Gyurkity Péter

A Microsoft uralná a tábla PC-ket

A szoftvercég komoly tervvel készül a tábla PC-k most kibontakozó piacának uralására, szerintük néhány év alatt túlléphetnek a kezdeti időszakon, magukhoz kötve a gyártók és a vásárlók túlnyomó többségét.

A Microsoft és a PC-gyártó cégek közötti kapcsolattartásért felelős igazgató a Wall Street Journal oldalán megjelent nyilatkozatban arról beszélt, hogy a netbook szegmensben valami hasonló ment végbe az utolsó három évben, ezt pedig szeretnék megismételni a tablet PC-k esetében. Kiemelte, hogy míg a kezdeteknél a netbook megoldások 95 százaléka nem Windows operációs rendszerre támaszkodott, ez az arány mostanra megfordult, a szoftvercég fejlesztése pedig alig 5 százaléknyi részesedést enged a riválisoknak.

Redmondban tehát a tábla PC-k piacának meghódítására készülnek, ebben pedig fontos szerepet tulajdonítanak az idei év végén, illetve jövőre megjelenő, alacsony fogyasztású x86 processzoroknak. Mind az Intel, mind pedig az AMD készül ilyen fejlesztésekkel, amelyek hibrid kialakítással, beépített grafikus vezérlővel, illetve alacsony étvággyal érkeznének, számottevően nagyobb teljesítménnyel, amelyre az ARM-chipek képesek jelenleg. Ezen megoldások hiánya nagyban hozzájárult az Android sikeréhez, hiszen ez utóbbi támogatja az ARM-családot, míg a Windows esetében ez gondot jelent - több gyártó pedig ragaszkodott ezen processzorokhoz, hiszen ez még alacsonyabb fogyasztást eredményez saját készülékeikben.


A Microsoft illetékese ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy mindezt ők a kezdeti időszak "zajának", próbálkozásainak tekintik, ami idővel lecsillapodik, és a többség ismét a Windows mellett dönt majd. Ők mindezt azzal indokolják, hogy idővel a Windows 7 által kínált funkciók nagyobb súllyal esnek majd latba, míg az ellentábor azt hangoztatja, hogy miközben a gyártók arra kérdésre keresik a választ, hogy miként tegyék elérhetővé a fizetős és ingyenes tartalmakat a táblákon, addig a Microsoft kénytelen a hagyományos offline architektúrára támaszkodni (amelyben nem sok szerep jut a streaming és egyéb internetes szolgáltatásoknak), ez pedig visszaüt majd.

Az Asus a maga részéről bemutatta saját megoldását, mégpedig EP121 néven, Core 2 Duo CULV processzorral, Windows 7 operációs rendszerrel, valamint 10 órás üzemidővel. A készülékről rövid videó is megjelent az Engadget oldalán, amely bemutatja a főbb tudnivalókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #123
    "Felvilágosítalak n-es routerem van, n-es a wifi a notimban is és az összes PDA-m is wifi-képes, tehát, ha kedvem tartaná FTP-zgethetnék is velük házon belül, de egyszerűbb az SD kártyákat a noti olvasójába berakni és gyorsabb is"

    Mire kivetted a készülékből a microSD-t, beleraktad az átalakítóba és azt a notebookod olvasójába és mire a Windows felismeri, addigra én befejeztem a másolást Wifi-n.
    Szeretem, mikor valaki meg akarja magyarázni, hogy valami ami sokkal körülményesebb az jobb :D

    "a bazi nagy asztalon megmozgatja az egeret és a kisebb gép 22”-os monitora felvillan, az a gép nonstop megy, "

    Nálunk meg nem megy nonstop egyetlen gép sem, mert bár elég jól keresek, de nem szarom a pénzt, hogy a feleslegesen járatott PC zabálhassa az áramot. Jobb helyeken ezt környezettudatos életmódnak is hívják, az, hogy te pazarlóan bánsz az energiával és a környezeteddel, az neveltetési probléma.

