Kruza Richárd

Megjelent a Canon EOS-1D Mark IV

A Canon bejelentette új zászlóshajóját, mely lényeges pontokon újult meg. Vadonatúj érzékelőt kapott, és már HD felbontású videók készítésére is alkalmas.

A gépbe 16,1 megapixeles APS-H CMOS szenzor került, amihez kettős DIGIC 4 képfeldolgozó áramkör párosul. Ez a páros 10 fps sebességű sorozatfelvételre teszi képessé az új gépet 8 csatornás kiolvasás és 14 bites A/D átalakítás mellett. Ezzel a teljesítménnyel az eddigi leggyorsabb sorozatfelvételre képes Canon gépvázzal állunk szemben, mely teljes felbontás és automata élességállítás mellett hozza ezt a teljesítményt. Nem meglepő, hogy az új gép HD videók készítésére is alkalmas. Az EOS-1D Mark IV 1080p felbontás mellett 30, 25 és 24 fps sebességgel, 720p felbontásban pedig 60 és 50 fps sebességgel képes a mozgóképek rögzítésére.

Teljesen új autofókusz került a gépbe: a 45 pontos rendszer 39 f/2,8 érzékenységű kereszt típusú érzékelővel rendelkezik. A gyártó közleménye szerint az új AI Servo II AF-nak köszönhetően növekedett a mozgó témák követésének hatékonysága, valamint megbízhatóbb és precízebb lett az egész rendszer. A beépített helyzetérzékelő a gép vízszintes vagy függőleges helyzetétől függően jelőli ki a megfelelő AF pontokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Megújult a 63-zónás fénymérési rendszer, valamint a szpot AF. A Canon professzinális szegmensében először találkozhatunk az automatikus megvilágítás optimalizálóval, mely fotózáskor korrigálja a képek világosságát és kontrasztját. Javult a gép érzékenysége is, mely alapállapotban ISO 100 - 12,800 között alkalmazható, de kiterjeszthető egészen ISO ISO 50-re és ISO 102,400-ig is. Ehhez párosul az új, intelligens zajcsökkentő technológia.

A gép természetesen továbbra is por- víz- és ütésálló: 76 gumitömítés védi a kezelőszerveknél és illesztéseknél, váza magnéziumötvözetből készült. A kijelző 920 ezer pixeles, a fényvisszaverődés csökkentése érdekében a védőréteg közötti hézag fotóelasztikus anyaggal van kitöltve és maga a védőréteg immár karcálló üvegből készült. A felhasználói profilok kártyán való tárolásának és másik gépen való alkalmazásának, valamint a szerzői jogi információk tárolásának lehetősége szintén újdonság számba mennek.

Az új gépváz hamarosan kapható lesz, vételára 5000 dollár körül fog alakulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #3
    Ennek a gépnek a Nikon D3s a konkurenciája.
    Az 4700 euró, ez 4600.

    Tegnap még volt fent egy csomó nagy érzékenységű kép az egyik oldalon, de mára letiltatta a Canon. Még nem publikus a képminősége.

  • Nonix #2
    Jah amugy kiváncsi lennek arra a ISO 102,400, akinek van tesztkepe ossza meg.:)
  • Nonix #1
    Úgy látszik tényleg vége a pixelhaborunak, 16mpixel amugy is elég szokott lenni. 5000$ nem is rossz ár érte... Mennyi is egy Nikon d3x ?