Berta Sándor

JooJoo: tábla-PC flashvideó-támogatással

A Fusion Garage bejelentette, hogy az iPad konkurense már február elején a boltok polcaira kerülhet. Ami az Apple termékéből kimaradt mind megtalálható a JooJooban, vele azonos áron.

Ugyan a JooJoo bemutatkozását közel sem kísérte akkora csinnadratta, mint az Apple termékének premierjét, azonban nem árt, ha az amerikai nagyvállalat odafigyel a cégre. Indoklásnak elég annyi, hogy ami az iPadből kimaradt, az megtalálható a JooJooban. A 12,1 colos kijelzőjű tábla-PC ugyanis többek között támogatja a flashvideók lejátszását, valamint beépített kamerával és USB-porttal büszkélkedhet.


"Persze nem igazán a hardver a lényeges, sokkal inkább a szoftver" - jegyezte meg a bemutató kapcsán Dan Cryan, a Screen Digest elemzője. A szakember ezzel arra utalt, hogy hiába tűnhet hardverszempontból jobbnak a JooJoo, kérdéses, hogy milyen szoftvert kap. Chandra Rathakrishna, a Fusion Garage vezérigazgatója egyáltalán nem dühös amiatt, hogy sokan a JooJoot az iPad elődjének tekintik, lévén az Apple sokkal később jelentette be a saját készülékét. "Az pedig, ha embert utánozzák, inkább hízelgő" - tette hozzá a szakember.


Cryan ugyanakkor nem véletlenül igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván a fogyasztók korábban sem mindig a funkciógazdagabb eszközöket választották, elég például csak az iPodra gondolni, amelyből hiányzott a beépített rádió. Döntőnek ugyanis a szoftverek, a mindennapi használhatóság és a szolgáltatások minősülnek. Ha már a szoftverkörnyezet szóba került, fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a JooJooban van flashvideó-támogatás, ami mindenképpen érdekesebbé teheti a két termék közötti versenyt és hezitálásra késztetheti a vásárlókat.


A JooJoo mérete 199 mm × 324,5 mm × 3,8-18,9 mm, tömege 1,1 kilogramm. A 12,1 colos multitouch kijelző maximális felbontása 1366 × 768 képpont. A készülékben van Bluetooth 2.1 + EDR, valamint IEEE 802.11b/g WiFi-modul és utóbbi használatával a lítiumpolimeres akkumulátor legfeljebb 5 óra internetezést tesz lehetővé. Az USB-port mellett nem hiányozhatnak a beépített hangszórók és mikrofon, továbbá a 3,5 mm-es jackcsatlakozó sem. Az összképet a 4 GB tárolókapacitású SSD meghajtó, a böngészőalapú operációs rendszer, az 1080p-s videók lejátszásának támogatása, illetve a Flash 10.1- és a Java-támogatás teszi teljessé.

A JooJoo bevezető ára 500 dollár, ami megegyezik a 3G-modul nélküli iPad árával. A készüléket a malajziai CSL Group gyártja, amely előre finanszírozza a költségeket, cserébe pedig részesedik a bevételekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #114
    "Fogom az A4-es lapot, de akkor is szemből nézem, ha nézem. Ha nem nézem, akkor meg minek van megjelenítő eszközöm?"

    Nézed, de aki a lap tetején lévő kamerán át lát, az nem az arcodat látja :)
    (Volt kamerás tabletPC-m és tapasztalatból tudom.)

    "Ja szóval az emberek pl a fotókat INKÁBB töltenék át előbb a nagyobb számítógépükre és töltenék fel, h utána az iPadra letölthessék"

    Mivel az iPad-nak nem az a funkciója, hogy tárold a képgyüjteményedet (erre a desktop géped való), hanem egy válogatást áttöltsél, amit esetleg meg akarsz pár ismerősnek mutatni.

    "A csatlakozódzsungel helyett meg ez van: '30-pin dock connector. Hát jah, mennyivel több helyet foglalna helyette egy micro usb. "

    A microUSB nem alkalmas az dock konnektor kiváltására, mert egyrészt az iPod csatlakozóra több millió külső hardverkiegészítő készült amit nem lehet felrúgni. Másrészt az USB nem alkalmas hardveres vezérlésre, vonali jel kivezetésére stb. amire a dock csatlakozó igen.

