• NEXUS6
    #80
    Igen a kínaiak is privatizálnak, de pl a világ legértékesebb bankja az bizony kínai és állami, meg ilyenek. Amúgy marhára nincsenek a tulajdonviszonyok letisztázva, elég sok minden zavaros a külső szemlélő számára, de valahogy még is működik a dolog. A gyeplő sincs teljesen a lovak közé dobva, mert pl. bizony még az utóbbi években is volt olyan, hogy 1-2 sikkasztásos, meg hűtlen kezeléses ügynek a vége akasztás lett. Nálunk max ejnyebejnyét kapott volna az emberke.
    Messze nem úgy működik a dolog, mint nálunk, hogy a privatizáció után a magyar cégek még mindig az államra várnak, hogy jó kis megrendelésekből gazdagodjanak.

    Amúgy persze 4-5X erősebb a gazdaságunk, hiszen a rengeteg banki, meg mobil, meg akármilyen szolgáltatás nyomja felfelé. Ipari, meg mezőgazdasági termelés meg töredéke a rendszerváltás előttinek.
    Ami csak azért gáz, mert a jelenlegi gazdasági trendek szerint is azért csak a reálgazdaságból lehet egy országot fenntartani, legalább is Kína/D-Korea így csinálja. Amcsi, ahol a világ legerősebb szolgáltatásának köszönhetően a legerősebb gazdaság van (papíron) ott meg csak növelik az államháztartás hiányt. Ezen azért el lehet gondolkozni.

    "A SZU valóban soha nem látott biztonságot élvezhetett a hidegháború alatt, de ezt elsősorban az atomnak köszönheti, és nem a zseniális katonapolitikájának. Bár nem biztos, hogy én biztonságról beszélnék egy olyan világban, ahol egyik napról a másikra molekulákra robbanthat egy rossz döntés. Az emberek nem is így élték meg.

    De hogy megnyerték volna... a SZU felbomlott, Oroszország gyenge, befolyása még a volt utódállamokban is hanyatlik. Mi lett volna, ha elveszítik? :)"

    Ugye arról volt szó folyamatosan, hogy a nyugat lenyomja őket mint a bélyeget, Reagen ezt marha komolyan gondolta. Aztán csak leült az oroszokkal tárgyalni, és nem építette meg az SDI-t. Vagy is az történt politikailag, amit az oroszok akartak, még ha úgy tűnt, hogy az amcsik diktálnak. Más kérdés, hogy a tárgyalásokat nem tudták úgy alakítani, hogy az nekik jó legyen.

    Ijesztgethették volna a nyugatot, hogy hát ők nem is tudják, de itt ez a sok rakétatudós, meg katona, hát mi legyen velük? Valamennyire ijesztgették is, de nem amennyire lehetett.
    50 éven keresztül a nyugat azt lebegtette a munkásosztály előtt, hogy milyen hülyék, mert a munkásosztály igazi paradicsoma az nyugaton van. Ezt a kvázi ígéretet sem váltatta be a keleti blokk.
    Ha a hidegháború tényleg háború volt és azt a nyugat megnyerte, akkor hol vannak a háborút lezáró okmányok?
    Ha ők győztek, és a vesztes vezetés felszívódott, akkor miért fizettetik ki velünk azt a pénzt, amit az előző rendszerben hitelként vettek fel és jó részét fegyverre, áttételesen a fegyverkezésre költötték?

    "Meg azt se látom továbbra sem, hogy a VSZ vélt katonai erejét hogyan lehetett volna az előnyünkre fordítani a rendszerváltásnál. A kínaiak sem a fegyvereikkel hadonászva lettek erősek, hanem hogy hagyták és máig is hagyják cefetül kihasználni magukat. Úgy lefeküdtek a Nyugatnak, hogy hozzájuk képest mi nyakig begombolt apácák vagyunk."
    Csak úgy, hogy a VSZ-nek az egységében volt az ereje, Amikor felbomlott attól kezdve, még az oroszok is hátrányban voltak a tök lazán szerveződő NATO-val szemben. Ugyanis a biztonság, a politika mindig tartalmaz katonai elemet.
    Kínának ha nem lenne hadserege, már szétszedték volna. Az EU meg nyugodtan húzkodhatja bárki bajuszát, mert ott van mögötte az USA.
    Az oszd meg és uralkodj elv miatt, aztán már egyetlen volt VSZ ország sem volt olyan tárgyalási pozícióban mint előtte. Gyíkak voltunk és egymás ellen is fordítottak bennünket, versenyeztettek. Hiába voltunka a térségben a legjobbak, de nekünk is másfél évtizedet kellett várni az EU csatlakozásra. Ez föl is őrölte a gazdaságunkat és az előnyünket. A többieken meg csak röhögött az EU.
    Letettük az ászokat az asztalra, de a másik fél kimagyarázta magát, hogy mit miért nem fizet és még mi tartozunk neki!