgy fogalmazzák meg, hogy a globális piac fog bővülni egy újabb sikeres termékosztály elterjedésével.

A várható negatív hatást persze nem hallgatják el, számítanak is arra, hogy lassulni fognak egyes területek a táblák előretörése miatt, ám példaként hozzák fel a netbook megjelenését, amely csak az első két évben jelentett némi visszatartó erőt, a harmadik évben pedig már az asztali PC-kel együtt növekedett. Ők ezért közép-hosszú távon gondolkodnak, amit kellő módon megalapoz, hogy az elkövetkező hónapokban számos különböző termék érkezhet majd meg Intel chipekre alapozva, ezek a táblák pedig Windows, Android, illetve MeeGo operációs rendszert egyaránt futtatnak majd - itt egyedül az Apple marad ki a felsorolásból. Az Oak Trail családba tartozó Atom processzorok itt különösen jól szerepelhetnek, ennek beigazolódására azonban csak jövőre kerülhet majd sor.

Otellini ezzel egy időben megemlítette, hogy a hibrid chipekkel érkező Sandy Bridge architektúra is komoly esélyekkel lép a piacra, itt pedig arra számíthatunk, hogy idővel eltűnnek majd az alaplapra integrált grafikus vezérlők mind a lassabb noteszgépekből, mind pedig a belépő szintű asztali PC-kből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #4
    "Az Intel meghódítaná a tábla PC szegmensét"

    Én meg a Marsot...

    Dchard
  • endrev #3
    Aszittem azt az Apple már megtette... Pedig az iPad nem is tábla-"PC", mivel nem OSX fut rajta. :D
  • gombabácsi #2
    csak nehogy felvásárolja valamelyik nagy és beépítse a komplikált procijába az armot...
  • sedward #1
    Hát én az ARMnak drukkolok. A nagy behemóthoz képest amelyik mindent eltipor és csak áll az iszonyú komplikált processzoraival, a kis ARM nagyot alkotott, minden telefonban és táblában az ő processzoraikat használják mert annyival kevesebbet fogyasztanak és olcsóbbak, miközben sebességben is nagyon fejlődnek.