Kruza Richárd

Megjelent a Mio legújabb navigációs készüléke

Sok manapság tapasztalható fejlesztéssel szemben, a kézi GPS navigációs készülékek evolóciója - úgy tűnik - értelmes irányba halad.

A MIO exklúzív sajtótájékoztató keretein belül jelentette be hazánkban most megjelenő legújabb típusait. A mobiltelefonok, fényképezőgépek és ezen kívül még jópár egyéb szórakoztatóelektronikai cikk környékén az aktuális fejlesztési irányvonalak sok kérdésre és vitára adnak okot. Eme fejlesztések egy részének ugyanis kifejezetten reklámértéke van csupán, és nincsenek hatással a használhatóságra vagy a minőségre, nem ritkán teljesen feleslegesek, de olyan is akad ami visszalépésnek számít.



A kézi GPS navigációs eszközök nem tartoznak ebbe a kategóriába, és úgy tűnik, a fejlesztésbe vetett idő és pénz jót tett a Mio eszközöknek: a változások jó irányba mennek és értelmesek, valódi használati értékük van. A PND-k (Portable Navigation Device) evolúciójára tehát érdemes odafigyelni.

Az elhangzottak szerint a mostani verzió kifejlesztését egy USA-ban, Angliában és Németországban végzett kétéves, komplex kutatómunka előzte meg a PND felhasználók tapasztalatairól. A cél az volt, hogy a technikai lehetőségekkel élve olyan újdonságokat tartalmazzanak az új készülékek, melyek az alap navigációs funkciókkal együttműködve, értelmes és használható kiegészítőként működjenek, ezáltal növelve a készülékek használati értékét. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy egy a PND eszközökkel szemben leginkább a következő elvárásaik vannak a megkérdezetteknek: felhasználó-központúság, egyszerűség/intuitivitás, relevancia az egyén számára, egységes, összefüggő funkciórendszer, valamint folyamatos kapcsolat.



A fejlesztés mostani fázisa az újonnan megjelenő Mio Spirit készülékekben valósul meg. Az új szoftver igyekszik a leegyszerűsíteni a felhasználók dolgát. Az indítőképernyő önmagában is a lehető legegyszerűbb: 8 darab színes, nagy gomb látható, melyek megnyomásával indíthatjuk el a kívánt funkciót - ide egy külső gomb megnyomásával bármikor visszatérhetünk. A teljes menüszerkezet, a képernyőn layer-ekben látható ablakok és azok mozgatása az egyszerűség jegyében készült.

A NavPix rendszernek köszönhetően Geo Tag-al rendelkező fotók alapján képes a készülék megtalálni a helyszínt, ahol a fotó készült. Az elhangzottak szerint ez azért jó, mert bárhonnan (Google, Flickr, stb.) letöltött fotók alapján is meghatározhatóak a helyszínek. Ez valóban jól hangzik, azonban jelenleg még nagyon kevés GPS-es fenyképezőgép van forgalomban (és nem is biztos hogy ez sokat fog változni), ezért kevés az ilyen fotó is.

TruMap: ennek segítségével a képernyőn látható térkép jobban hasonlít a megszokott, papír térképekéhez. Gazdaságos módban a gép figyelembeveszi az a kanyarokat és a megállásokat-elindulásokat, számolva az ezek okozta plusz üzemanyag fogyasztással.



Explore Mode - melynek segítségével könnyebben rá lehet találni a számunkra fontos helyekre (POI). A többlépcsős keresési menü helyett egy fejlett beépített keresőgép segítségével lelhetjük meg a kívánt helyszínt. Az internetes keresőkhöz hasonlóan bármit be lehet írni keresőszóként, a rendszer gyors és ésszerű: nem probléma ha csak félig emlékszünk például egy étterem nevére. Emellett ez a mód egyben egy beépített útikönyv is: a nagyvárosokban lévő történelmi és egyéb fontos helyszíneiről informálódhatunk, ezekről olvashatunk. Rögzíthetjük a helyszínt ahol vagyunk, valamit hangfelvételt is készíthetünk, tehát szóban is kommentálhatjuk a velünk történt eseményeket.

A térkép adatbázis egyébként a TeleAtlas rendszerén áll. A cég az elhangzottak szerint nagy energiát fektet a térkép adatbázis naprakészen tartásába, mely főleg a felhasználók visszajelzéseire alapszik. Nem meglepő továbbá, hogy a készülékek támogatják a Google Maps-et is, melynek segítségével, és a MioMore Desktop 2 alkalmazás jóvoltából számítógéppel is megtervezhetjük útvonalunkat, majd az USB csatlakozó segítségével az egészet áttölthetjük a Mio-ra.

Három típus fog megjelenni: Mio Moov S505, S555 és S760. az 5-ös sorozatnak 4,7 hüvelykes, míg az S760-nak 7 hüvelykes WVGA kijelzője van. Az egyes típusokat elsősorban funkciók tekintetében lehet megkülönböztetni egymástól, vételáruk sorrendben a következő lesz: 64.900 Ft, 79.900 Ft, 89.900 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!