Berta Sándor

Elavult szoftverek ellen hirdetett harcot a Google

A Google vezetői úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább a felhasználókra és nem bíznak abban, hogy idővel úgyis mindenki frissebbre cseréli a meglévő szoftvereit. A webes nagyvállalat a jövőben már nem akarja támogatni a régi programváltozatokat.

Sok internetező ragaszkodik a régi megszokott programjaihoz és azok bizonyos változataihoz. Van, aki egyszerűen nem akarja lecserélni a megszokott és bevált alkalmazásait, mások pedig egyszerűen lusták frissíteni vagy rossz tapasztalatik voltak az új kiadásokkal. Nos, az IE6-ot használóknak néhány héten belül komoly meglepetésben lesz részük. A Google ugyanis elsőként a nagyobb vállalatok közül harcot hirdetett az általa elavultnak titulált szoftverek ellen, mondván: a korszerű szolgáltatásokhoz és webes alkalmazásokhoz korszerű böngészők kellenek.

A fejlesztők számára komoly problémát jelent, hogy ha egy új technikát egy régebbi programhoz kell igazítani. Ez nem csak plusz munkát jelent, hanem a régi böngészők nem támogatnak megfelelően bizonyos szabványokat, kevésbé megbízhatóak és lassabbak az új társaikhoz képest és kevesebb funkciójuk van. Számos webes fejlesztő egyértelműen az Internet Explorer 6-os verziójában találta meg a bűnbakot. Annak ellenére, hogy az IE-nek már a 7-es, majd a 8-as változata is megjelent, még mindig sok internetező és cég ragaszkodik a program 6-os kiadásához.

A Google mindenesetre úgy döntött: nem vár tovább és nem próbálja meg győzködni az érintetteket, hanem egyszerűen március elsejétől nem támogatja tovább az IE6-ot. a vállalat blogjában Rajen Sheth, a Google Apps termékmenedzsere bejelentette, hogy nem támogatják a jövőben az Internet Explorer 6-os verzióját és más korábbi programokat.

A korlátozás egyelőre csak a Google Docs és a Google Sites szolgáltatásoknál lesz érzékelhető. Az elvárás minimum az Internet Explorer 7.0, a Firefox 3.0, a Chrome 4.0 és a Safari 3.0 használata. Hiányzik ugyanakkor a támogatási listából az Opera, ami mindenképpen érdekes lépés. A NetApllications piackutató cég adatai szerint az IE6 piaci részesedése jelenleg 20,07 százalék, ami még mindig több a Firefox 3.5 értékénél (17,10 százalék) és csak 2 százalékkal marad el az IE8 adatától (22,31 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ozric #31
    Azt el is felejtettem, hogy a DOM2 Style az IE8-ban sincs - még mindig - teljes mértékben implementálva, azért is szív annyit aki JavaScript nyelven akar CSS2 stílust programozni. De a sort még bőven lehetne folytatni...
  • ozric #30
    az IE6 megjelenésének idején még sehol nem voltak (ugye?) ezek az állítólagos webes szabványok

    Miről beszélsz?

    IE6 megjelenés: 2001. augusztus 27.

    Nézzük a legfontosabb webes szabványokat az IE6 megjelenése előttről:
    HTML 4.01: 1999. december 24.
    CSS2: 1998. május 12.
    DOM2 Style: 2000. november 13.

    de pont nem az IE6 - egyébként iszonyat gyors - szabványait támogatták

    Mi van? Az IE6 implementációja sohasem volt szabvány, csak egy inkompatibilis korcs, aminek rendkívül jó a marketingje. Rendkívül sok olyan dolog van benne, ami ugyanaz csinálja, mint amit a szabvány előír, csak máshogy hívják. Mi ez ha nem szándékosság? Arról nem is beszélve, hogy mennyi minden van és volt részlegesen implementálva. Ráadásul az IE sohasem volt gyors. Lásd Futuremark Peacekeeper.

    A 2009. március 19-én megjelent IE8 már egészen jól kezeli az 1998. május 12-én megjelent - nagy részben saját maga által alkotott - CSS2 szabványt. Azért együk észre, a világ leggazdagabb cégétől ez nem kis teljesítmény!

    Microsoftos W3C szerzők:
    HTML4:
    Scott Isaacs (Microsoft)
    Ed Tecot (Microsoft)


    CSS2:
    Chris Wilson (Microsoft)
    Ed Tecot (Microsoft)
    Laurie Anna Kaplan (Microsoft)
    David Meltzer (Microsoft Typography)
    Stephen Waters (Microsoft)
    Scott Isaacs (Microsoft)

    DOM Style:
    Chris Lovett (Microsoft)
    Chris Wilson (Microsoft)
    Eric Vasilik (Microsoft)
    Jonathan Marsh (Microsoft)
    Rich Rollman (Microsoft)
    Scott Isaacs (Microsoft)

    IE5-ban -szinte- dekádok óta prímán kezeli az animált kurzorokat

    Csakhogy: az animált kurzor szabadalmaztatva van a Microsoft által. Nagyon sok olyan szabadalom van, aminek a használati jogát az MS nem adja el, hanem kizárólagosan használ. Ez nem a többi böngésző sara.

    ennyit a szabványokról és az egységről...

