Berta Sándor

Jönnek az önjavító szoftverek

A Saar-vidéki Egyetem informatikusai olyan programokon dolgoznak, amelyek képesek megakadályozni a rendszerösszeomlásokat és kijavítani a saját hibáikat.

Gyakran előfordul, hogy a nagy számítógépes rendszerek összeomlásai csak egyetlen vagy néhány apró szoftverhibára vezethetők vissza. Az Andreas Zeller professzor és kollégái által vezetett csoport által kidolgozott eljárás képes ezeket a későbbi súlyos fennakadásokat okozó hibákat időben felismerni és azokat automatikusan kijavítani. A Pachika nevű rendszer előnye, hogy önállóan működő javítócsomagként gyakorlatilag hozzáilleszthető bármely alkalmazáshoz és kizárólag a hibák felismerésekor lép működésbe, vagyis nem akadályozza a szoftver alapvető működését.

A Pachika szó a Kelet-Afrikában beszélt szuahéli nyelvből származik, a jelentése "használni és javítani". A kifejlesztett szoftver pontosan ugyanezt teszi. Miután hozzáillesztették bármelyik futó programhoz, lesben áll és figyel, úgy, mint ha egy videokamera lenne. Pontosan megfigyeli az alkalmazás működését. Amennyiben az egyik folyamat során az megakad vagy összeomlik, akkor a Pachika a megfigyelt és rögzített folyamatok alapján elemzi a működését és megállapítja, hogy az aktuális folyamat miben tért el a korábbiaktól. A javítás automatikusan történik.

Az első laboratóriumi kísérletek során hat esetből egyben ezzel a módszerrel sikerült kijavítani több millió kódsort tartalmazó Javás alkalmazásokat. "A programozók életét naponta megkeserítő több ezer szoftverhibát figyelembe véve ez az arány nagyon optimistává tesz bennünket" - nyilatkozta Zeller professzor.

A Pachika rendszer részét képezi az Autofix kutatási projektnek, amit a Német Kutatási Társaság (DFG) és a svájci Hasler Alapítvány is támogat. A programban a Saar-vidéki Egyetem partnere a Zürichi Műszaki Főiskola, ahol Bertrand Meyer professzor foglalkozik a szakterülettel. A Pachikát először az idei CeBIT-en mutatják majd be. A szakemberek azt tervezik, hogy egy olyan programozók számára készült webes platformot is bemutatnak majd, ahol mindenki kiderítheti, hogy a saját szoftverei a megfelelő módon dolgoznak-e vagy sem. Zeller egyébként évek óta foglalkozik ezzel a területtel és 2005-ben jelent meg a témában a Why programs fail című könyve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #64
    ezexerint....munkanélküli?
  • Sir Quno Jedi #63
    Tomkrúz elavult, már cserélték önjavítókódra.
  • who am I 7 #62
    és akkor majd rámrúgja tom krúz az ajtót, és megnyomja a resetet
  • duke #59
    A microsoftnal gondolom ez ugy fog kinezni,mostantol az ellenorzo onjavito program fogja lefagyasztani a rendszert.Ezert majd szukseg lesz onjavitoprogram javito programra,majd kesobb az onjavitoprogram javito program javitasat egy ujabb program fogja elintezni.Es igy tovabb a vegtelensegig amig egy 20 GHz-es 100 procis gep eroforrasanak 99.999 %-t az egymas ellen hadakozo javito programok fogjak lefoglalni.Es egy bongeszo ablak tovabbra is 2 perc alatt nyilik majd meg,persze csak ha le nem fagy kozben,az explorer.
  • NEXUS6 #58
    Másrészt előbb utóbb szerintem csak elfog indulni ebbe az irányba a számtech. Csak éppen nem feltétlenül az aktuálisan, egyetlen példányban futó programot kéne mókolni.

    Néhány (száz) kisebb-nagyobb módon eltérő példányban, párhuzamosan futó programot kéne hasonlítgatni, meg vizsgálni, hogy mikor melyik verzió mit csinál. Persze nem akkor, amikor használják a rencert és nem lenne jó, ha lefagyogatna, hanem pl éjszaka.
    Így szépen este "megálmodnák" a gépek, hogy hogyan működjenek jobban.

    (A M$-meg bezárhatna!:)
  • pasi29uk #57
    Azért kell mert a gyártónak tudnia kell a hiba létéről attól függetlenül, hogy kikerülhető az összeomlás ezzel programmal vagy sem.
  • Sir Quno Jedi #56
    Mér ne lenne?!?!? Ha az embert azé fizetik, hgy egy igen szűk aspektusát vizsgálja a szakmának, persze hogy ha jól beleássa magát csodákra képes.
  • n3whous3 #55
    Ősszel volt a tanszékünkön, nagyon nagy ember ezen a szakterületen.
  • Sir Quno Jedi #54
    Itt egy fotó az új rendszerről:
  • Sir Quno Jedi #53
    VAGY lesznek precog error report-ok, miszerint előre megjósolja a szoftver PONTOSAN, hogy milyen hibák fordulnának majd elő és mikor, már HA jó előre ki nem javította volna őket... :DDDD