    "Fogjuk tehát fel, egy aranyos kis luxus játékszer az iPAD, de kérlek ne próbáld bevetetni velünk, hogy minden tekintetben jobb"

    Szerintem te komoly olvasási és értelmezési problémákkal küzdesz, esetleg diszlexiában szenvedsz.
    Senki nem mondta, hogy jobb mint egy notebook, vagy desktop gép, egész egyszerűen mert nem az és nem is hasonló feladatra van kitalálva. Lamborginivel is rohadt macerás lehet szántani, de traktorral sem tudsz száguldozni a sztrádán. Nem egy felhasználásra szánták őket, erre rá kéne már jönnöd.

    Van akinek nem kell az otthon netezéshez más mint egy tablet. Kicsi, gyors, kényelmes és nem fogyaszt sokat (én spec hetente egyszer rakom rá a töltőre). Ebben a kategóriában meg nem tudsz pillanatnyilag jobb terméket. Notebookot, meg desktop gépet felejtsd el, pont annyira számít ebben a kérdésben, mint a Lamborginit vásárlónak ajánlgatnál traktort, vagy kamiont.
  • Ferrer #122
    Az SBSettinges jegyzetelésről nem is tudtam, ez nem is rossz ötlet. Mondjuk szerintem ha lefagy a springboard (mostanában gyakran, de 4.0-ig már nem rakom újra a rendszert), elmegy ez a tartalom is. Nem tudom.

    De a lookupos dolog meg egy baromság, már ne haragudj. Kezdjük ott, hogy megnézném, hogy PDF-ben hogy jelölöd ki a szöveget..
  • levente68 #121
    Kedves Ulkesh, meg a többi…
    Nagyon sajnálom, de meg kell ismételnem, függők, szerelmesek vagytok iFOS dolgaitokba.
    Ez nem baj ám, a baj az, hogy nem ismeritek el, idővel (nagyon gyorsan!) fel kellene keresnetek terapeutát, az segít!
    Komolyan, én is fügő vagyok, imádom a kütyüjeimet, de én beismerem, sőt azok hibáit is ismerem és be is ismerem.
    Azt is beismerem, hogy iKACAT-oknak vannak jó és nagyon jó tulajdonságaik.
    A gond a hiányosságokkal van, aminek elismerésétől annyira féltek…
    Nem kell félni, nem fog fájni… Ezt egy másik, hasonlóan vak szerelemmel szeretett barom mondta, lehet, hogy te is hasonló szerelem rabja vagy….
    Az ugyanis, ahogyan próbálod a tényeket, észérveket kimagyarázni nemcsak szánalmas, de beteg már.

    Olyan, hogy „csak kicsit” függő, olyan nincs! Függesz az iTunes-tól, ha azt kiiktatod, akkor a wifi-től, értsd meg, ne magyarázkodj. Ráadásul minket szapulsz, akik nem kívánjuk ezt a függést és élvezzük, hogy ha nem wifin akarjuk, akkor tehetjük nélküle.
    Felvilágosítalak n-es routerem van, n-es a wifi a notimban is és az összes PDA-m is wifi-képes, tehát, ha kedvem tartaná FTP-zgethetnék is velük házon belül, de egyszerűbb az SD kártyákat a noti olvasójába berakni és gyorsabb is, nyugi egyik SD-hez sem kell szétszednem, se a 3 PDA-t, se a Nokiákat, se a Samsung-ot, de ha kéne, zavarna, de nem dögletes az sem.
    Hidd el, lehet, hogy régebben tologatok dolgokat wifi.n, mint te, nem okoz gondot!
    Sőt, eltérően a te családodtól, errefelé a desktop gép bekapcsolása sem okoz gondot, még a menyasszonyomnak se, úgy csinálja, hogy a bazi nagy asztalon megmozgatja az egeret és a kisebb gép 22”-os monitora felvillan, az a gép nonstop megy, ha nem elég, akkor megnyom egy „varázsgombot” és a nagy gép kb másfél perc múlva 27”-on ad lehetőséget netezni, nem nagy dolog, ha lenne most kutyám, ő is képes lenne ennyire.
    Ha akarja, ölébe veszi a vezeték nélküli billentyűzetet, ha nem akarja nem veszi, írtam, bazi nagy asztal van, amikor meg együtt gépezünk, akkor is elférünk. Erre nem kell többszázezres (átalakítókkal, állvánnyal, értelmes billentyűvel) iKÜTYÜ. Bár az ágyban nem netezhetünk, mi szánalom….
    Én mondjuk rendszeresen használom a wc-n a notit….
    Fogjuk tehát fel, egy aranyos kis luxus játékszer az iPAD, de kérlek ne próbáld bevetetni velünk, hogy minden tekintetben jobb, tegyük a helyére, akkor pedig látszik, hogy túl drága és korlátozott.

