Alex

Két új PowerShot modellt mutatott be a Canon

A japán gyártó a G termékcsalád legújabb tagját, a G12-t és a 35-szörös optikai zoommal rendelkező SX30 IS fényképezőgépet jelentette be.

A PowerShot G12 esetében a Canon tervezői megtartották az előd modellekre jellemző klasszikus kezelési és vezérlési sémát, miközben a fényképezőgép számos új szolgáltatást - HS-rendszer, 720p HD videofelvételi lehetőség, valamint a hibrid képstabilizátor - kapott. A gép 10 megapixeles CCD érzékelőből és a DIGIC 4 processzor kombinációjából álló Canon HS rendszert tartalmaz. Ez utóbbival a gyártó közleménye szerint magas ISO érzékenységi értékek mellett is kiváló minőségű felvételek készíthetők. Az új elülső tárcsa könnyebb kezelhetőséget és gyors manuális beállítási lehetőségeket biztosít a felhasználók számára.

A PowerShot G12 nagylátószögű objektíve (28 mm) 5x-ös optikai zoomot biztosít. Az objektív ugyanazokkal az eljárásokkal és minőségi szabványok szerint készült, mint a Canon EF objektívek. Ha a fényképezőgép nincs használatban, az objektív teljesen visszahúzható. Hátsó LCD kijelzője 7 cm (2,8") képátlójú, kihajtható és elforgatható. A masina a fényképész látásához igazítható, állítható dioptriájú optikai keresővel is rendelkezik. A lejátszási módban elérhető új RGB hisztogrammal a felhasználók a felvétel elkészítése után azonnal, részletesen ellenőrizhetik a képek expozícióját.


Az ISO-érzékenység 1/3 fokozatonként külön ISO-tárcsával állítható. Ez lehetővé teszi az automatikus beállítást, így a felhasználók előre rögzíthetik, valamint előre megadhatják, hogy a fényképezőgép mi alapján válassza ki a felvételkészítéskor használni kívánt maximális ISO érzékenységet. Az ISO-érték akár 12800 érzékenységig növelhető, a gyorsan mozgó témák 4,2 kép/másodperc sebességgel rögzíthetők.

A haladó amatőrök és a profik RAW formátumban is készíthetnek képeket, a készülékhez tartozó Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel pedig a rögzítésük után is szerkeszthetik azokat. A pontosan vízszintes felvételek készítésének érdekében a PowerShot G12 egy új, elektronikus szintbeállítási funkcióval is rendelkezik. A 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 és 4:5 oldalarányú képek rögzítését biztosító funkció lehetővé teszi, hogy a fényképész a kompozícióhoz legjobban illő oldalarány kiválasztásával, a témának megfelelő felvételeket készítsen.


A készülék a G sorozat első modellje, amellyel 720p HD 24 kép/másodperc sebességgel, sztereó hanggal ellátott videó is rögzíthető. A Videó módban elérhető miniatűr effektussal a felhasználók alacsonyabb képkocka/másodperc beállítású videót is rögzíthetnek. A HDMI csatlakozónak köszönhetően a videók és állóképek megtekintése egyszerű, és egy kompatibilis HDTV és egy távirányító használatával közvetlenül beállítható. A vakupapucsra a Canon EX Speedlite vakucsalád tagjai szerelhetők fel. A vezeték nélküli tartalomátvitelt a beépített Eye-Fi connected functions támogatja, mely lehetővé teszi a távoli feltöltést képmegosztó webhelyekre.

A másik ma bemutatott termék a PowerShot SX30 IS. A 24-840 mm kisfilmes tartománynak megfelelő, 35x-ös optikai zoomos objektív óriási gyújtótávolságának köszönhetően a fényképezőgéppel nagy-látószögű képek és extrém teleobjektíves fotók is készíthetők. Érzékelője 14,1 megapixeles. A 6,8 cm (2,7") képátlójú 230 000 képpontos kihajtható LCD kijelző és a vakupapucs segítségével a felhasználók a legkülönbözőbb szögekből készítenek felvételeket, valamint HD-videókat is rögzíthetnek. A számos kreatív és automata fényképezési módú fényképezőgép összes funkciója manuálisan is vezérelhető.


