Hunter

Megérkezett az űrállomásra a digitális Szojuz

Vasárnapra virradóan összekapcsolódott az Nemzetközi Űrállomással (ISS) az orosz Szojuz űrhajó egy modernizált változata, fedélzetén két orosz űrhajóssal és egy veterán űrsikló-parancsnokkal.

A Szojuzok történetének első automatikus dokkolását hajtotta végre a korszerűsített TMA-01M jelű űrjármű parancsnokával, az űrállomáson már nagy tapasztalattal rendelkező Alekszander Kalerivel, újonc repülésmérnökével, Oleg Szkripocskával és az amerikai Scott Kelly-vel. Az űrjármű a Zvezda parancsnoki modul tetején elhelyezkedő Pojszk zsilipet vette célba, amit vasárnap hajnali 2 óra 1 perckor értek el. Az átszállásra a megfelelő dokkolási és ellenőrzési procedúrák lefojtatása után 5 óra 9 perckor kerülhetett sor. Az érkezőket a jelenlegi legénység, a 25. expedíció parancsnoka Douglas Wheelock, illetve Shannon Walker és Fjodor Jurcsikin űrhajósok fogadták.

A továbbfejlesztett repülőelektronikával, új repülésvezérlő számítógéppel és frissített szoftverrel ellátott TMA-01M megfelelően, jelentősebb problémák nélkül működött. Az orosz híradások szerint csupán a kilövés előtt akadtak kisebb problémák, arról azonban nem szóltak a források, hogy ezek az új vagy a régi elemeknél adódtak.

"A Szojuz TMA-01M egy digitális űrhajó, digitális jármű. Ahogy azt ma láthattuk is, kiválóan működik, repülése 100 százalékban automatikus volt" - nyilatkozott Vitalij Lopota, az űrhajót építő RSC Energija elnöke. "A Progressz legutóbbi hét repülése is ennek a rendszernek az alkalmazásával zajlott. Mérnökeink folyamatosan figyelemmel kísérték a rendszer működését, különös tekintettel a szoftver működésére. Kisebb problémák mindig akadnak, ezért időnként korrekciókat kellett eszközölni, azonban úgy vélem hatalmas lépést tettünk előre az analóg járműtől a digitálisig. A felújított jármű alkalmazásával egy jövőbeli, új jármű számára készítünk elő egy platformot."

"Igen jelentősek a fejlesztések" - nyilatkozott egy korábbi NASA interjúban Kelly az új Szojuzról. "Korszerűsítették az űrhajósok képernyőit, amivel a járművet kontrolláljuk, így a repülés könnyebbé vált, kevésbé hagyatkozik az emberi beavatkozásra. A legfőbb és legfontosabb változás azonban az új repülésirányító számítógép. Szoftverét a Progressz teherúrhajókkal tesztelték, azonban a Progressz nem úgy tér vissza a légkörbe, mint a Szojuz, ezért a márciusi visszautunk lesz az első alkalom, hogy az új számítógép és a belépő szoftver visszatérés közben is bemutatkozzon."

Bill Gerstenmaier, a NASA űrműveleti vezetője elismerését fejezte ki orosz kollégáinak a modernizált jármű sikeres kilövéséért, az állomás megközelítéséért és a dokkolásért. "Szeretnék gratulálni a teljes műszaki csapatnak a mai csodálatos dokkolásért, különösen, hogy ez egy új digitális Szojuzzal, egy új fedélzeti rendszerrel zajlott" - üdvözölte az orosz felet Gerstenmeier. "Nem hétköznapi feladat egy ilyen sima repülés kivitelezése, ami bizonyítja milyen kemény munkát végeztek a technikusok és a specialisták, hogy biztosítsák a szoftver megfelelő működését. Ezzel kívülről nézve nagyon egyszerűvé tettek egy nagyon nehéz feladatot."


November végéig a jelenlegi hatfős legénység teljesít szolgálatot az űrállomáson, ekkor tér vissza Wheelock, Walker és Jurcsikin a Földre. December közepén újra hat főt számlálhat majd az ISS, érkezik ugyanis Dimitrij Kondratyev, Catherine Coleman és Paolo Nespoli, majd februárban az Endeavour űrsikló utolsó repülésével teljesen benépesül a keringő laboratórium, ekkor érkezik Scott Kelly ikertestvére, Mark, aki az Endeavour parancsnokaként lép majd az ISS fedélzetére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #88
    blbablabla.