    "Mellesleg ez annak fényében is vicces, h a mobiltöltők épp most egységesednek"

    Ezt magyarázd meg az autógyártóknak, mikor a fejegység iPod csati kompatibilis, meg a sokezer külső hangrendszer, vagy akár a Samsung, LG, Panasonic TV-k amik iPod-ot, iPhone-t fogadnak a dokkjukban.
    Hiszed vagy sem, de több mobil eszköz használja ezt a dokk csatlakozót, mint a microUSB-t.

    "közben minden új készülékéhez csinál vmi olyan csatlakozást, amihez egyedi átalakítót kell tőlük venni pénzért"

    Közel 10 éve ezt a csatlakozót használja az összes mobil Apple eszköz (még USB sem nagyon volt elterjedve amikor kezdték).

    "Legalább egy nyomorult skype-t tudna futtatni, miközben a plazmatévé helyett ezen nézek filmet, csak, h ne maradjak le semmilyen üzenetről!"

    Látom egyáltalán nem ismered a rendszert.
    Egyetlen üzenetről sem maradsz le, mert ott a push notifications, ha valaki üzen neked Skype-on, MSN-en, ICQ, vagy még vagy 30 más protokolon kerestül, akkor arról azonnal kapsz értesítést, ugyanúgy, mintha SMS-ed érkezett volna.

    "Meg az, h jössz a Windows Mobile-al, nekem erre az Android a válaszom. Gyors, nyílt, tud multitaskingot, hadd ne soroljam tovább."

    Az Android megfelelő ellenfél LESZ majd 1-2 éven belül. Per pillanat maga rendszer a virtualizációs megoldásai miatt nem versenyképes egy natív rendszerrel szemben, a rá készül alkalmazások meg az iPhone-ra 2 évvel ezelőtt készült alkalmazások szinvonalát hozzák jó esetben, de legtöbbször hobby programozók éppen hogy csak működő megoldásai, amik sok mindenre nem alkalmasak. Az már csak apróság, hogy itthon a fizetős minőségibb alkalmazások legálisan nem is beszerezhetők.
  • henrikk001 #113
    Fogom az A4-es lapot, de akkor is szemből nézem, ha nézem. Ha nem nézem, akkor meg minek van megjelenítő eszközöm? A facebookos játékok natív változatai NEM kompatibilisek a facebookon játszhatókkal, lásd Mafia Wars. Vagyis ha vki Maffiázik az ájfónon, akkor az nem ugyanaz az accal csinálja, mint amivel a fészbukon nyomul. iPhone-os csak ájfónossal, nicns keveredés. Ahogy nincs mindenkinek iPhone-ja sem.

    "Nem! Köszönöm, de nem akarok egy ilyen eszközön csatlakozó dzsungelt, főleg, hogy aki ezt megveszi azok elenyésző száma fogja külső eszközre rádugni, nem akarok többet fizetni azért, hogy pár geek elégedett legyen egy funkcióval mait az emberek zöme nem használna." :DDDDD

    Ja szóval az emberek pl a fotókat INKÁBB töltenék át előbb a nagyobb számítógépükre és töltenék fel, h utána az iPadra letölthessék, minthogy egyszerűen rádugnák a kb 10 dolláros csatlakozóra. Értem én. (zárójelben még hozzátenném az Apple saját elképzelését a fotók és az iPad kapcsolatáról: "A tűéles, ragyogó kijelzőnek és az egyedülálló szoftveres képességeinek köszönhetően az iPad egy rendkívüli eszköz a fotóid megtekintéséhez vagy megosztásához.") :DD Megjegyzem, h most épp egy minimum 500 dolláros szerkezetről beszélünk. A csatlakozódzsungel helyett meg ez van: '30-pin dock connector. Hát jah, mennyivel több helyet foglalna helyette egy micro usb. Mellesleg ez annak fényében is vicces, h a mobiltöltők épp most egységesednek, h ne legyen lassan minden készüléktípushoz külön töltő, miközben az Apple azért "környezetvédő", mert a kijelzőjükben nincs higany (közben minden új készülékéhez csinál vmi olyan csatlakozást, amihez egyedi átalakítót kell tőlük venni pénzért). :DD Egy vicc ez az egész, de ami a legnagyobb vicc, az az, amit a multitaskingról mondasz. :DD Még hogy Quake? Legalább egy nyomorult skype-t tudna futtatni, miközben a plazmatévé helyett ezen nézek filmet, csak, h ne maradjak le semmilyen üzenetről! :D Meg az, h jössz a Windows Mobile-al, nekem erre az Android a válaszom. Gyors, nyílt, tud multitaskingot, hadd ne soroljam tovább.

