Kruza Richárd

Megjelentek a Canon 2010-es termékei

Megtörtént a Canon 2010-es termékeinek hivatalos magyarországi bejelentése. Megjelent egy sor kompakt fényképezőgép, valamint az EOS 550D.

EOS 550D

Természetesen az EOS sorozat legújabb tagja, az EOS 550D volt számunkra a legérdekesebb annak ellenére, hogy a korábbi típusokhoz képest a változtatások jellege szinte prognosztizálható volt. Másképpen fogalmazva, nem hatott az újdonság erejével az új típus, és ez a kompakt gépekre talán méginkább elmondható volt. Ez persze nem azt jelenti, hogy az EOS 550D-val bármilyen probléma lenne, vagy nem lenne jó gép. Az előadáson elhangzott, hogy az új típus nem az 500D utódja, sőt, még a 450D is megmarad a kínálatban, ehelyett lényegében egy új kategóriát képvisel. Igaz, ezzel kapcsolatban nem kaptunk további információt. Nem tévedünk tehát nagyot, ha a belépőszintű gépek közé soroljuk, és alapvetően ezekkel hasonlítjuk össze.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gépben nem kevesebb, mint 18 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő van, a felbontás tehát ugyanannyi mint az EOS 7D esetében. A 9 pontos autofókusz rendszerben nem történt változás, az ISO érzékenység ISO 100-ról indul, kiterjesztett módban egészen ISO 12800-ig növelhető. Újdonság az érzékenység felső értékének saját magunk által történő korlátozásának lehetősége. A Digic 4 képfeldolgozó áramkör 14-bites képfeldolgozást produkál.

Az új gép az iFCL fénymérőrendszerét az EOS 7-től örökölte, az expozíció-korrekció pedig plusz-mínusz öt fokozatban lehetséges. Természetesen videók felvételére is képes az EOS 550, mégpedig Full HD (1920x1080) minőségben. A hátlapon a 3 collos 3:2-es képarányú Clear View képernyőnek 1 040 000 képpontja van.

PowerShot SX210 IS

Közkedvelt elődjéhez képest növekedett az optika zoomtartománya: a 14-szeres szorzó 28-392mm gyújtótávolságot produkál, ami a gép 105,8 x 59,3 x 31,9 mm-es külső méretéhez képest nem kis teljesítmény. A DSLR modellekhez hasonlóan Digic IV lapka bújik meg benne, valamint 720p-s HD videók készítésére is alkalmas, sztereó hanggal. Felbontása 14,1, ami nem feltétlenül indokolt. A 3 collos képernyő a PureColor II G LCD névre hallgat, és edzett üveggel van bevonva, felbontása pedig 230 ezer pixel.

Klikk ide! Klikk ide!

Külcsínre sokat változott a korábbi modellhez képest: megjelenése lényegesen egyszerűbb, már nemigen különbözik az átlag kompakt gépektől.

PowerShot A3000 IS és A3100 IS

A PowerShot A1100 IS utódjairól van szó. Mindkettőben Digic III-as képfeldolgozó áramkör van, felbontásuk különbözik: 12,1 és 10 megapixel. 4-szeres zoomoptikájuk gyújtótávolsága 35-140mm. Automatikák vonatkozásában teljes az ellátás, ezek között említésre érdemesek a következőek: i-Kontraszt technológia, mely javít a dinamikatartományon, Intelligens vaku expozíció, mely a durva árnyékokat küszöböli ki.

Klikk ide! Klikk ide!

PowerShot A495 és A490

Mindennapi használatra készült 10 megapixeles kisgépek, 3,3-szoros zoomoptikával és teljesen átlagos, 37-122mm-es gyújtótávolsággal. Kijelzőjük 2,5 collos, és szintén tele vannak automatikákkal.

Klikk ide! Klikk ide!

Ixus 210

Nem véletlenül maradt el a "Digital" szó, mivel mostantól ez a sorozat csak simán az Ixus névre hallgat. Az Ixus 210 legfontosabb tulajdonsága, hogy érintőképernyős kezelőfelülete van, ami miatt a hátlapon egyetlen mechanikus gomb sem található. Egyebekben nagyon hasonlít elődjeire. A 14,1 millió megapixeles szenzorhoz Digic IV képfeldolgozás párosul, az 5-szörös zoomoptika 24-120mm-es gyújtótávolságot produkál. A gép természetesen tartalmazza az manapság ismert automatikák teljes választákát.

Klikk ide! Klikk ide!

A 3,5 collos, 460 ezer pixeles képernyőn keresztül érintéssel definiálhatjuk az élesség kívánt helyét, valamint a mai trendnek megfelelően ujjunk húzásával érhetünk el különféle funkciókat, de lejátszáskor a gép oldalának koppintásával is lapozhatunk.

Ixus 130 és Ixus 105

A kisebb Ixus modellek kívülről nagyon hasonlítanak a korábbi modellekhez, csak szélei jobban le vannak kerekítve, valamint vékonyabbak mint valaha. A 4-szeres zoomoptika gyújtótávolsága 28-112mm, valamit ezekben is a Digic IV található. A felbontás 14,1 és 12,1 megapixel, a képernyő 2,7 collos és edzett üveggel ellátott. Érdekesség, hogy eme típusokhoz egy WP-DC37 típusó vízálló tok is kapható.

Klikk ide! Klikk ide!

Az új gépek hamarosan kaphatóan lesznek, a pontos vételárakról még nincs információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #4
    Ezeknek a gépeknek a hatására úgy látom hogy a hagyományos "kompakt" műfaj kezd kihalni... Nekem speciel 2gép kéne, kategóriáját tekintve mint amilyen az (új) EOS, a másik a dizájn vonalon maradva mint az IXUS... Nekem is PS gépem van, viszont az említett 2modell mellett nem lenne szükséges a PowerShot, mint 'átmeneti' széria, mert a másik 2 minden kategóriát lefedne, ha előbb tudom az igényeim e szerint vásárolok :)
  • Professzore #3
    A CCD és a CMOS gyártási technológiája eltérő. CMOS-t egy bizonyos minőségi szint alatt elképesztően olcsón lehet gyártani, ezért van belőlük, ahogy Lateralus is írta, rengeteg eszközben, tényleg hitvány minőségű. Az első profinak tekinthető CMOS-okat a Canon kezdte nagy tételben árulni az SLR gépeiben, ezek akkor jobbak voltak, mint akár a Sony, akár a Kodak CCD érzékelői. Mára ebben a szegmensben a differencia minimális, hétköznapi felhasználó számára lényegében észrevehetetlen.
    A kiolvasási elv sajátosságai miatt a CMOS inkább alkalmas mozgókép rögzítésére, illetve az eltérő feldolgozás miatt szoftveresen könnyebb a képminőséget rontó hibákat (hot/dead pixel, érzékenységingadozás, BIAS stb.) korrigálni.
  • Lateralus #2
    A tolatókamerákban, telefonokban, webkamerákban lévő CMOS-ok tényleg szarabbak, de ez messze nem az a kategória.
  • slickboy #1
    Öhh, én nem értek hozzá, de tegnap valahol azt olvastam, hogy a CMOS szenzor rosszabb minőségű mint a CCD (előzőleg olyan emlékeim voltak, hogy fordítva van), most meg egy eléggé jónal tűnő gépbe azt szereltek. Valaki világosítson fel.