    Egy apró kieg. A te logikáddal akkor Vietnámban az amerikaiak győzek. Annak ellenére, hogy kimentek azóta sem lett tömbb komcsi ország ottan. Semmit sem értek el a vörösök dél megszerzésén kívűl. A nagy büdös semmihez volt ugródeszka, és iszonyatosan sokba fájt a SZU-nak is a háború anyagilag.
  • NEXUS6 #87
    Angyalom, te annyira setét vagy, hogy a NATO-ban terólad vették a mintát az álcázószínhez a 98M téli északsarki gyakorlóhoz!
  • NEXUS6 #86
    Gonosz vagy, miért mondtad meg neki!?

    Most kivel fogok dumcsizni!?
  • NEXUS6 #85
    A cigókra gondolsz?
    Hát azzal rendesen bexoptak, de csak xopjanak velük!

    Ha lottó 5-öm lenne én még ki is fizetném mindegyiknek a repülőutat, oda, vagy Kanadába. Mert megérdemlik!
  • Molnibalage #84
    Ugye arról volt szó folyamatosan, hogy a nyugat lenyomja őket mint a bélyeget, Reagen ezt marha komolyan gondolta. Aztán csak leült az oroszokkal tárgyalni, és nem építette meg az SDI-t.

    Öööö, az oroszok '80-as évektől kezdve hirtelen minden fegyverzetcsökkentésbe belementek, mert odafent leesett, hogy zsé az beza nincs...

    Vagy is az történt politikailag, amit az oroszok akartak, még ha úgy tűnt, hogy az amcsik diktálnak. Más kérdés, hogy a tárgyalásokat nem tudták úgy alakítani, hogy az nekik jó legyen.

    Aha. Ezek szerint Krjucskov és társai csak viccből puccsolták meg Gorbacsovot, mert úgy történt ahogy akarták. Bejött nekik a demokratizálódás, a KSGT és VSZ és a SZU széthullása is. (Bár a legutolsó időrendileg később volt.)

    Komolyan mondom, hogy már elmeorvosi eset amit előadsz.


    Ha a hidegháború tényleg háború volt és azt a nyugat megnyerte, akkor hol vannak a háborút lezáró okmányok?

    Körülbelül egy 9-10 éves gyerek kérdez ilyeneket. A hülyét nem kell adni, ha meg ennyire buta vagy, akkor minek tépem a számat?

    Csak úgy, hogy a VSZ-nek az egységében volt az ereje, Amikor felbomlott attól kezdve, még az oroszok is hátrányban voltak a tök lazán szerveződő NATO-val szemben.

    Aha persze. Szökőévenként volt nagy egységes összhaderőnemi VSZ gyakorlat. Nagy flottagyakorlat milyen sűrűn is volt? Nem túl gyakran. Mi van a másik oldalon? Mai napig két éventként pl RIMPAC igen sok vedéggel. Évenként több Red Flag - tülekedik oda minden komoly légierő stb. Keleti oldalon nem volt nagyjából semmi ilyen nemhogy olyan szinten...
  • Kara kán #83
    "A többieken meg csak röhögött az EU."

    na, ja, de amikor a fagyi visszanyalt, akkor Sárközynek is lekajlott a bajsza...
  • Kara kán #82
    Egyébként csak ürügy vótál, kukacos. Hordozó. :-D
  • Kara kán #81
    Néha az a benyomásom, hogy te a DiLi bedolgozója vagy.
  • NEXUS6 #80
    Igen a kínaiak is privatizálnak, de pl a világ legértékesebb bankja az bizony kínai és állami, meg ilyenek. Amúgy marhára nincsenek a tulajdonviszonyok letisztázva, elég sok minden zavaros a külső szemlélő számára, de valahogy még is működik a dolog. A gyeplő sincs teljesen a lovak közé dobva, mert pl. bizony még az utóbbi években is volt olyan, hogy 1-2 sikkasztásos, meg hűtlen kezeléses ügynek a vége akasztás lett. Nálunk max ejnyebejnyét kapott volna az emberke.
    Messze nem úgy működik a dolog, mint nálunk, hogy a privatizáció után a magyar cégek még mindig az államra várnak, hogy jó kis megrendelésekből gazdagodjanak.

    Amúgy persze 4-5X erősebb a gazdaságunk, hiszen a rengeteg banki, meg mobil, meg akármilyen szolgáltatás nyomja felfelé. Ipari, meg mezőgazdasági termelés meg töredéke a rendszerváltás előttinek.
    Ami csak azért gáz, mert a jelenlegi gazdasági trendek szerint is azért csak a reálgazdaságból lehet egy országot fenntartani, legalább is Kína/D-Korea így csinálja. Amcsi, ahol a világ legerősebb szolgáltatásának köszönhetően a legerősebb gazdaság van (papíron) ott meg csak növelik az államháztartás hiányt. Ezen azért el lehet gondolkozni.