    Áhh, hihetetlen, h néhányan mennyire megeszitek ezt a marketinget...
  • Ulkesh #112
    "Ezt majd magyarázd el a több millió facebookon farmville-t játszó Mac tulajdonosnak, akik fel vannak háborodva. ;)"

    Nincs mit magyarázni, a Zynga gőzerővel készíti a natív iPhone-os változatát a játékainak, nincs szükség flash-ra, ha natívan mennek a népszerű játékok.

    " kamerás mondatodat nem értem, te használat (kommunikáció) közben nem magad felé tartanád ezt a csodamasinát? Egy notebook kamerája hogy képes az egész fejemet mutatni?"

    Fogj egy A4-es lapot és vedd kézbe, miközben a fotelben heversz, majd rájössz, hogy miről beszélek. :)
    Egy notebook nem tablet.

    "Na ne máááár!! :DD Egy k*rva micro USB nem fért volna el a gépen ingyen?"

    Nem! Köszönöm, de nem akarok egy ilyen eszközön csatlakozó dzsungelt, főleg, hogy aki ezt megveszi azok elenyésző száma fogja külső eszközre rádugni, nem akarok többet fizetni azért, hogy pár geek elégedett legyen egy funkcióval mait az emberek zöme nem használna.
    Mindenki aki fanyalog egy multifunkciós, teljesértékű, desktop és notebook számítógépet kiváltó eszközt szeretne használni, mint tablet. Nos ilyen is van, úgy hívják tabletPC. A bökkenő az, hogy a kutya nem veszi, mert igazából nem jó semmire. A notebook-ot nem váltja ki, mert ahhoz drága, a tabletet sem, mert nehéz, kevés az üzemideje és a teljes értékű Windows miatt nem alkalmas kézzel történő irányításra és tabletnek nagyon lassú.

    "Na meg a multitasking... :DD Tulajdonképpen az jó, előremutató, h 2010-ben még a multitasking hiányáról kell beszélni egy 10 colos multimédiás csodagéppel kapcsolatban?"

    Mégis, egy tablet esetén mire is kéne neked multitask? Egy olyan eszköznél, mai folyamatosan működik a nap 24 órájában köszönöm de nem kell a háttérben felejtett Quake, hogy 2-3 óra alatt csontra merítse az eszközt.
    Nem véletlen, hogy ha igazak a pletykák, akkor Windows Mobile is elhagyja a multitask-ot. Egy mobil eszközben több hátránya van, mint előnye.
  • henrikk001 #111
    Egyébként az lenne a legjobb, ha Androidot tennének erre a JooJoo-ra. :-)
  • henrikk001 #110
    "Flash játékot miért játszana mikor ingyenes játékokból is több tízezer van az App Store-ban?"

    Ezt majd magyarázd el a több millió facebookon farmville-t játszó Mac tulajdonosnak, akik fel vannak háborodva. ;)

    A lényeget nem sokkal alattam elmondta vki: ez egy nagy iPod Touch, 1-2 új dologgal (lesz rá iWork, szal majd ezen is lehet újságot írni, meg táblázatokat csinálni (LOL)), meg a szokásos "az alapoktól kezdjük, h évente legyen mit belerakni" hozzáállással megspékelve. A kamerás mondatodat nem értem, te használat (kommunikáció) közben nem magad felé tartanád ezt a csodamasinát? Egy notebook kamerája hogy képes az egész fejemet mutatni? Az iPhone-nak még "tudatlanul" is megvolt a varázsa, kapacitív érintőképernyő, multitáccs, nagy varázslatok, az MMS nekem sem hiányzott. Viszont itt semmi forradalmi nincs, max annyi, h új tartalmakat is lehet vele nézni. Nézelődtem kicsit és ilyet találtam: "És számos lehetőséged van importálni a képeidet: szinkronizálhatod őket egy számítógépről, letöltheted e-mailekből vagy áttöltheted közvetlenül a fényképezőgépedről az új Apple Camera Connection Kit segítségével."
    Na ne máááár!! :DD Egy k*rva micro USB nem fért volna el a gépen ingyen?

    Na meg a multitasking... :DD Tulajdonképpen az jó, előremutató, h 2010-ben még a multitasking hiányáról kell beszélni egy 10 colos multimédiás csodagéppel kapcsolatban?
  • vlahol #109
    Koszonom hogy te is kiemelted hogy pletyka.

