Kruza Richárd

Megjelentek az új Garmin GPS eszközök

A műholdas navigáció vezető márkája sajtótájékoztatón mutatta be új termékeit, ahol testközelből szemlélhettük meg az újdonságokat.

Az előadáson elhangzott, miszerint a Garmin termékek eladása az utóbbi időben a vártnál kisebb mértékben csökkent. Ennek két oka lehet: az egyik, hogy szűnőben a gazdasági recesszió, a másik, valószínűbb ok, hogy a GPS navigációs eszközök egyelőre abba a kategóriába tartoznak, ahol értelmes irányban folyik a fejlesztés. Ezeknek a termékeknek ugyanis valódi használati értékük van, fejlesztésük pedig nem a divat, vagy a koncepciós, erőltetett és felesleges "trend" ösvényén halad. Ennek következményeképpen a megismert típusoknak megvan a helye a mindennapi életben.

Az autós készülékek palettáját az 1000-es széria képviseli, mely a korábbi sorozathoz képest negyedével vékonyabb lett. A karcsúsítás jót tett a készülékek mindennapi használhatóságának, amik az elhangzottak szerint ennek ellenére nem lettek kevésbé strapabíróak. Immár Li-ion akkumulátorokkal rendelkeznek, melynek köszönhetően autóból kivéve gyalog, vagy más közlekedési eszközzel tovább használhatjuk az új eszközöket. Ehhez párosul az új CityXplorer szolgáltatás és a City Navigator utcakép. Előbbi a városi tömegközlekedési eszközökön navigál bennünket, utóbbi sebességhatárokkal és 3D-s térképekkel segít az eligazodásban.

Az új sorozat továbbfejlesztett kezelői felületet kapott, melyet a ma divatos lapozgatós módszerrel lehet kezelni. A készülékekben van továbbá képnézegető, geotaggelt fényképes navigáció. Utóbbi alkalmazásával a helyszínen készült fotót el lehet menteni vagy meg lehet osztani másokkal, mely a felhasználót a fénykép helyszínére vezeti vissza. A takarékosság és környezetvédelem nevében készült új ecoRoute nevű szoftver az 1000-es széria minden tagjában megtalálható. Ennek segítségével minden útvonalat üzemanyagtakarékosan is megtervezhetünk, valamint információkat kaphatunk a takarékos vezetésről. Az alábbi típusok találhatóak az 1000-es sorozatban:

Nüvi 1250 Előre feltöltött Európa térképpel rendelkezik, és Micro SD kártyafoglalat van rajta.


Nüvi 1350T A fentieken felül a kisebb típustól a 11 cm-es szélesvásznú kijelző különbözteti meg. Az FM vevő a forgalmi akadályokkal kapcsolatban ad javaslatokat.


Nüvi 1370T A szintén szélesvásznú, továbbfejlesztett képernyő napfényben is látható, valamint Észak-Európa térképpel és forgalmi információs szolgáltatással is rendelkezik a készülék. A sávinformációnak köszönhetően a képernyőn azt is nyomon követhetjük, hogy melyik sávban haladunk, és a készülék szükség esetén jelez, amennyiben sávot kell váltanunk. A beépített Bluetooth-nak köszönhetően telefon kihangosításra is alkalmas.


Nüvi 1390T Karcsú, szélesvásznú készülékről van szó, ami alapvetően minden funkciót tartalmaz, mely gyakorlati tekintetben nemigen tér el a Nüvi 1370T-től.


Nüvi 1490T A Nüvi sorozat zászlóshajója, mely a legnagyobb, 12,7 cm-es kijelzővel, valamint TMC forgalmi információs szolgáltatással is rendelkezik.


Zümo 660 A motorosoknak készült eszköz strapabíró külsejével lóg ki a sorból. Kezelése bal kézzel történik, ami ráadásul a nagy kijelzőnek és speciális kezelőfelületnek köszönhetően kesztyűben is lehetséges. A 10,9 cm-es kijelző napfényben is olvasható. A készülék külső háza víz- és üzemanyagálló, valamint ellenáll az UV sugaraknak. Itt is megtalálható a City Navigator és a fent már említett funkciók sora, valamint egy üzemanyag fogyasztás-becslő szoftver. A Bluetooth és MP3 lejátszónak köszönhetően a készülékkel biztonságosabbá válik a motorozás közbeni zenehallgatás és telefonálás.


A Zümo 660 esetében a számítógépen is megtervezhetjük útvonalunkat, melyet a készülék microSD kártyájára tölthetünk fel. A bejárt útvonalat később Google Earth-ben is megtekinthetjük. A készülékhez autós tartó és töltő is tartozik, tehát természetesen nem csak motorozásra alkalmas.

Dakota 10 és 20 A szabadtéri felhasználásra készült típusok méretben kisebbek, tenyérben kényelmesen elférnek, valamit por- és vízállóak, ezenkívül világméretű alaptérképpel rendelkeznek. A fenti típusokkal szemben számos, a túrázásnál hasznos további funkciókkal is fel vannak szerelve: geoládák segítségével pozíció, tippek, nehézség stb. feljegyzése, háromtengelyű iránytű, útvonalpontok, nyomvonalak vezeték nélküli megosztása, biometrikus érzékelő, WAAS/EGNOS antennák és műholdbecslő HotFix funkció.


