Berta Sándor

Multifunkciós e-olvasókat szeretnének az emberek

Út közben elolvasni egy elektronikus könyvet, közben átfutni a friss híreket és elküldeni néhány e-mailt. Erre vágynak az átlagos felhasználók.

A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi felmérése szerint az emberek többségének egyre vonzóbbak az e-olvasókészülékek és a tábla PC-k, mivel szeretnének igazi multifunkciós eszközöket használni. Az alanyok 28 százaléka tervezi, hogy a következő év végéig vásárol egy e-olvasót vagy egy tábla PC-t, míg a következő három évben a megkérdezettek 49 százaléka tervezi egy ilyen készülék megvételét. Amennyiben ezek az előrejelzések beigazolódnak, úgy az iPad, a Kindle, a Blackberry vagy éppen az iPhone rövid időn belül igazi tömegtermékekké válhatnak.


Nem véletlenül optimisták a kiadók és remélik, hogy sikerül egy új, nyereséges online ágazatot beindítaniuk, ahol előre optimalizált tartalmak jelenhetnek meg. "Felmérésünk világosan megmutatta, hogy az elektronikus olvasókészülékek és a tábla-PC-k nem csak a technikai őrültek számára készült eszközök, hanem ennek az évtizednek az MP3-lejátszóivá válhatnak. Az e-olvasók elterjedésével komoly esélyhez juthatnak a kiadók is, amelyek ha ügyesen bővítik ki az online szolgáltatásaikat, új lendületet kaphatnak" - hangsúlyozta Joachim Stephan médiaszakértő, a BCG ügyvezetője.


A válaszokból az is kiderült, hogy a felhasználók zöme olyan multifunkciós termékeket akar vásárolni, amelyek egyaránt használhatók e-könyvek olvasására, böngészésre, e-mailezésre, valamint fotók és videók megtekintésére. Az egyetlen dologra használható készülékeket legfeljebb az emberek 19 százaléka venné meg. Megoszlanak a vélemények abban a tekintetben is, hogy mennyi pénzt célszerű áldozni egy multifunkciós és mennyit egy egyetlen célra használható eszközre. Előbbire az amerikaiak alig 200 dollárt adnának ki, ami messze alatta van az iPad 499 dolláros indulóárának. A németeknél ez az összeg majdnem azonos, maximum 171 euró, az osztrákoknál viszont már eléri a 200-at.

Az emberek emellett egyértelműen elutasították azt a lehetőséget, hogy egyetlen digitális boltból kelljen beszerezniük a tartalmakat. Ehelyett inkább azt szeretnék, ha több helyről válogathatnának. Az amerikaiak az online magazinok egyetlen számáért hajlandóak lennének 1-3, míg a finnek akár 5 eurót is kifizetni. Az osztrákok egy napilap havi online előfizetésére minimum 5, maximum 9 eurót áldoznának. A sógorok az e-könyvekre 5-10 eurót költenének. A felmérést 12 717 személy bevonásával készítettek el az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Németországban, Kínában, Finnországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Indiában, Olaszországban, Japánban, Norvégiában, Ausztriában, Dél-Koreában és Spanyolországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #36
    Hm akkor most az apple vagy az emberek hazudnak vagy a felmérés hogy mire van szüksége az embereknek?

    Eddig azt halottam hogy az Ipad azért király mert kielégíti a legtöbb ember igényeit, és engem és másokat leugattak hogy nem kell rá csatlakozó mert csak a kockák és pár idióta akar szabadon bárhol adatot cserélni. Erre most azt mondják hogy az emberek többsége.

    Akkor eddig hazudott valaki és mégsem én vagyok hülye?
  • valaé valaé ná #35
    Lehet, hogy a négy szin miatt nem az igazi az élsimitás (engem a Vizplex-en nem zavar). A 16 szinű újabb képernyőknél ez nem probléma. Ha egy két nagy cég még beszáll az e-paper bizniszbe, drámaian javulni fog a minőség.
    Mert most mi van ? 6 éve szinte ugyanazt a képernyőt nyomják aranyáron bele minden olvasóba, kicsi a pédányszám, csak a hardcore könyvmoly geekek szórakozása. De csak egy Asus vagy Samsung szintű cég kell és némi hype, mindenki rohan a boltokba. De ennek még nem jött el az ideje. Most az ipad-et próbálják lenyomni a torkunkon.
  • Tetsuo #34
    Most hogy jon ez ide? Ki beszel padekrol?
    E-olvasonal az e-ink alap.
    Pl. emiatt (is) esik ki az Apple legujabb termeke. ;)
  • Tetsuo #33
    Nekem a Sony e-olvasojaban nem tetszik a felbontas.
    A betuk szele kulonbozik a nyomtatott konyeveketol. Gondoltam majd megbekelek vele, de ahogy egyre tobbet hasznalom, egyre inkabb zavar.
  • shaba23 #32
    ki lehet valahol próbálni?
  • Szefmester #31
    akkor sajnos te már az átlag feletti olvasó vagy...
    amúgy nekem sem kellene egy ilyen mindent tudó hulladék.. ha olvasni akarok akkor e-reader, ha meg netezni meg zenéthallgatni, és emailezni akkor meg sanszos hogy az ember akinek erre van igénye már mobilnettel tolja a telefonján, ami meg mindezekre jó csak éppen olvasni nem lehet rajta könyveket..
    nálam az extra az a színes megjelenés és ahogy írták egy külső ledes megvilágítás legyen..
  • JTBM #30
    Szerintem az igény a következő egy pad-hez:

    - Színes, jól olvasható képernyő
    - A képernyő mérete legyen könnyen állíható, mondjuk A5-A3-ig
    - Legyen rajta egykezes beviteli eszköz, pl. érintőképernyő + egykezes popup billentyűzet. (Nem tudom, hogy nézne ki...)
    - Legyen hozzá beszédfelismerő is. (De kell billentyűzet, mert nem mindent akarunk, hogy halljanak.
    - Érintőképernyő egér helyett.
    - Net kapcsolat mindenhol
    - Nagy háttértár
    - Gyors legyen (netezés, nem játékhoz képest)
    - Tudjon lejátszani filmeket is

    Kb. így nézne ki az igény lista. Meg is fog valósulni előbb-utóbb...
  • navahok #29
    Szerinted itthon ki költ annyit könyvekre? Én évente max. 5-6 könyvet szoktam venni.
  • valaé valaé ná #28
    Dede.
    Sőt,
    PDF, TXT, RTF, EPUB, LIT, PPT, WOLF, DOC, CHM, FB2, HTML, DJVU, MP3, TIFF, JPG, GIF, BMP, PNG, RAR, ZIP, MOBI/PRC.
    Linuxos a cucc, futtatni is lehet rajta programokat (ez az .FB2 kiterjesztés), de nem sok értelme van a sebesség és a beviteli nehézségek miatt. Egy planetárium programot azért sikerült rátennem, működik.
  • shaba23 #27
    Kár, hogy se .doc, se .rtf :)
    Árát bizonyos szempontból magasról le, úgy ~80.000Ft-ig, ami jelen körülmények között 30db könyv ára, és akkor csak regényekről van szó, ami kb fél év.... Vissza hozza az az árát.