Az ilyen nagyzoom tartományú objektívek nagy kihívást jelentenek a fényképészek számára abban az esetben, ha rossz fényviszonyok mellett vagy állvány használata nélkül a teleobjektív-tartományban szeretnének felvételeket készíteni. Ezért a PowerShot SX30 IS modellt a leghatékonyabb optikai képstabilizátorral (IS) látták el, amely 4,5 fokozatban képes kompenzálni a beremegést. Az eltolható rendszer minimalizálja az elmosódást, amikor a felhasználó nagy zoomot használ, vagy ha nem lehet gyors záridőt alkalmazni. A gépben az optikai képstabilizátorhoz hasonlóan az állóképek és videók készítése közben is működő ultrahangos (USM) és lengőtekercses (VCM) motorok biztosítják a gyors, pontos és csendes zoomolást és fókuszálást.

Az új zoomtámogató funkció segítségével a felhasználók nagy zoom használata közben is nyomon követhetik a távoli vagy mozgó témákat. Az erre szolgáló gomb lenyomásakor a zoomtámogató funkció visszahúzza az objektívet a három előre beállított kis zoom-beállítás egyikére, így a felhasználó többet lát a jelenetből, és a kívánt témát is könnyebben megtalálhatja. Mindeközben az eredetileg használni kívánt nagy zoommal látható képtartományt egy téglalap jelöli. Miután a felhasználó megtalálta a keresett témát és ráillesztette a téglalapot, felengedheti a gombot. Ezután az objektív gyorsan visszaáll az eredeti zoombeállításra, és folytathatja a felvételkészítést.


A fényképezőgéppel a teljes optikai zoomtartomány kihasználásával sztereo hanggal ellátott, 1280 × 720p HD videó is rögzíthető. A fókusz és az expozíció a videofelvételek készítése közben választhatóan zárolható vagy állítható, a speciális Dinamikus képstabilizátor mód pedig csökkenti a filmezés közbeni mozgás okozta remegés hatását. Az integrált Smart Auto technológia mozgókép rögzítés közben 21 különböző jelenettípust ismer fel. Annak érdekében, hogy optimális legyen az expozíció, prioritást kapjanak az arcok, és szebben jelenjenek meg a világos színek, automatikusan kiértékeli és kiválasztja a beállításokat. A fényképezőgépet a HDMI-mini porton keresztül HDTV-képernyőhöz csatlakoztatva megtekinthetők a felvételek.

Támogatja a nagykapacitású SDHC és SDXC memóriakártyák használatát. Ebben is van vezeték nélküli kapcsolat, melynek felhasználói felületén egy külön Eye-Fi részt alakítottak ki, mely letiltja az automatikus kikapcsolási funkciót, miközben az Eye-Fi kártya adatokat továbbít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #9
    Hát, így ránézésre mindkettőnek csapnivaló az ergonómiája.
  • Spészgószt #8
    na igen a ccd és a 14 megapixel engem is zavar
    Raw sincs
    kezdeti lelkesedés hamar a mélységbe zuhant
  • aaaaa #7
    Nem a tömörítéstől függ, hogy jó lesz-e a kép vagy nem. A nagyobb tömörítés miatt nem lesz olyan mértékűen észrevehetően rosszabb a kép, mint azt sokan hiszik. Főleg nem a JPG tömörítés hibáit lehet látni ezeknek a gépeknek a képein.
  • aaaaa #6
    80-as ISO-n olyan "mosott" a lány haja, mint egy normálisabb tükörreflexesen ISO 1600-on. Milyen jó lehet ISO 1600-on. :) Mindezt egy 1/2,3" CCD vel... 14 megapixeles kompaktoknak egynek sincs normális képe.
  • galocza #5
    én egyet tudok:
    http://www.usa.canon.com/app/images/cameras/powershot/PS_SX30/sampleimg/sampleimg_sample1.JPG
  • Spészgószt #4
    Ha valaki talál tesztképeket linkelje már legyen olyan kedves!
  • galocza #3
    jah, először én is úgy gondoltam. de persze azt gondoltam az sx20 esetében is...
    igazábó 2 fájdalmam van:
    1. a super fine tömörítési fokot megint elfeledték canonék,
    2. lítium-akkus. megnéztem, az adatlap szerint 3-400 fotót bír ezzel. az sx10 4 ceruzaakkuval 4-5000-et(!), de még a sok éves canon kiskompaktok is bírtak 6-700-at 2 ceruzával. és így nem hat meg a remek látószög, a brutál zoom - párszáz képből nem lesz timelapse filmecske.
    kár. szerettem volna szeretni, bíztató tesztek esetén és ha bírná a strapát, biztos vétel lett volna.
  • Spészgószt #2
    VÉGRE !
    SX30IS
    Már csak az ára érdekelne, nameg a tesztképek!!!
  • Mister #1
    35x optikai zoom az már nem gyenge.
    nade majd a tesztfotók megmondják a frankót.