    És pár válasz:
    nemigen vágom, miért kellene az SD-re telepíteni az alkalmazásokat, belső memória is van, nem tudtad? Ami fontos, nekem oda van telepítve, amúgy lehetnek a progik az összes SD-n és ikonokkal bármelyik PDA-n tudom használni, ennek még utána kellett volna nézned….

    Bárhol előfordulhat, hogy áttöltenék valamit, ha szerinted az a faja, hogy feltöltöd FTP-re meg le, akkor ajánlom a terapeutát, komolyan, hát egy névjegyet nem tudsz átküldeni BT-n, te!
    Nekem még a Samsung teló is sikeresen áttöltötte az összes névjegyet PDA-ra, pedig a Samu nem híres ilyen téren, bakker!
    Azt értsd meg, nem arról van szó, hogy SZERINTED mennyire életszerű, hisz neked azért nem az, mert NEM TEHETED.
    NEKEM nem gond idegen helyen megtennem ezeket, se átalakító, se kábel nem kell, nem értem miről beszélsz….
    Készüléken belül másolhatsz, de jó! Állj, mire jó? Tényleg bolond vagy?
    Nekem 16 GB-s, 8-as, 4-es, 2-es SD-m van, általában elég, de se perc egy 32-es beszerzése, ha kellene. A notiba pedig bármelyiket betehetem, annak 500 GB-os a winyója, a pendrive-om 32-es, van átalakítóm az SD-khez (3 is), abba rakom, amibe csak tudom, PC, DVD lejátszóm, DVD író, te hogyan játszod le pl., amit napközben letöltöttem dokufilm? Én rátettem az SD-re, mert fogom nézni PDA-n, vagy akár a Nokián, de odalépek a DVD-hez USB be és nézés, ja, te most töltöd wifi-n?

    Multitaskról: amelyik progit akarom, hogy tovább fusson, azt úgy zárom, amelyiket nem kívánom, azt úgy zárom, érthető? Ennek is utánajárhatnál, mert nem vágod, butus!
    Ha úgy állítom be, akkor mindig mindet lövi a memóriából, fogd már fel, nem WinMo 5-nél tartunk, sőt az Asus-omon az fut és ott is így van.
    Azt is fogd már fel, hogy CSAK a multitask miatt NEM FOGYASZT TÖBBET!
    Van olyan, hogy beragad egy progi és zabálja a procit, de az HIBA és nem normális, vili?
    Van, hogy valóban nekem kell kilőnöm, ezt az iGO követi el néha, de erről nem a PDA tehet!
    Tehát érted? Nem fut sok progi, csak amit ÉN akarok és nem nézegetek taskmanagert.

    Van gyengébb netbook? És? Miért a gyengébbeket nézed? Nálad tényleg komoly a baj…
    Szólok: az erősebbeket, jobbakat nézd! És higgyj, fejlesztik azokat is…. Próbáltál már mai SSD vinyókat, seggre esnél, komám és még fejlődnek azok is….

    Nálunk fordítva volt, amikor Pajero-m volt, hozzám jöttek állandóan, hogy minek ekkora batár, leeszi a fejemet, meg egyebek, én elmondtam: NEKEM megéri a 12 literes fogyasztás, hogy ott ülök nagy kényelemben, ha akarok, ott fordulok vissza a dugóban, ahol akarok, 80 cm átmérőjű kerékkel, magasítva, sportosított gátlókkal még a kanyarban is aláztam a jaszkarikat, tehát BEVÁLLALTAM, hogy nekem ezért meg ezért megéri a drágább (csak tankolni volt amúgy drágább, fentartani nem), ha akartam a két méteres szivacsot betéve abban aludtam Somogybabodon.
    NEKED miért is éri meg a drága sz.rod? A korlátai miatt? Nevetséges….

    JA, áramot spórolsz? Mikorra hozod be az árát? Meggondolom én is, hmmm..
    NEM, maradok a 27”-nál.

