Gyurkity Péter

Mobillal vezérelhetjük az új autókat

A GM és az OnStar közösen jelentette be, hogy a jövőre megjelenő legtöbb modell esetében az okostelefonokon is elérhető lesz egy mobil alkalmazás, amely a fontosabb adatokat és funkciókat jeleníti meg a tulajdonosoknak.

A két amerikai cég már korábban is együttműködött annak érdekében, hogy bizonyos OnStar szolgáltatások elérhetők legyenek egyes modellek esetében. A mostani bejelentés lényege, hogy több terméknél az okostelefonok segítségével is igénybe vehetjük majd ezen szolgáltatásokat, legyen szó a jármű beindításáról, az ajtók lezárásáról, vagy akár a fontosabb adatok megjelenítéséről.

Egészen pontosan a 2011-ben érkező Chevrolet, Cadillac, Buick, illetve GMC modelleknél lesz elérhető a megoldás, mégpedig egy mobil alkalmazás keretében, amely már most is rendelkezésre áll Android, illetve iOS (iPhone OS) platformokon. A szoftver az OnStar előfizetői csomagjának részévé válik majd, vagyis használatáért nem kell külön díjat fizetnie az autótulajdonosoknak. A megoldás lényege, hogy az okostelefonra letöltött alkalmazással gyakorlatilag távoli vezérlést valósítanak meg, ennek részeként pedig olyan adatokat ellenőrizhetünk kedvencünkön, mint a benzin- és olajszint, keréknyomás, vagy akár az átlagos fogyasztás mértéke. Emellett autónkat el is indíthatjuk, az ajtók zárját kontrollálhatjuk, a fényszórókat bekapcsolhatjuk, illetve akár dudálhatunk is (jól ráijesztve az üres járművel a mit sem sejtő járókelőkre).


A fejlesztők azt remélik, hogy minderre valós igény lesz az Egyesült Államokban (később pedig akár egyéb országokban, régiókban is). A GM maga annyit közölt, hogy a következő évben megjelenő modelljeik nagy része támogatja majd az alkalmazást, így például mindez a Chevrolet Cruze és a Cadillac CTS Coupe esetében sem jelenthet gondot. A fejlesztés most is gőzerővel zajlik, a cég szerint néhány hónapon belül minden támogatott platformon megjelenik majd a megfelelően kialakított szoftver - pontos időpontot egyelőre nem közöltek.

Az OnStar és a Chevrolet még az idei CES alatt jelentette be az első ilyen megoldást, mégpedig a Volt bemutatója kapcsán. Úgy tűnik, hogy az autógyártók komolyan foglalkoznak az okostelefonok szegmensével, meglátjuk, mennyiben mutatkozik majd igény a vásárlók részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Clava #3
    jeee Hackereké a jővő mostmár egy laptopal is lehet majd kocsit lopni :D zsííír
  • acdc #2
    Nem is tudom,hogy letezhetett az emberiseg ez idaig.
  • Freddy TNT #1
    Lessz itt minden ! Vakulj paraszt !!