    Az erdekesseg az az hogy ugytunik Redmond is rajott, hogy ha az embereket
    rakenyszerited a store-odra akkor megsokszorozhatod a beveteledet.
  • Ulkesh #108
    Ez csak pletyka, nem tartom valószínűnek, hogy igaz lesz.

    Persze elképzelhető, hogy ismét működnek a másológépek Redmond-ban és mivel önálló gondolatuk ritkán van, így lemásolják betűről-betűre azt, ami a konkurensnél működik.
    A bökkenő az, hogy náluk ez nem fog működni.
  • vlahol #107
    http://www.engadget.com/2010/02/06/rumored-windows-phone-7-details-surface-ahead-of-mwc-launch-zun/?icid=engadget-iphone-url

    szerintem az egyik legerdekesebb pletyka az uj windows mobil os-rol.
    Nincs benne multitasking, es a flash-t sem tamogatja. De elerheto rajta az
    xbox-os store

    A helyett hogy a windows ellen labast akarna allitani az apple-nek azzal hogy tamogatja
    azt amit az apple nem, o(windows) is a sajat store-jat fogja nyomni. (vegulis teljesen erthetodo
    hiszen abban van a penz).

    Ha mindenki ezt fogja csinalni akkor megint csak az apple kerul elonybe.
  • Ulkesh #106
    "De az amit az apple csinál az szopatás hogy azt használd amiből nekik lessz pénze."

    Azért ezt egy cégnek felróni elég nagy butaság :D

    "És ha már jogkövetésnél tartunk megrörni egy terméket ugyanolyan bűn mint lopni. Kicsit olvasd el mik vonatkoznak ide."

    Ez is téves, mivel az európai jogrend szerint megkerülheted az adott rendszer védelmét, ha ezzel nem okozol anyagi hátrányt a rendszer tulajdonosának, nem lépsz be más rendszerekbe és nem fejted vissza a gyártó kódját. Ha a jailbreak-et csak külsős fejlesztések telepítésére használod és nem warezre, akkor nem kifogásolható jogilag (elvileg az USA-ban sem, de ott még folynak egyezkedések az Apple és a törvényhozás között). Nem véletlen, hogy errefele nem nagyon pattog az Apple sem a hackintos, sem a jailbreak ellen. A maximális retorzió az, ha jailbreak-et készüléket viszel a szervizbe, akkor elutasítják a garanciát, ezt házon belül megtehetik.

    "Idekinn ha megtöröd semmivel sem vagy jobb egy tolvajnál."

    Ez nem igaz, főleg, hogy nem loptál semmit, nem fejtettél vissza semmit és anyagi kár sem keletkezett.

    "Egy illegálisan megváltoztatott iphone már jó de az alap nem?"

    Jailbreak-el az alap tudás bővíthető ez tudod azt jelenti, hogy hiába jó az alap tudás, ha te többet akarsz (pl. multitasking), akkor azt jailbreak-el könnyedén eléred. Senkinek nem okoztál vele kárt, de te saját elképzelésed szerint tudod használni a készülékedet.

    "És hiába idealizálod a törést jogilag ugyanúgy törvényt szegsz."

    Tévedés, a felhasználói szerződést szegem meg, ami jelen pillanatban nem felel meg sem a magyar, sem az európai normativáknak. A törvényeket hála a jó égnek egyelőre nem multinacionális cégek hozzák.

  • sathinel #105
    ) UK-ban vagyok és itt mégúgy sem divat lopni mint otthon. Ha gépet veszel oprendszerrel kell venned, stb. Nem kell kioktatni. De az amit az apple csinál az szopatás hogy azt használd amiből nekik lessz pénze. És ha már jogkövetésnél tartunk megrörni egy terméket ugyanolyan bűn mint lopni. Kicsit olvasd el mik vonatkoznak ide.

    "The permanent inability to use an iPhone due to installing unlocking software is not covered under the iPhone’s warranty"

    Idekinn ha megtöröd semmivel sem vagy jobb egy tolvajnál. Mert ugyanúgy azért csinál ilyet az ember mert a rá található alkalmazások nem megfelelőek. Akkor most hogy is van ez? Egy illegálisan megváltoztatott iphone már jó de az alap nem? Az szintén az én igazamat erősíti. És hiába idealizálod a törést jogilag ugyanúgy törvényt szegsz. Majd ha mutatsz hivatalos apple nyilatkozatot hogy szerintük mindez megengedett akkor elfogadom hogy nem vagy ugyanazon a szinten mint egy tolvaj.