    A fórummotorral nem a klienskészüléken van a baj, popikám, hanem, ahogy letilt dolgokat…
    Ennyire volt most időm….Nyugi, nekem is sok, lol…

  • Ulkesh #120
    De használhatod az SBSettingsben lévő Fast Notes-t is, az meg bármikor előhívható.

    Mint mondtam szinte soha nem használom a Backgrounder-t mert nincs rá igazából szükség.
  • Ulkesh #119
    "Vagy van az, amikor nyelvet tanulok, és kiírom a szavakat a Jegyzetekbe, vagy legújabban inkább az awesome note-ba. Moultájteszking nélkül még talán el is felejteném a szót, amit le akartam jegyzetelni."

    Szintén Action Menu, a doksin belül sorra kijelölöd és copy-zod a szükséges szövegrészeket, amikor végeztél az egész gyűjtögetéssel, akkor lépsz át a jegyzetelőbe (én is az Awesome-t használom) és a History-t választva sorra bepastolod a kívánt szöveget, mindezt úgy, hogy nem kell ide-oda ugrálnod az alkalmazások között.
  • Ulkesh #118
    "Na, akkor itt van még egy! Files-szal olvasok egy angol nyelvű pdf szakkönyvet. Itt-ott felbukkan egy pár szó mindig, amit nem értek. Ilyenkor szokott az lenni, hogy megnyomom hosszan a kikapcsoló gombot, és Kirikae-val átváltok az angol szótárra. "

    Minek?
    Telepítsd az ActionMenu-t és akkor kijelölöd a kérdéses szövegrészt mintha ki akarnád másolni és a felugró menüben kiválasztod a Lookup menüpontot ezen belül meg választhatsz, hogy lefordítsa neked, megkeresse a wikipediaban, vagy angol-angol szótárban, vagy keressen rá a neten. Mindezt úgy, hogy ki sem kell lépned az alkalmazásból. Én a spanyol és olasz oldalakat szoktam így olvasgatni különösebb probléma nélkül.
  • pixx #117
    "Egyébként az Ipad Szerintem baromi jó. Sok helyről halottam ezt meg azt hogy nincs benne Flash mit mondjak ha valaki azt mondaná hogy a laptopodról leszedjük a Flasht és helyette megoldjuk úgy ahogy az Apple azt mondanám csináljátok miért: azért mert Youtubon minden fent van ami kell és baromira idegesít hogy a Flashel HD videot nézek fele annyi ideig megy el mintha beraknék egy DVD és lejátszanám."

    JB már raktak fel hozzá flash, és fut is rendesen, van fent a neten videó, igaz még béta verziós...
    Nekem semmi bajom a youtubos videókkal, rendesen nyomja, igaz, 480p, nagyobb felbontásba nem nézem, mert értelmetlen, egy 15"-os laptopon...
  • Ferrer #116
    Ok, mintha írtam volna, hogy Touch-on szoktam netezni, aminek nagyjából ugyanaz az OS-e, mint a másik 2 terméknek, de segáz.

    Na, akkor itt van még egy! Files-szal olvasok egy angol nyelvű pdf szakkönyvet. Itt-ott felbukkan egy pár szó mindig, amit nem értek. Ilyenkor szokott az lenni, hogy megnyomom hosszan a kikapcsoló gombot, és Kirikae-val átváltok az angol szótárra. Ha nem lenne multitask, akkor minden egyes szó érdekében be kellene zárnom a Files-t, el kéne indítanom a szótárt, aztán abból kilépni, elindítani a Files-t, kikeresni a doksit, rázoomolni. Ehhez mit szólsz?

    Várjvárjvárj, kitalálom! Aki igazán pró, annak nincs szüksége szótárra, ugye?

    Vagy van az, amikor nyelvet tanulok, és kiírom a szavakat a Jegyzetekbe, vagy legújabban inkább az awesome note-ba. Moultájteszking nélkül még talán el is felejteném a szót, amit le akartam jegyzetelni.
  • Ulkesh #115
    "Nem mindenki hülye, csak az apple és a felhasználóik de azok biztosan."

    Meg a fél ipar, mert szolgaian másolják az Apple megoldásait, tekintve, hogy azok működnek a valóságban is és nem csak papíron, mint a konkurencia jól hangzó feature listái.

    Egyébként kíváncsi volnék melyik mobil rendszert favorizálod?

