Berta Sándor

Navigációs rendszer 3D-s animációkkal

Két berlini szakember olyan digitális navigációs rendszert fejlesztett ki, amely az épületekben 3D-s animációkkal segíti az eligazodást. Björn Clausen és Adrian Zentner programja hamarosan meghódíthatja a mobil készülékeket.

A megoldás előnye, hogy segít az épületeken belüli tájékozódásban. Jelenleg ugyanis az az egyik legnagyobb probléma, hogy amint valaki beér egy irodaházba, általában az ösztöneire és a kapott útba igazításokra támaszkodhat. A legtöbb navigációs eszköz ilyenkor ugyanis csődöt mond. Clausen földrajztudós, míg kollégája, Zentner mérnök. Olyan szoftvert akartak létrehozni, amely a virtuális valóságon alapul és a legkorszerűbb térképészeti funkciókat kínálja a felhasználóknak.

Amikor valaki bejelentkezik a programba egy virtuális környezetben találja magát. A megjelenített épületben minden olyan mint a valóságban, még a szőnyegeket is pontosan ábrázolják. Lehetőség van egyetlen gombnyomással a madárlátószög alkalmazására, így könnyen áttekinthetővé válik az egész terület. Az egyes terem- vagy szobainformációk annyira egyértelműek, hogy sokan azt hiszik, már jártak az adott helyiségben. A bevásárlóközpontokban, a pályaudvarokon és a hivatalokban hódítanak a tájékoztatópultok, ahol mindenki megkeresheti az őt érdeklő információkat. Az igazi áttörést azonban az új 3D-Guide nevű alkalmazás jelentheti.

A 3D-Berlin nevű cég két társtulajdonosa abban bízik, hogy csak Németországban a közeljövőben 5000-en fogják megvásárolni a szoftvert. Az optimizmus oka, hogy a 3D-Guide az első valós idejű, 3D-s navigációs rendszer. Az ötlet egyébként 1996-ban egy véletlennek köszönhetően pattant ki a 43 éves Clausen fejéből. Egy földrajzszakos hallgató ugyanis könyvet írt az internetes 3D-s technikákról. Clausen a térképészetre specializálta magát és létrehozott egy 3D-s munkacsoportot. A 33 éves Zentner már ekkor ismerte őt és tudta, hogy vannak 3D-programozási képességei. Amikor a gazdasági minisztérium elfogadta Clausen projektjét, ő felhívta az ismerőseit, Zentner pedig azonnal igent mondott. Pedig az EADS konszern szoftverfejlesztői állást kínált neki.

Az új szolgáltatás akár reklámbevételekből is finanszírozható lenne, így gyorsan elterjedhetne, hiszen senkinek sem kellene a használatáért fizetni. A 3D-Guide előnye, hogy terminálokon,PC-n, notebookon vagy éppen mobiltelefonon is működik, így az alkalmazási lehetőségei határtalanok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zro #4
    Vannak már ilyen cuccok, általában wifi van kiépítve az épületben. Ha lenne egy szabvány, akkor bármilyen készülék, ha belépsz egy irodaházba leszedhetné az ottani aktuális adatbázist, amit természetesen a helyiek tartanának frissen. Ha kiköltözik egy iroda, csak át kell írni a nevét és kész :) Nálunk nem hinném, hogy nagy szükség lenne erre, de mondjuk Manhattanbe már jól jöhet. De nálunk is egy nagyobb korházban már hasznos lehet.
  • Magnum PI #3
    Nem értek hozzá de lehet hogy maga az épület közvetiteni az adatokat a készüléknek. (ha ez igy érthető). Szóval bemész egy nagy irodaházba és a készülék letölti az adatokat valamint a gps jelet is onnan veszi.
  • Gery85 #2
    és hogyan működne? Épületen belül általában nincsen gps jel...
  • B0nFire #1
    Nem teljesen tiszta. Most mi ellen is van ez? Hogy el ne tévedjünk az épületekben? Rettentő adatbázis kéne ehhez, arról nem beszélve, hogy nagyobb épületekben cégek jönnek, cégek mennek, ide-oda költöznek, vándorolnak. Ezt mind frissen kéne tartani.

    Eddig nálam beváltak az útbaigazító táblácskák, amelyek a falakra vannak szerelve.