    "A SZU valóban soha nem látott biztonságot élvezhetett a hidegháború alatt, de ezt elsősorban az atomnak köszönheti, és nem a zseniális katonapolitikájának. Bár nem biztos, hogy én biztonságról beszélnék egy olyan világban, ahol egyik napról a másikra molekulákra robbanthat egy rossz döntés. Az emberek nem is így élték meg.

    De hogy megnyerték volna... a SZU felbomlott, Oroszország gyenge, befolyása még a volt utódállamokban is hanyatlik. Mi lett volna, ha elveszítik? :)"

    Ugye arról volt szó folyamatosan, hogy a nyugat lenyomja őket mint a bélyeget, Reagen ezt marha komolyan gondolta. Aztán csak leült az oroszokkal tárgyalni, és nem építette meg az SDI-t. Vagy is az történt politikailag, amit az oroszok akartak, még ha úgy tűnt, hogy az amcsik diktálnak. Más kérdés, hogy a tárgyalásokat nem tudták úgy alakítani, hogy az nekik jó legyen.

    Ijesztgethették volna a nyugatot, hogy hát ők nem is tudják, de itt ez a sok rakétatudós, meg katona, hát mi legyen velük? Valamennyire ijesztgették is, de nem amennyire lehetett.
    50 éven keresztül a nyugat azt lebegtette a munkásosztály előtt, hogy milyen hülyék, mert a munkásosztály igazi paradicsoma az nyugaton van. Ezt a kvázi ígéretet sem váltatta be a keleti blokk.
    Ha a hidegháború tényleg háború volt és azt a nyugat megnyerte, akkor hol vannak a háborút lezáró okmányok?
    Ha ők győztek, és a vesztes vezetés felszívódott, akkor miért fizettetik ki velünk azt a pénzt, amit az előző rendszerben hitelként vettek fel és jó részét fegyverre, áttételesen a fegyverkezésre költötték?

    "Meg azt se látom továbbra sem, hogy a VSZ vélt katonai erejét hogyan lehetett volna az előnyünkre fordítani a rendszerváltásnál. A kínaiak sem a fegyvereikkel hadonászva lettek erősek, hanem hogy hagyták és máig is hagyják cefetül kihasználni magukat. Úgy lefeküdtek a Nyugatnak, hogy hozzájuk képest mi nyakig begombolt apácák vagyunk."
    Csak úgy, hogy a VSZ-nek az egységében volt az ereje, Amikor felbomlott attól kezdve, még az oroszok is hátrányban voltak a tök lazán szerveződő NATO-val szemben. Ugyanis a biztonság, a politika mindig tartalmaz katonai elemet.
    Kínának ha nem lenne hadserege, már szétszedték volna. Az EU meg nyugodtan húzkodhatja bárki bajuszát, mert ott van mögötte az USA.
    Az oszd meg és uralkodj elv miatt, aztán már egyetlen volt VSZ ország sem volt olyan tárgyalási pozícióban mint előtte. Gyíkak voltunk és egymás ellen is fordítottak bennünket, versenyeztettek. Hiába voltunka a térségben a legjobbak, de nekünk is másfél évtizedet kellett várni az EU csatlakozásra. Ez föl is őrölte a gazdaságunkat és az előnyünket. A többieken meg csak röhögött az EU.
    Letettük az ászokat az asztalra, de a másik fél kimagyarázta magát, hogy mit miért nem fizet és még mi tartozunk neki!
  • Molnibalage #79
    A komment végén már a röhögőgörcs fogott el. 1991 táján a jenki gazadás köszöni szépen, egész jól megvolt egy potens haderővel. Pár évvel később s SZU forrásai Hollandival (!) voltak összemérhetőek. Ez a győzelem? Sem katonai, sem politikai, sem semmilyen eredményt nem tudott - hála istennek - megvalósítani a SZU vezetése. Az SZU szétesett, régi haverjait elvesztette, a KGST országot lerablása sem mehetett tovább stb.

    Fegyveres ereje, rendvédelmi szervei, de az ország is kis híján atomjaira esett szét, korrupció és bűnözés az egekben volt egy ideig. Ha nem lett volna atomfegyvere az országból lehet, hogy úgy szereztek volna mások területet, mint ahogy szerencsétlen lengyeleket darabolták fel anno... Ez a győzelem?

    Jesszusom, el sem tudom mi lett volna, ha szerinted bukják a Hidegháborút...