Oregon 550 A szintén túrázóknak készült Oregon 550 rendelkezik a Dakota típusok funkcióival, azonban egyik különlegessége a beépített 3,2 megapixeles fényképezőgép. Az elkészült fotók természetesen geotag-el együtt kerülnek rögzítésre, azonban a digitális zoom-al felszerelt készülék ettől semmiképpen nem váltja ki az igényesebb fotós-túrázó eddigi fényképezőgépét. Arra mindenesetre jó, hogy dokumentáljuk túránk fontos momentumait, valamit arra, hogy a készülék visszavezessen bennünket a lefotózott helyszínekre.


Található benne továbbá egy barometrikus magasságmérő, mely a légnyomás vizsgálatával kikövetkezteti az időjárás változásait. A készülék tartalmaz egy domborzatárnyékolt térképet, valamint autós vagy BlueChart g2 térképek feltöltésével autók vagy hajók navigálására is alkalmassá válik. Az Oregon 550 alkalmas a Garmin szívritmus és kerékpár-pedálfordulatszám érzékelők csatlakoztatására.

A geocaching.com weboldalról letölthető adatoknak köszönhetően az Oregon 550 esetében a Geocaching nagyon egyszerűvé válik, továbbá minden adat, nyomvonalak, útpontok és geoládák vezeték nélkül is megoszthatóak. A készülék ceruzaelemekkel működik.

Forerunner 310 XT Egy univerzális fitneszkészülékről van szó, mellyel gombnyomással válthatunk pl. úszásról kerékpározásra. Méri az sporttevékenység esetében a különféle fontos testfunkciókat, valamint lehetőség van egy virtuális ellenféllel versengeni. Rögzíti az edző- és pihenőidőt, valamint opcionális szívritmus mérő is csatlakoztatható hozzá. Az edzésadatok rögzíthetőek, illetve az edzés számítógépen előre megtervezhető.


Forerunner 60 Lényegében egy univerzális fitneszkaróráról van szó, mely alkalmas futáshoz, biciklizéshez és úszáshoz egyaránt. Felszerelhető a bicikli kormányára is, valamint ANT+ kompatibilis, tehát csatlakoztatható az edzőtermi gépekre is. Csatlakoztathatunk hozzá szívritmus mérőt és biciklipedál-fordulatmérőt. A készülékkel rögzített adatokat vezeték nélkül továbbítja számítógépünkre. Többféle színben kapható, a női modell könnyebb.


Az új Garmin készülékek hamarosan kaphatóak lesznek a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #18
    A fotós cikkeket szokta írni, de most látom, hogy visszamenőleg az összes cikk fejlécéből eltűnt a szerzők neve. Mi történt?

    Azt én sem értettem, mit keresett Kruza Richárd neve ennek a cikknek a fejlécében, de ott volt.
  • Epikurosz #17
    Nincs is olyan, hogy Kruza. Legalábbis én még soha nem láttam. Láttam Gyurkity urat, Berta urat, és Balázs Richárd urat, mármint a nevüket itt a műszaki rovatokban.
  • KillerBee #16
    Ezt Kruza Richárd írta, nemrég még ez állt legfelül, csak azóta eltűnt.
  • Epikurosz #15
    Van áruk is.
  • Epikurosz #14
    nem sima, mert a sima 26,5k lenne. :-)
  • Epikurosz #13
    Jé, ennek a cikknek nincs szerzője. (Bár az IT-seket Berta Sándor úr szokta írni.)

    A Garmin nagyon jó márka, csak épp drága. Persze a kolléga által belinkelt WayteQ N800 azért egy pöttyet jobb.
    Mindenestre megdöbbentő, hogy a 3,25 éve vásárolt Mióm (DigiWalker) ma az eredeti kb. 100k-s árának negyedét éri.
    Gondoltam, hogy veszek helyette WayteQ-et 53k-ért, de ha várok még egy évet, akkor lehet, hogy csak 25,5k lesz, és spórolok 50%-ot. Sima matematika.
  • KillerBee #12
    Amúgy teljesen egyetértek veled, engem is elfog az undor az efféle igénytelenség olvastán. De már nem szoktam javítani, mert akkor egyrészt jönnek azok a kedves fórumtársak, akiknek mindez mit sem számít, másrészt nem vagyok az oldal fizetetlen korrektora.

    Ha néha kijavítják is a jelzett hibát, a hozzászólást köszönet nélkül törlik. Olyat is láttam már, hogy vele együtt a felhasználót is törölték.
  • KillerBee #11
    Biztos, hogy ezt nekem írtad?
  • Tetsuo #10
    Mi a problémád a helyesírással??
  • akyyy #9
    Ezek a GPS-ek rondák. Meg leszarom mi fut rajta, egyből tenném be karit és tenném rá az Igo-t maganak, saját igényeimre szabva. (igaz elvileg ez is warez, ha jutna nekem is segily, vennék origi igot akár:D)

    De ezek hogy néznek ki:|

    Ha valóban fejlesztés, akkor fejlesszenek olcsóbb eszközöket, hogy ingyen tudjanak bárkinek GPS-t adni, és nekik is megérje:D