    A Microsoft nagyon sok olyan (főleg) W3C szabványt segített létrehozni, amit szándékosan inkompatibilisen valósított meg, miközben üvöltöttek a "kompatibilitás" és "interoperatibilitás" szavak a sajtóanyagaiból. Minek alkot szabványt, ha utána leszarja? Ennyit a szabványokról és az egységről...
  • xyl #29
    Nem arról van szó egyébként, hogy annyira ragaszkodnám az IE akárhányas verziójához, leginkább Mozillát használok, illetve sokszor ami kéznél van. De elegem van abból, amikor azzal jönnek, hogy frissítsem a /gépet/oprendszert/gcc-t/böngészőt/... A sor végtelenül folytatható. A legdurvább eset Linux alatt ért egyébként, amikor azt írta ki, hogy a két hónapja forrásból telepített gcc-m régi.
    Mert ugye a programozónak kell az a mittoménmilyen fícsör, ami csak a legújabban van meg. És aztán telenyomják a programot teljesen felesleges dolgokkal. Ha volna rá időm, energiám, kellő programozási tapasztalatom, akkor csinálnék egy weboldalt ami a program downgrade-del foglalkozna.
  • ozric #27
    tehát ugye IE8, mégis több weblap kajabál, hogy hémánelavultálbaszki.

    Ezért van ez az irgum-burgum, mert az IE8 a szuper innovatív bekkvard (in)commpatibility módban (lásd pár hozzászólással lejjebb) IE6-nak hazudja magát. Mindez szándékos, tehát feature. Létezik egy lista - amit a Microsoft tart karban -, ami a dög lusta oldalakat tartalmazza, amik még mindig IE6 kódot tartalmaznak. Néhány esetben az oldal kódját frissítették (ápgrédelték), viszont a listát nem. Ennek két oka lehet: vagy az MS emploijeejaji tetű lassúak, vagy nem frissítetted (ejnye-bejnye) az IE kompatibilitás listát a Windows Update segítségével.
  • bunny #26
    Nem tudom ki hogy van vele, de nekem win7 van a gépemen tehát ugye IE8, mégis több weblap kajabál, hogy hémánelavultálbaszki. Persze, mert a töketlen IE8agent-jébe benne van az MSIE 6.0 szöveg is, és a sok primkó böngésző detektáló scriptben először a 6-ost ellenőrzik, nem a 8-nál kezdik ahogy kéne. Remélem a goggle is elcseszi, és akkor nagyon nagy anyázás lesz gyanítom :)
  • torcipepe #25
    én egy hatalmas bökkenőre lettem figyelmes a nagy kék e-betűvel kapcsolatban. tehát ha a felhasználó annyira láma, hogy nem tudja mi az a böngésző, akkor hogy a picsába képes kikapcsolni a windows frissítést?? illetve hogy nem omlott még össze az a rendszer a sok biztonsági résen átömlő vírusok és társak miatt?? viszont ha ezeket egy "szakember" hárította el, akkor az ilyen szakbarbárokat kéne lelőni.
    én ha win-t telepítek első dolgom a legújabb FF telepítése egy IE Tab-bal együtt, hogy a felhasználó még a Microsoft saját weboldalait is képes legyen megnézni a kék e-betűre kattintás nélkül. plusz rákérdezek, melyik napszakban van használva a gép a legtöbbet és a win és a defender updatet oda állítom be.
    még ha illegális win-t telepítek akkor is bekapcsolom az updatet, mert az M$ sok frissítést ezekre is engedélyez. a bejelentkezéskori késleltetést és a háttér hiányát meg nyelje le, ha már ennyire ragaszkodik ahoz, hogy win alól tudjon netezni egy ubuntu helyett.
  • ozric #24
    A fejlesztő veri az asztalt és problémázik, mert a több mint 5 éves IE6 silány, nem szabványos, idejét múlt, és a tesztelési idő többségét az IE6 megfelelőség viszi el, nem éri meg vesződni vele.

    A felhasználó veri az asztalt és problémázik, mert a több mint 5 éves kék e betű a szívéhez nőt, nem akar sárga karikát köré mert csak feleslegesen összezavarná (IE7 és IE8), ha már ilyen rég óta megvan, miért cserélné le? Az 5 éves savanyú káposzta konzerv is ehető, a Trabant is autó, felesleges olyan gyakran változtatni...

    A Microsoft meg vigyorog a háttérben: az Internet Explorer 6 támogatását biztosítja 2014-ig. No comment.
  • xyl #23
    Na jó, hát akkor ideírom a saját véleményem. Nehogy már más mondja meg, hogy nekem mi a jó! Ha szalonnát eszek szilvalekvárral, akkor azt, ha csak a tartalomra vagyok kiváncsi, akkor ne jöjjenek már nekem itt mindenféle csillogó-villogó felesleges vacakkal. Csináljanak meg valamit egyszer jól, aztán felejtsék el a mindenféle frissítéseket. Ha valamit feltelepítek, akkor legalább 5 évig ne kelljen azon változtatni.
    Amúgy nem vagyok a fejlődés ellensége, de ezt támogatom:
    http://www.anybrowser.org/campaign/
  • czyi #22
    "Hiányzik ugyanakkor a támogatási listából az Opera, ami mindenképpen érdekes lépés." --- eszerint én Opera 10-essel le vagyok ejtve? Támogatás/elérés nuku? Na szép...
  • Justil #21
    az ilyenen én is be tudok sírni :(