    A halott WinMo-t ami annyira idejétmúlt, hogy még a Microsoft sem fordít több időt a foltozására és kompletten dobta az egészet és az alapoktól új rendszert készít (ami meglepő, de az iPhone rendszerének mintájára készül)?

    Vagy a Symbian a szintúgy még a gyártó számára is zsákutcának bizonyult és ma már csak össze-vissza kapkod? Elkezdve két három rendszer a nulláról fejlesztve (Maemo, Symbian^3, Symbian^5), majd megint visszalépve és másikba kezdve MeeGo? Az elemzők szerint egyébként nagy esély van rá, hogy a Nokia végül az egész kócerájt kivágja a francba és egy más gyártó által fejlesztett rendszer alá fog hardvert készíteni ami vagy a WP7, vagy az Android.

    Esetleg az Androidot favorizálod, aminek az impotens gyártója nem tudja eldönteni mit is akar? Ingyenes, vagy fizetős alkalmazások, ellenőrzés, vagy szabad terjesztés? Vegyes platform, vagy ellenőrzött környezet? Kezd egy kicsit kaotikussá válni a platform (fregmentáció) és per pillanat azt sem tudják hova nyúljanak, hogy ne kerüljenek rövid idő alatt a WinMo sorsára. A fejlesztők közben inkább máshol próbálnak szerencsét és a nagyobb szoftvercégek nem igazán veszik komolyan az egészet. Gyakorlatilag két hónap van a Market és az App Store között, de az alkalmazások számában és minőségében legalább 2 év lemaradása van a Google-nek.

    Esetleg a Bada lenne a favorit? Nem fog zavarni, hogy ott sincs multitaszk?
    (Mellesleg szerintem is a Bada a befutó, mert eddig nem volt még rá példa, hogy egy mobil rendszer esetén, hogy a teljes hardver és szoftverfejlesztés egyetlen cég kezében lenne. Ha nem szúrják el, akkor nagyot szakíthatnak.)

    Vagy szóba jöhet még a Blackberry, csak az megint csak túl zárt világ a te szabad elképzeléseidnek.

    Szóval per pillanat én speciel nem igen látom azt a szuper platformot, amire bármikor lecserélném az iPhoneOS-t, lehet, hogy nincs multitaszk (még 1 napig), de ettől még per pillanat a legjobban támogatott rendszer a világon és sokaknak, köztük nekem is ez a legfontosabb.
    Verheted a melled a multitaszkra, ha csak gagyi vackok vannak az adott rendszerre, mint alkalmazás.

    "Azért mert mi a francért ne fusson ha nem használ cpu-t?"

    De használ memóriát és bár felfüggesztett állapotban van akkor is használ CPU-t a menedzselése.

    "Fenét lesz ugyanolyan gyors a belépés... gondoljál már bele, hogy háttérben ott van a memóriában, ha indítod még be kell tölteni egy lassú háttértárból."

    Khhmm.
    Légy szíves ne a gagyi Nokia és HTC eszközökből induljál ki, azoknál a háttértár valóban tetű lassú (3-4 MB/sec). Az iPhone viszont a belső flash memóriájából 20-25 MB/sec-el tud olvasni, ami bőven elég arra, hogy hamar vissza tudjon tölteni egy alkalmazást és ez senkit ne zavarjon.

    "Vagy mondjuk a filmet átjátszol tv-re"

    Egy mobil eszközről, aha. Ez valahogy még nem igen jutott eszembe :D
    Nem veszed észre, hogy igencsak erőltetett, izzadtságszagú példáid vannak?

    "há nem kell telepíteni, mert nehogy azt akard csinálni amit nem szabtak meg neked sztívdzsobszék. Amúgy nemrég még az appstore-ra verted magad. Az mi ha nem telepítés?"

    A szövegértés nem igen megy neked látom. A rendszertelepítés nem éppen az alkalmazások telepítése.

    "Registry? Túl erős a win fóbiád, nemgáz hogy van 8 féle rendszer aminek köze nincs a winhez.
    Vírust irtani, agyas vagy megint. Furcsa módon ilyen max winen kell "

    Ne zavarjon, hogy eddig a netbookokat favorizáltad, amiken általában Windows fut (ne gyere a Linux-al, amikor az alig 1-2%-át teszi ki a netbookokon használt rendszereknek.

    Egyébként meg mesélj milyen másik 8 rendszerre gondoltál, amivel tabletet lehetne használni?

    " Bár tény hogy ez az apple os-einél nem fenyeget, mert túl korlátoltak és buták "

    Megnézném mit tudnál kezdeni bármelyik "korlátolt, buta" OSX-el, tudod valami azt súgja, hogy a BSD Unix, a Terminal és egyéb érdekességek nem a te világod, ide még kéne picit fejlődnöd. Te itt maximum felhasználó lehetnél, mert minden más túl magas lenne neked.

    "Bár tény hogy ez az apple os-einél nem fenyeget, mert túl korlátoltak és buták ahhoz hogy néhány millió divatbuzi sznob vérfanboyon kívül másnak is tetsszenek."

    Nagyjából lebuziztál 100 millió felhasználót és mindenki mást, pl. a saját szüleidet, nagyszüleidet is, akik nem valószínű, hogy osztják az ostoba nézeteidet és valószínű hamarabb elboldogulnak egy iPadel, mint bármelyik másik konkurens termékkel.

    "Nemtudom neked valami üldözési mániád lehet hogy ennyire utálod a geeket. Biztos frusztrál hogy értenek is valamit a számítástechnikához, te meg nem mint bizonyítottad több fórumon is."

    Kettőnk között az a különbség, hogy én valóban értek hozzá és pontosan tudom milyen igények vannak a felhasználók oldalán, tudod azok térfelén, akiknek valójában ezek az eszközök készülnek. Te meg csak azt hiszed, hogy tudsz valamit, pedig fingod nincs semmiről és azt hiszed a számítástechnika azért van, hogy neked legyen egy jó kis hobbid, amire verheted a melled, hogy milyen jól értesz hozzá. Szánalmas kis figura vagy, mert csak önmagadból vagy képes kiindulni és azokra magasról szarsz, akik nem akarnak tanfolyamokra járni, fórumozgatni, meg több száz oldalas dokumentációkat böngészni, mert levelezni, netezni, meg szórakozni akarnak.

    "bla bla bla, nagyon izzadtságszagú ferdítgetés, kár hogy köze nincs a témához :)"

    Miért is?
    Egy számítógép is ugyanolyan használati tárgy, mint a DVD lejátszó, a televízió, vagy akár a mosógép. Most akkor te idióta vagy, hogy ezek szereléséhez és programozásához nem értesz?

    "ha éppen nem csinálsz valami mást rajta, mert akkor ugye ki kell lépned :D"

    Látom nem megy az olvasás :D
    Miért kéne kilépnem?
  • redrock #114
    kicsit szánalmas a többi cég. Apple meglátja a fantáziát valamiben siker lessz erre az összes többi cég el akarja kezdeni :D Ms meg uralná mi hát erről lekéstek :D

    Egyébként az Ipad Szerintem baromi jó. Sok helyről halottam ezt meg azt hogy nincs benne Flash mit mondjak ha valaki azt mondaná hogy a laptopodról leszedjük a Flasht és helyette megoldjuk úgy ahogy az Apple azt mondanám csináljátok miért: azért mert Youtubon minden fent van ami kell és baromira idegesít hogy a Flashel HD videot nézek fele annyi ideig megy el mintha beraknék egy DVD és lejátszanám.

    Jobs felfogta a lényeget egy ilyen gépnél az a lényeg hogy hordozható legyen és ezt ugy lehet megoldani hogy minden aksi zabálót kiszedünk belőle.
    Mert így válik igazán hordozhatóvá és így nyeri el a lényegét úgy nem ha majd 2-3 óránként rá kell dugni mert az baromira nem kompakt.

    " Most a szarul megírt programokat miért írod a multitask hibájának? Jól megírt program semmit, vagy alig fogyaszt prociidőt a háttérben, csak memóriát (ami fixen fogyaszt, telítettségtől függetlenül)"
    ergo ha nincs Multi kevesebb memória kell nem fogyaszt annyi aksit + jut hely másnak pl nagyobb aksinak .
    és érdekelne hogy küszöbölöd ki a szar progikat úgyhogy nem szeded le mert ugy sokra mész a Multival.

    egyébként nem vok Apple buzi egy Apple terméket se vetem de ez az Ipad nekem is tetszik.